Έρχονται τα Φώτα και οι Φωτισμοί και τα Χριστούγεννα ακόμη εδώ...


Καλησπέρα και πάλι, πως περνάτε τις γιορτές (όσοι τυχεροί έχετε άδεια, βεβαίως…);
Αν συνεχίζεται να κάθεστε και το Σαββατοκύριακο των Φώτων , προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο, μέχρι και την Δευτέρα. Οπότε όσοι δεν έχετε κανονίσει κάποια εκδρομή, καθίστε στο σπίτι για να αποφύγετε, ταλαιπωρία και χιόνι.  


«Βουτηχτάδες» ενόψει…
Ωστόσο ο νομός Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αγιάσει τα ύδατα με το πέταμα του παραδοσιακού σταυρού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ευχές για φώτιση, υγεία και μια καλύτερη χρονιά για όλους το 2012, ακολουθώντας τις παραδόσεις της ορθόδοξης θρησκείας.
Ειδικότερα, στη Σταυρούπολη ο Αγιασμός, θα πραγματοποιηθεί σε πισίνα! (νέα μόδα στους δήμους)
 Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, οι κάτοικοι, αλλά και αυτοί που θα αποφασίσουν να βουτήξουν στα κρύα νερά της πισίνας, δίνουν ραντεβού ανήμερα των Θεοφανείων στις 11:00 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης ( Περικλέους και Ιθάκης, Άνω Ηλιούπολη).
Επίσης, οι Ενορίες της Αγίας Βαρβάρας και της Αγίας Μαρίνης θα πραγματοποιήσουν, σε συνεργασία με το τμήμα αθλητισμού, αγιασμό των υδάτων και κατάδυση Τιμίου Σταυρού, την ημέρα των Θεοφανείων, την Παρασκευή. Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Ωστόσο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά με τη δέουσα κατάνυξη τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως πραγματοποιεί δύο τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Νεάπολης.
Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Συκεών η τελετή θα φιλοξενηθεί στις 10.45π.μ. στο δημοτικό κολυμβητήριο (Λεχόβου 7, περιοχή Κρυονερίου) από τον Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών.
 Στη Δ.Ε. Νεάπολης η αντίστοιχη τελετή θα αρχίσει στις 11.15π.μ. στη δημοτική πισίνα (περιοχή Στρεμπενιώτη) από τους Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. Μουσικά θα συνοδεύσουν οι Φιλαρμονικές του Δημοτικού Ωδείου και των Προσκόπων Νεάπολης.
Στο δήμο Καλαμαριάς, η γιορτή των Θεοφανείων, θα ξεκινήσει με θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονας. Την θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων θα παρακολουθήσουν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης μαζί με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους αρχηγούς των παρατάξεων και επίσημους καλεσμένους.
 Στη συνέχεια η εικόνα της βάπτισης του Κυρίου εν πομπή θα μεταφερθεί στις 11.00 π.μ. στο ναυτικό όμιλο Θεσσαλονίκης στο Καραμπουρνάκι, για την τελετή κατάδυσης του Σταυρού. Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των χειμερινών κολυμβητών από τον δήμαρχο.
Στο δήμο Πανοράματος, το πρωί της Παρασκευής, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης θα παραβρεθούν στις δοξολογίες που θα πραγματοποιηθούν στους ιερούς ναούς του δήμου, στις δημοτικές ενότητες του  Φιλύρου, του Ασβεστοχωρίου, της Εξοχής, του Χορτιάτη, της Πυλαίας και του Πανοράματος.
Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού των Υδάτων, μια τελετή που θα γίνει στο δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος, το οποίο εδώ και δύο χρόνια είναι στεγασμένο και λειτουργεί όλο το χρόνο.
Στα νερά του αναμένεται να βουτήξουν δυο ομάδες κολυμβητών για να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και να πιάσουν το Σταυρό. Στην μια ομάδα  περιλαμβάνονται κολυμβητές μεγαλύτερης ηλικίας και στην άλλη μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Χριστούγεννα to be continued…
Επίσης τα Χριστούγεννα συνεχίζονται, ναι, ναι, δεν έχουν τελειώσει και επιβιώνουν μέχρι και την Κυριακή μέσω του Χριστουγεννιάτικου πάρκου στην έκθεση, το οποίο συνεχίζει να κρατά συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Οι δράσεις και τα θεάματα συνεχίζονται και δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να διασκεδάσει και να απασχοληθεί δημιουργικά στο γιορτινό κλίμα, που κυριαρχεί στους φιλόξενους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του.
Εκτός από το μεγάλο παγοδρόμιο και το εντυπωσιακό fun park, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία τις ημέρες αυτές να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά δρώμενα, μεταξύ των οποίων:
Οι βραβευμένες γαλλικές ταινίες για παιδιά, που προβάλλονται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Σχολείο.
Το δρώμενο εικαστικού-μουσειολογικού-παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά 4-7 ετών από ειδική ομάδα παιδαγωγών που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Τα Χριστούγεννα του Επιστήμονα - ΝΟΗΣΙΣ. Ένα εκπαιδευτικό science show  που συνδυάζει τη μαγεία των Χριστουγέννων με τη μαγεία της επιστήμης. Με απλά υλικά γίνονται πειράματα που παρουσιάζουν στα παιδιά  φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα (πχ. πώς δημιουργούνται οι νιφάδες χιονιού).
Μια σειρά από πρωτότυπα διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια με κατασκευές, αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Παραστάσεις Καραγκιόζη, αλλά και τα καμώματα ξεκαρδιστικών κλόουν στη Μαγική Σκηνή.
Συνολικά εξήντα μουσικο-χορευτικές εκδηλώσεις, είκοσι δημιουργικά εργαστήρια-διαδραστικά παιχνίδια και δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις-θεάματα, απαρτίζουν το «μπουκέτο» του φετινού Χριστουγεννιάτικου Πάρκου. Όλες οι δράσεις του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου στην Έκθεση είναι χωρίς χρέωση, µε το εισιτήριο εισόδου (3€ ανά άτοµο / 2€ ανά παιδί έως 12 ετών / 2,5€ το οµαδικό), εκτός από το Fun Park και τo Παγοδρόµιo.
Ακόμη, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας του εισιτηρίου εισόδου στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, προβλέπεται συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, αλλά και με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Έτσι με την προσκόμιση του εισιτηρίου γενικής εισόδου του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου, υφίσταται 20% έκπτωση στα εισιτήρια ενηλίκων στο ΝΟΗΣΙΣ έως τις 12.2.2012. Αντίστοιχα με το εισιτήριο εισόδου του ΝΟΗΣΙΣ στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο το εισιτήριο των 3 Ευρώ χρεώνεται 2,5 Ευρώ (ατομικό), ενώ το εισιτήριο των 2,5 Ευρώ χρεώνεται 2 Ευρώ (ομαδικό).
Επιπλέον, με το εισιτήριο εισόδου στο Πάρκο, το εισιτήριο εισόδου στο Μακεδονικό Μουσείο χρεώνεται στη συμβολική τιμή του ενός Ευρώ. Αναλυτική ενημέρωση για το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο είναι διαθέσιμη στο www.xmascitythess.gr (facebook xmascitythessaloniki), ενώ τηλεφωνικά πληροφορίες στο 2310-291213 & 2310-291572. Να σημειωθεί ότι Tο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στην Έκθεση αποτελεί τον έναν από τους δύο άξονες του project «Θεσσαλονίκη, πόλη των Χριστουγέννων», ο δεύτερος εκ των οποίων είναι η Χριστουγεννιάτικη Πλατεία Αριστοτέλους.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε και προσοχή στις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω καιρού.

ΥΓ.1 
Για όσους τελικά αποφασίσουν να μείνουν σπίτι, προτείνω να νοικιάσετε-«κατεβάσετε» την ταινία (για κορίτσια) «Whats your number», συνδυάζει έρωτα και γέλιο, ενώ για τα αγόρια, σας προτείνω το «Colombiana», με την Zoe Saldana. Πιστολίδι (που λέει και ο πατέρας μου), καθώς και περιπέτεια σε συνδυασμό με αγωνία αλλά και την θεά πρωταγωνίστρια σε πρώτο πλάνο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κάνουμε focus στο τραγούδι των τίτλων τέλους από τον υπέροχο J. Cash.
YΓ.2
Χρόνια πολλά Φώτιε, (ναι, ναι, κ. Θεοδοσιάδη, σε εσάς απευθύνομαι...) ότι ποθείς...





Σχόλια