Θεσσαλονίκη, αγάπη μου!


Πέρασαν και τα Χριστούγεννα, με πολύ φαΐ, ολοήμερες εξόδους, ψώνια στο cosmos και άφθονο κέφι και χαρά. Ωραία πάμε για τον δεύτερο γύρο τώρα, το Σ/Κ που μας έρχεται με την Πρωτοχρονιά. Και μετά το απόλυτο κενό. Τα κεφάλια μέσα.

Επιτέλους ηλεκτρονικές συναλλαγές στο δήμο Θεσσαλονίκης
Ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη με το να εφαρμόσει το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο ή να εισπράττουν ποσά, όλο το 24ώρο, χωρίς να προσέλθουν στα ταμεία.
Η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Συγκεκριμένα ο δήμος εντάσσεται στο σύστημα διατραπεζικών εισπράξεων ΔΙΑΣ με την υλοποίηση της υπηρεσίας Dias Debit η οποία θα επιτρέπει στον οποιονδήποτε οφειλέτη του δήμου να εξοφλεί με απλό και πρακτικό τρόπο τις βεβαιωμένες οφειλές του, επισκεπτόμενος οποιαδήποτε τράπεζα με την οποία διατηρεί συνεργασία.
Δημιουργείται ειδική σελίδα πληρωμής του δήμου τόσο στην πύλη πληρωμών www.easypay.gr όσο και στο δίκτυο μηχανημάτων αυτόματων πληρωμών easypay. Τα μηχανήματα βρίσκονται στα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και σε επιλεγμένα τρίτα σημεία, όπως supermarkets, καταστήματα Vodafone, πρεσβείες, περιφέρειες.
Τέλος, μέσω της εξειδικευμένης υπηρεσίας e-PPS της Τράπεζας Πειραιώς, ο δήμος θα δρομολογήσει σταδιακά το σύνολο των πληρωμών του προς τρίτους, προκειμένου αυτές να διεξάγονται αυτοματοποιημένα και ταχύτατα μέσω ηλεκτρονικών αρχείων.
Ωραία πράγματα, εξελισσόμαστε με τα χρόνια.

Θωρηκτό Αβέρωφ, συνέχεια…
Μετά την Μαριέτα Χρουσαλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», να έρθει στην Θεσσαλονίκη. Όχι δεν θέλει και αυτός να κάνει πάρτυ επάνω του, αλλά το θέλει για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2012 αλλά και να καταστεί επισκέψιμο για όλους τους πολίτες, πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης κατά τη συνάντησή του με το Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε τη συμβολή του Στρατηγού προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Ζήτησα τη συμβολή του, προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη το Θωρηκτό Αβέρωφ, το ζωντανό στρατιωτικό μνημείο εκείνης της περιόδου και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να το επισκεφτούν» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Στρατηγός από την πλευρά του, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί πλήρως με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης με σκοπό την αμέριστη συμπαράστασή του στους πολίτες της περιοχής ευθύνης του Σώματος, με όλες του τις δυνάμεις και όπου έχει δικαιοδοσία.

Ολοκληρώθηκε για το 2011 η επιχείρηση αποξήλωση  περιπτέρων
Ωστόσο τα νέα στη Θεσσαλονίκη είναι καλά καθώς με την απομάκρυνση των δύο τελευταίων περιπτέρων ολοκληρώθηκε για το 2011 η επιχείρηση της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, για την απελευθέρωση ζωτικού κοινόχρηστου χώρου και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών.
Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της αντιδημαρχίας, προχώρησαν στην αποξήλωση δύο περιπτέρων στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως 112 και Κρήτης 13 – 15. Οι δύο αποξηλώσεις -όπως και όσες έχουν προηγηθεί- συνεπάγονται και την οριστική κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης του περιπτέρου στις παραπάνω οδούς. Οι υποθέσεις εξετάστηκαν προηγουμένως από την Επιτροπή Περιπτέρων καθώς και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η κατάργηση των θέσεων των εγκαταλειμμένων περιπτέρων, αποφασίστηκε προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών και να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλούσε η στενότητα των πεζοδρομίων και η μικρή απόσταση των περιπτέρων από τοίχους παρακείμενων οικοδομών.
Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι των περιπτέρων, είτε απεβίωσαν, είτε αποχώρησαν οικειοθελώς διότι έκριναν τις θέσεις οικονομικά άγονες και μη βιώσιμες. Πάει και αυτό.

Κολωνάκια στην πλατεία της Αγίας Σοφίας
Θεσσαλονίκη συνέχεια, με μια προσπάθεια του δήμου, να περιορίσει το παράνομο παρκάρισμα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η διοίκηση του δήμου τοποθέτησε κολωνάκια στην είσοδο του ναού. Ο συγκεκριμένος χώρος μετατρέπεται σε απέραντο πάρκινγκ, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Βέβαια, ο χώρος στα αριστερά της εισόδου παραμένει ελεύθερος για να εισέρχονται τα εκκλησιαστικά οχήματα στο ναό, γεγονός που επιτρέπει και σε ορισμένους οδηγούς να τρυπώνουν στην πλατεία. Σωστή η κίνηση αλλά και εμείς οι έρμοι πολίτες που να παρκάρουμε κύριε δήμαρχε; Ο ένας πάνω στον άλλον έχουμε βρεθεί! Τώρα θα μου πεις και τα parking δεν πρέπει να ζήσουν; Βεβαίως, όσα δεν είναι πανάκριβα…Ποια είναι αυτά;
Εγώ γνωρίζω στάνταρ δυο. Το ένα του λιμανιού και το άλλο της εκθέσεως. Αν γνωρίζετε κι άλλα, παρακαλώ ενημερώστε με. 

Σχόλια