Ελλάδα κράτα γερά...έφτασε το νέο μνημόνιο....


Καλημέρα και πάλι, τι καλημέρα δηλαδή, που μου πετάχτηκε η κόρη απ’ το μάτι μόλις διάβασα το νέο μνημόνιο. Τι προβλέπει; Να μας ρίξει στα τάρταρα για να πληρώσουμε τα σπασμένα όλων αυτών των χρόνων. Έλληνες κουράγιο γιατί έφτασε η ώρα της πληρωμής. Το 50σέλιδο κείμενο της τρόικας, που εφόσον εγκριθεί κατά το σημερινό συμβούλιο και πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για να ψηφιστεί με την μορφή του κατεπείγοντος μέχρι την Κυριακή, προβλέπει (περιληπτικά) τα εξής:

Σε ότι αφορά τους μισθούς, οι βασικές αποδοχές μειώνονται κατά 22% σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι νέοι ως 25 ετών θα δεχθούν μια επιπλέον μείωση της τάξης του 10%.
Διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι εργατολόγοι, οι περικοπές στον κατώτατο μισθό ισοδυναμούν με απώλεια τριών μισθών τον χρόνο. Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις  μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από 10%. Οι μισθοί θα παγώσουν για μία τριετία, δηλαδή μέχρι το 2015.
Στις συλλογικές συμβάσεις μειώνεται ο χρόνος μετενέργειας από έξι σε τρεις μήνες.
Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).
Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.
Ακόμη, μπαίνει σαφές χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αναθεωρηθεί η ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση της με τις ανταγωνιστικές χώρες - χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.
Συντάξεις - ασφαλιστικά ταμεία
Για τις επικουρικές συντάξεις το κείμενο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%, χωρίς πλαφόν, ενώ κατά 15% μειώνονται οι κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ,ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% στο ΝΑΤ. Τελικά, όπως προέκυψε μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, δόθηκε 15νθήμερη προθεσμία για την εξεύρεση 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να σωθούν οι συντάξεις.
Επανεξετάζονται στα τέλη Ιουνίου τα Ταμεία που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
Θεσπίζεται νέο σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεωρείται η μέθοδος συλλογής εισφορών, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012.
Από το Μάρτιο 2012 ενοποιείται η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ο έλεγχος καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Δημόσιο
Για το δημόσιο, επανέρχεται το μέτρο της εφεδρείας, με στόχο τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 15.000 μέσα στο 2012 και καταργούνται, με νομοθετική ρύθμιση, οι κανονισμοί εργασίας και η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα επανεξετάζονται τον Ιούνιο όλα τα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει σχέδιο για μείωση των συμβασιούχων.
Περιορίζονται οι εισαγωγές σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Ιδιαίτερα σκληρά φορολογικά μέτρα περιλαμβάνονται στο κείμενο της τρόικας, που βρίσκεται στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιούνιο του 2012 θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περισσότερων, αν όχι όλων, φοροαπαλλαγών, καθώς και την κατάργηση των ειδικών προνομιακών καθεστώτων, δηλαδή την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.



Σχόλια