Στολίζεται η... νύφη του Βορρά

Απόψε το βράδυ μη χάσετε τα ροζ φώτα που θα ανάψουν στο πλαίσιο της εκστρατείας της "ροζ κορδέλας" που αφορά την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην πλατεία Αριστοτέλους, στον Λευκό Πύργο και στην Καμάρα στις 8:30 το βράδυ παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.

Θα φωταγωγηθούν με την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και με τη χρήση ειδικού φωτισμού και φίλτρων.
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη άλλες τρεις πόλεις της Ελλάδας θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα, θα φωταγωγηθούν το Ενετικό Φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και η Πλατεία Σπιανάδα στην Κέρκυρα.
Σημειώνεται ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν φωταγωγηθεί πάνω από 200 κτίρια-ορόσημα σε όλο τον κόσμο, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, οι καταρράκτες του Νιαγάρα στον Καναδά, η «Nan Pu Bridge» στην Κίνα, το «Empire State Building» στη Ν. Υόρκη και το «Museum of Fine Arts» στη Βοστόνη των ΗΠΑ κ.ά.
Μια ακόμη ωραία κίνηση που συμβαίνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μπροστά στη ΧΑΝΘ και στην Καμάρα όπου υπάρχει από ένα πορτοκαλί ποδήλατο, αλλά και σ’ ένα παρκάκι, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Ευριπίδου, υπάρχει ένα πράσινο, ενώ ένα μπλε ποδήλατο έχει «σκαρφαλώσει» σ’ ένα δέντρο, στη Συγγρού με Φιλίππου. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που αποφάσισαν να εγκαινιάσουν τα μέλη του Hellenic Architecture Agora, του φόρουμ skyscrapercity.com.
Μετά το εγχείρημα «The Good Bike Project» στο Τορόντο του Καναδά, που ξεκίνησε όταν κάποιοι νέοι έδωσαν και πάλι «ζωή» σ’ ένα παρατημένο ποδήλατο. Κάθε χρώμα του ποδηλάτου συμβολίζει και κάτι. Το πορτοκαλί δηλώνει τα "καυτά" σημεία της πόλης. 
Τα κίτρινα ποδήλατα αντικατοπτρίζουν έναν χώρο ιστορικό για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Τα γαλάζια ποδήλατα αφιερώνονται στον Ερνέστ Εμπράρ τον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε μία διαφορετική Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν την αντίκρισε στο ακέραιο.
Τα πράσινα ποδήλατα θα βρίσκονται σε σημεία όπου το πράσινο λείπει ενώ τα φούξια θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης.
Μπορούμε να βλέπουμε συχνότερα τέτοιες κινήσεις παρακαλώ; Αν μη τι άλλο ομορφαίνει και αυτή η άχαρη πόλη μας! Και μην ακούσω τα γνωστά και χαζά "νύφη του Θερμαϊκού" και "νύφη του Βορρά" γιατί μόνο το άσπρο φόρεμα της λείπει.....

Σχόλια

  1. Να υπενθυμίσω επιπλέον στις αναγνώστριές σου, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο καρκίνος του μαστού είναι στο 98% των περιπτώσεων ιάσιμος εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Ζούμε σε μια κουλτούρα που ενώ δείχνει ιδιαίτερη τρυφερότητα προς το γυναικείο στήθος, είναι ακόμα ταμπού για ένα τμήμα του πληθυσμού η ψηλάφιση και κυρίως η προληπτική επίσκεψη στο γιατρό και η μαστογραφία --ίσως είναι ο φόβος μην επιβεβαιωθεί η υποψία ότι κάτι τρέχει.

    Κάτι που είναι λίγο γνωστό, εντούτοις, είναι ότι εξαιρετικά σπάνια καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν καί άνδρες στην εποχή μας, κυρίως λόγω κατάχρησης στεροειδών ουσιών που λαμβάνονται χωρίς σύνεση στο πλαίσιο δραστηριοτήτων όπως το body building, όταν αυτό κινείται πάνω σε φανερά εσφαλμένους άξονες. Στην περίπτωση αυτή όμως, επειδή δεν του πάει ο νους ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ο μέσος άνδρας δεν θα ψηλαφηθεί, και γι'αυτό τα ποσοστά είναι ακριβώς τα αντίστροφα, δηλαδή πάνω από 97% των περιπτώσεων δεν θα θεραπευθεί και θα καταλήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου