Τι γίνετε με το διάσημο “κίνημα της πατάτας”; Έρχονται σεμινάρια στην πόλη ετοιμαστείτε......


Καλησπέρα και πάλι, το “κίνημα της πατάτας” καλά κρατεί, καθώς σχεδόν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης το υποστηρίζουν και προτρέπουν τους δημότες τους να λάβουν μέρος σε αυτό. Από την πλευρά των καταναλωτών, θεαματική καταγράφεται η κίνηση των δηλώσεων παραγγελιών για τα πρώτα τέσσερα βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το αλεύρι, η πατάτα, το ρύζι και το λάδι.  
Από τη μεριά τους οι ..μεσάζοντες όπως οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, μιλούν για «στοχοποίηση του χονδρεμπορικού κλάδου», ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- κάτω από αντίξοες συνθήκες στηρίζει επί χρόνια την ελληνική αγροτική παραγωγή, συμβάλει στην απασχόληση με εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πληρώνει όλους τους φόρους.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΛΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, υποστήριξε ότι οι χονδρέμποροι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν τα δήθεν υπέρογκα περιθώρια κέρδους που τούς καταλογίζονται, αφού περνούν από αγορανομικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, στο διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κίνημα της πατάτας, οι έμποροι της [κρατικής] ΚΑΘ ΑΕ διαπίστωσαν μείωση τζίρου της τάξης του 10%, την οποία χαρακτήρισε μικρή.
Εδώ όμως και 10 μήνες, μείωση του 13% κατέγραψαν οι τιμές των οπωροκηπευτικών, στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που παρουσίασε την εξέλιξη των μέσων τιμών βασικών οπωροκηπευτικών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα, για το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Συνολικά, η μείωση ήταν 12,70%, από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012, χωρίς στάθμιση βαρύτητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με σταθμισμένη τη βαρύτητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό (στοιχεία κατανάλωσης ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική ποσοστιαία μείωση είναι 13,57%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της τιμής της τομάτας και της πατάτας, προϊόντα με μεγάλη κατανάλωση από τα ελληνικά νοικοκυριά.
Όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, αυτή η μείωση εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μέση εξοικονόμηση περίπου 50 ευρώ ανά έτος ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα.

Μια ημερίδα, ένα bazaar και ένα σεμινάριο
Τα νέα δεν σταματούν εδώ καθώς στη Θεσσαλονίκη έρχονται bazaar και συνέδρια με μεγάλο ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Ένα από αυτά είναι και  το Bazaar βιβλίου για τους Γιατρούς του Κόσμου. Διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Μπαρμπουνάκης.
Σκοπός του bazzar είναι η οικονομική ενίσχυση της δράσης  δίνοντας την ευκαιρία σε φίλους της οργάνωσης να παρευρεθούν και να αγοράσουν βιβλία σε χαμηλότερες τιμές.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η εθελοντική ομάδα των Thessalonistas και η ομάδα κρουστών του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ΑΡΓΩ.
Ημερίδα έρχεται και από την Ο.Μ.Ε.Ρ. Θεσσαλονίκης με τίτλο "Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...Οικογένεια-Σχολείο-Οικονομική Κρίση"   και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 16 Μαρτίου  και ώρα 17:00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ., στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στον 10ο όροφο.
Η γραμματέας της ΟΜΕΡ κ.Παναγιώτα Μιχαηλίδου μιλώντας  στην υπογράφουσα τόνισε πως στην ημερίδα θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των οικογενειών, καθώς θα υπάρξουν και απόψεις δασκάλων για το πως είναι αυτήν την δύσκολη εποχή οι μαθητές στα σχολεία. “Θα υπάρχει και ένα παράδειγμα από ένα δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής της πόλης μας. Το περιεχόμενο της ημερίδας αφορά όλους όσους ασχολούνται με παιδιά. Καθηγητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης και γονείς”
Η Ο.Μ.Ε.Ρ. (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής – www.omep.gr) είναι μία επιστημονική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε εβδομήντα χώρες. Στόχος της είναι να προασπίζεται το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, γι’ αυτό και απευθύνεται σε κάθε ενήλικο άτομο που ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Στην Βέροια επίσης, τριήμερο σεμινάριο διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library με θέμα «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» στις 14 με 16 Μαρτίου, στη δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας. Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι βιβλιοθηκών από ογδόντα βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν στο  τριήμερο σεμινάριο, το οποίο στόχο έχει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κάθε περιοχή της εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη».
Η εκστρατεία προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς: εικαστικά, θέατρο, περιπάτους μέσα στην πόλη, εργαστήρια, αναγνώσεις και αφηγήσεις. Η καλοκαιρινή εκστρατεία διασχίζει όλη τη χώρα μέσα από μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θες/νίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πειραιάς, Καβάλα) αλλά και μικρότερες, καθώς και νησιά (Κρήτη, Πάρος, Χίος κα.) φιλοδοξώντας να δημιουργήσει πολιτισμικές διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς.
 Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».






Σχόλια