Τιμώντας την Πρωτομαγιά


Καλησπέρα και πάλι. Πρωτομαγιά σήμερα και η πόλη έχει κατεβάσει στόρια. Τίποτα δεν λειτουργεί. Ούτε καν τα λεωφορεία! Ο πυρετός για τις εκλογές ανεβαίνει με τους προέδρους των κομμάτων να κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα μιλήσει πρώτος στις πλατείες και τα στενά. Τώρα που ο Μπουτάρης απαγόρεψε τον Λευκό Πύργο και την Αριστοτέλους για συγκεντρώσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί το πάλεψαν αλλά την βρήκαν την άκρη… στο λιμάνι. Υπήρξαν και κάποιοι που γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν τις συγκεντρώσεις τους στην πλατεία Αριστοτέλους (βλέπε Παπαρήγα). Όσοι πιστοί προσέλθετε.
 Ωστόσο όλη αυτήν την κομματοσυζήτηση την κάνω καθημερινά και ατελείωτα και δεν θέλω να αναλωθώ κι άλλο σε αυτό το μπλοκ γράφοντας και πάλι γι’ αυτήν.
Εργατική Πρωτομαγιά
Η εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών και της πορείας κάθε χρόνο προς τιμή όλων εκείνων που πάλεψαν για τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς και για όλους εμάς σήμερα. Την τιμούν χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο και έτσι και φέτος.
«Διαμαρτυρόμαστε για την καταστροφική επένδυση. Η παρουσία μας στην ορεινή περιοχή των Σκουριών, όπου σχεδιάζεται η νέα εξόρυξη των μεταλλείων χρυσού, μία μέρα όπως η Πρωτομαγιά είναι συμβολική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συντονιστικού Φορέων Σταγείρων– Ακάνθου, Γιάννης Βεργίνης.
Πρωτομαγιά στο δάσος των Σκουριών, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, έκαναν σήμερα κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην επένδυση των μεταλλείων χρυσού και συγκεντρώθηκαν αρχικά σε δύο σημεία, στο Χοροστάση στη Μ. Παναγιά και στην Ιερισσό, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις Σκουριές για να γιορτάσουν την εργατική Πρωτομαγιά και παράλληλα να διαμαρτυρηθούν για τα μεταλλεία.
Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία του ΠΑΜΕ η οποία ξεκίνησε από το Άγαλμα του Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των καπνεργατών.
Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους. Πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενοι στα BLE, ενώ πορεία πραγματοποίησαν και περίπου 100 άτομα από το ΚΚΕ Μ-Λ, η οποία ξεκίνησε από την Αγίας Σοφίας.
Στην Αθήνα
Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και κεντρικό αίτημα την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, (ΑΔΕΔΥ) και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν τη μικρή συμμετοχή στην προεκλογική περίοδο και κάλεσαν τους εργοδότες να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις και να τις υπερασπιστούν.
«Τιμούμε σήμερα μια ημέρα μνήμης των πρωτοπόρων εκείνων εργαζομένων που καθιέρωσαν το οκτάωρο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, που τόνισε ότι «οι πολιτικές που επιβάλλονται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω».
Στην προεκλογική περίοδο απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κατά μιας πολιτικής που οδηγεί στη φτώχια θα ενταθούν και θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον κλάδο του εμπορίου, που βάλλεται, όπως είπε, περισσότερο από όλους «εργαζόμενοι και εργοδότες θα καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία θα είναι ισχυρή και δεν θα παραβιάζεται».
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης των συνδικάτων, μικρές ομάδες αριστεριστών και αναρχικών που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του Μουσείου πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος.
Κατά την αποχώρησή τους έβαλαν φωτιά σε προεκλογικό περίπτερο του κόμματος «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας», το οποίο βρισκόταν στο πεζοδρόμιο της πλατείας απέναντι από την αφετηρία του τραμ Η φωτιά σβήστηκε από άντρες της Πυροσβεστικής, ενώ το περίπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς. Φθορές προκλήθηκαν και στο περίπτερο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.

Σχόλια