Ο ευτυχισμένος Ν.Σαρκοζί και ο υπέροχος Τζέιμς Κάμερον


Καλησπέρα και πάλι, σήμερα λέω να περάσουμε σε διεθνή νέα και να αφήσουμε την Θεσσαλονίκη για άλλους.  Κλασικά όπως πάντα όταν πλησιάζουν οι εκλογές βγαίνουν και οι μεγάλες δηλώσεις. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, δήλωσε πως δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος δίνοντας υποσχέσεις για μια νέα δεύτερη   θητεία, καθώς επίσης μίλησε και για την διάσημη προσωπική του ζωή.
«Θα είμαι διαφορετικός. Ήδη θα έχω υπηρετήσει ως πρόεδρος για πέντε χρόνια και δεν επαναλαμβάνεις σφάλματα που έχεις ήδη διαπράξει» τόνισε.
Ζήτησε συγγνώμη για γκάφες που διέπραξε αρχικά και εξήγησε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του τα οποία δυσαρέστησαν ορισμένους Γάλλους.
Ο πρόεδρος ομολόγησε ότι συχνά στη διάρκεια της παραμονής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, συμπεριφερόταν «ως υπουργός».
Ως υπουργός χρειάζεται να αντιδράς και να ενεργείς με ταχύτητα, αλλά ως πρόεδρος χρειάζεται, πέρα από το να αντιδράς, το να μπορείς να είσαι σε θέση να κάνεις ένα βήμα πίσω και επίσης χρειάζεται να επιδεικνύεις σοβαρότητα κι επισημότητα, εξήγησε.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της Τουλούζης, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν είδε το επίμαχο βίντεο του Μερά, απάντησε ότι δεν το είδε, αλλά γνωρίζει σε γενικές γραμμές τι περιέχει. «Αυτό μου είναι αρκετό» δήλωσε.
Τόνισε πως «Δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων. Ουδέποτε πίστευα στα μέτρα λιτότητας -τη μείωση των μισθών και των συντάξεων- τις οποίες αρνήθηκα».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν έχει υπάρξει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, με δεδομένα το διαζύγιο, το νέο γάμο, τη γέννηση ενός ακόμα παιδιού, τόνισε:
«Σαφώς και έχω υπάρξει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Δεν πιστεύω ότι επειδή κάποιος γίνεται πρόεδρος πρέπει να πάψει να είναι άνθρωπος. Δεν ήθελα ποτέ να πω ψέματα ή να κοροϊδέψω. Ούτε με το διαζύγιο ούτε με τον γάμο. Άλλοι θα είχαν προτιμήσει να τα κρατήσουν μυστικά όλα αυτά. Όχι εγώ.»
Ε βέβαια, μένεις στο Παρίσι, παίρνεις αποφάσεις για όλη την Ευρώπη και έχεις και για γυναίκα την Carla, τι άλλο θα μπορούσες να είσαι;

Ο σκηνοθέτης της περιπέτειας
Πάντα έλεγα ότι μου αρέσει ο Τζέιμς Κάμερον, σαν σκηνοθέτης, διότι μας έχει μεγαλώσει με τις ταινίες του (είμαστε και κάποιας ηλικίας) και μας έχει ταξιδέψει με τον πολυβραβευμένο Τιτανικό του, μας έχει φοβίσει με τα Allien του και μας έχει δώσει μια άλλη διάσταση του μέλλοντος με το υπέροχο Avatar. Και η λίστα δεν έχει τέλος. Όταν γύριζε τον Τιτανικό όλοι τον έλεγαν τρελό διότι  για τις ανάγκες της ταινίας καταδύθηκε αμέτρητες φορές στο κουφάρι του πλοίου- μύθου. Αυτή τη φορά για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ καταδύεται στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Η κατάδυση διήρκεσε αρκετές ώρες με το μονοθέσιο υποβρύχιο Deepsea Challenge και όταν ανέβηκε στην επιφάνεια χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη».
Πριν από την κατάδυση ο Καναδός σκηνοθέτης δήλωσε στο BBC ότι αυτή «είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου».
«Μεγάλωσα με μια... σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Οι άνθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι, ο Κουστό εξερευνούσε τους βυθούς. Και με αυτά μεγάλωσα, αυτά είχαν αξία στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας» είπε ο σκηνοθέτης.
Χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, πριν ανέβει πάλι στην επιφάνεια.
Ο σκηνοθέτης έχει θέσει ως στόχο να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.

Το βαθυσκάφος Deepsea Challenge αναπτύχθηκε από Αυστραλούς μηχανικούς και ήταν ίσως το μόνο που μπορούσε να αντέξει την άβυσσο της τάφρου -σε βάθος 11 χιλιομέτρων, η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.
Στο εξωτερικό μέρος του βαθυσκάφους ήταν προσαρτημένο ένα ρολόι ROLEX DEEPSEA CHALLENGE, ειδικά κατασκευασμένο, το οποίο αναδύθηκε ανέπαφο και σε άψογη λειτουργία, αν και είχε υποστεί  την τεράστια πίεση των 8 τόνων που ασκείται σε αυτό το αβυσσώδες βάθος.
Η επιστημονική αποστολή Deepsea Challenge έγινε σε συνεργασία με το National Geographic Society και τη Rolex.
Η Τάφρος των Μαριανών, η οποία βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από ανθρώπους: Επιβάτες του θρυλικού βαθυσκάφους Trieste, ο Αμερικανός Ντον Ουόλς και ο Ελβετός Ζακ Πικάρ έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στο επόμενο τεύχος Απριλίου του περιοδικού National Geographic ο διάσημος σκηνοθέτης μιλάει για τις 500 ώρες που πέρασε δίπλα στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σχόλια