Ο νέος πρωθυπουργός και το κυνήγι του βιβλίου... στο λιμάνι



Τελικά πρωθυπουργό βγάλαμε, (μετά από 800 μέρες!) διώξαμε τον παλιό, ήρθε καινούργιος. Το ίδιο και στην Ιταλία. Πάει ο Μπερλουσκόνι, καλώς ήρθες Μόντι. Τι πρόκειται να αλλάξει τώρα στη δική μας χώρα; Εκτός από τον νέο πρωθυπουργό δεν βλέπω καμία άλλη αλλαγή στο άμεσο μέλλον. Τι κι αν τη θέση του Παπανδρέου την πήρε ο Παπαδήμος; Δεν θα ακολουθήσει την γραμμή της τρόικας; Θα κάνει τα δικά του; Δύσκολα τον βλέπω. Τα ίδια θα συνεχίσει και αυτός. Τη γραμμή Παπανδρέου. Γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, μέχρι να έρθουν οι εκλογές…Μετά βλέπουμε. Τι θα κάνει ο καινούργιος βέβαια…                                                                                                                                                             
Η πολιτική αλλάζει καθημερινά και παίρνει τον δρόμο της, την ίδια ώρα που ο απλός κόσμος πεινάει και δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του.

Τις δράσεις τους για τη μη καταβολή του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα σχεδιάσουν απόψε οι κάτοικοι της Θέρμης. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων του δήμου Θέρμης καλεί τους δημότες σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην Πλατεία Θέρμης, "προκειμένου να προχωρήσουμε τις ενέργειες μας για τη μη καταβολή του άδικου και παράνομου τέλους". Παρόμοιες δράσεις συναντάμε και σε άλλες περιοχές των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Τη 2η θέση κέρδισε σε διαγωνισμό το λιμάνι Θεσσαλονίκης
Μια ευχάριστη είδηση έρχεται από τον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένος. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κέρδισε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένος για τη σχέση λιμανιού-πόλης (ESPO Αward 2011), με πρώτο εκείνο της Στοκχόλμης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η διάκριση της ΟΛΘ ΑΕ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής της διοίκησης της εταιρείας να συνδέσει λειτουργικά το λιμάνι με τον πολεοδομικό ιστό, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου. «Για πολλούς, το λιμάνι είναι μία περιοχή της πόλης, ανεξερεύνητη και μυστήρια χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτές τις αντιλήψεις θέλησε ο ΟΛΘ να εξαλείψει. Την περίοδο Αύγουστος 2010 - Ιούλιος 2011, η διοίκηση αποφάσισε την έναρξη ενός προγράμματος το οποίο στόχευε στο να επικοινωνήσει το λιμάνι και τον ρόλο που διαδραματίζει, στην τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα με τον τίτλο “Γνωρίζοντας το μυστικό λιμάνι”, περιλάμβανε συνολικά 19 δράσεις, σε πολλές από τις οποίες η ΟΛΘ Α.Ε. ήταν συνδιοργανωτής με φορείς της πόλης, ενώ προσείλκυσε πάνω από 30.000 ανθρώπους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το κυνήγι του Ελεύθερου Βιβλίου
Ένα κυνήγι διαφορετικό από τα άλλα, πρόκειται να λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη. H ομάδα των BookCrossers Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα διαφορετικό Σάββατο στην πόλη. Στις 3 Δεκεμβρίου, από το μεσημέρι ως το απόγευμα, θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος στο Κυνήγι του Ελεύθερου Βιβλίου και να διαγωνιστείτε σε ένα παιχνίδι πόλης που η πορεία του θα ακολουθήσει την πορεία της καταγραφής και απελευθέρωσης ενός βιβλίου μέσω του BookCrossing.
Κρυμμένα βιβλία, περίεργοι αναγνώστες, γρίφοι, ιδιαίτερες δοκιμασίες για να πάρετε το επόμενο στοιχείο και 12 ομάδες που θα λάβουν μέρος σ’ ένα κυνήγι που θα εξελιχθεί από τη Λεωφόρο Νίκης έως την οδό Αγ. Δημητρίου και από το Βασιλικό Θέατρο ως το Σταθμό των τρένων, θα καταλήξουν σ’ ένα μεγάλο πάρτι, μόλις βρεθεί ο θησαυρός, στο οποίο θα γίνει και η απονομή των δώρων στους νικητές. 
 Τι είναι το BookCrossing; 
Είναι η πρακτική του να αφήνεις ελεύθερο ένα βιβλίο που δεν θέλεις να μαζεύει σκόνη στη βιβλιοθήκη σου, με σκοπό να βρεθεί από ένα νέο αναγνώστη, να διαβαστεί και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερο ξανά ώστε ο κύκλος του βιβλίου να συνεχιστεί. Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στο kinigivivliou@gmail.com μέχρι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Για πληροφορίες, αναζητείστε την Άννα Δραγατσίκα για τους BookCrossers Θεσσαλονίκης στο dragatsika@hol.gr και τον Μπάμπη Παπαϊωάννου για τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης στο info@unescoyouth.gr.



Σχόλια

  1. Σχετικά με το Τέλος Ακινήτων των παρόχων ηλ.ρεύματος, διαβάστε το ακόλουθο (από το www.forologoumenos.gr):

    Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε "παρκο-εταιρείες" του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες, η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το "τέλος ακινήτων". Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος)! (συνέχεια παρακάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

    Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.

    Παρακάτω παρατίθεται το "κρίσιμο" άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    “11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ'ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.” (συνέχεια παρακάτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.

    Στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου:
    α) site: www.forologoumenos.gr
    β) e-mail: greek.taxpayers@gmail.com ή secretariat@forologoumenos.gr
    γ) Τηλέφωνο: 210-3242032
    δ) Διεύνθυνση: Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43, 10556, Αθήνα

    Να επισημάνω κι εγώ με τη σειρά μου πως η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επανειλημμένως έχει τονίσει ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να προβαίνει στη διακοπή παροχής ρεύματος σε πελάτες της ένεκεν ενδεχόμενης αδυναμίας τους καταβολής του Τέλους Ακινήτων, διότι δεν προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει συνομολογήσει με τον κάθε πελάτη, και επομένως η πράξη της θα ήταν αντικανονική και θα την εξέθετε νομικώς. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να στερείται ο καταναλωτής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος ένεκεν της ανωτέρω αδυναμίας καταβολής. Σε όλα αυτά, ο τέως νομικός Μπένι κωφεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς το σύστημα επιβολής των τροϊκανικών όρντινων (τέως Ελληνική Δικαιοσύνη) της ανθυπατικής επαρχίας που λεγόταν Ελλάδα έλαβε ήδη αντιλαϊκή θέση απορρίπτοντας αίτηση 90χρονης κατάκοιτης για ασφαλιστικά μέτρα κατά της διακοπής ρεύματος στην οικία της.

    Η ΓΕΝΟΠ στο μεταξύ απάντησε προχωρώντας στη διακοπή ρεύματος σε δύο κτήρια κρατικών υπηρεσιών, καθώς αν ισχύει ο νόμος για τον πολίτη, ισχύει καί για το Δημόσιο, που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ εδώ και τρεις δεκαετίες, σε βαθμό που τα χρεή του να καθιστούν τη ΔΕΗ προβληματική στα έσοδά της. Υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ δεν είναι πλέον κρατική επιχείρηση ώστε να κάνει χάρες και χατήρια, αλλά κατά το πλείστον ιδιωτικοποιημένη και εισηγμένη στο Ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια, επομένως δεν οφείλει να κάνει διακρίσεις μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ατομικού καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου