Παραλειπόμενα και άλλα στη μαγική βραδυά των Oscar


Καλησπέρα και πάλι. Μπήκαμε στην Άνοιξη λένε οι βιαστικοί φίλοι και γνωστοί στο facebook. Εγώ λέω συμμαζευτείτε και ντυθείτε καλά γιατί με κάτι τέτοια τερτίπια του καιρού την πατάμε κάθε φορά…όπως και εγώ που κυκλοφορώ με τα χαρτομάντιλα και την φωνή του Μπάμπη του νταλικέρη.
Η 84η τελετή των βραβείων Όσκαρ
Θέλω να σχολιάσω όμως κάτι που το άφησα ασχολίαστο εδώ και μια εβδομάδα. Την 84η τελετή των βραβείων Όσκαρ. Γιατί μετά από τόσο καιρό; Γιατί σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους. Όχι μίζερους, καθημερινούς κόσμους με οικονομική κρίση και μηδέν φράγκα στην τσέπη αλλά σε κόσμους με χρυσόσκονη και κόκκινα χαλιά.
Γιατί, ελάτε τώρα την χρειαζόμαστε λίγο την χρυσόσκονη του Hollywood για να μπορούμε να ονειρευτούμε το βράδυ μετά από τον στομαχόπονο από τα pop corn ….Γιατί τα Όσκαρ ρε παιδιά δεν είναι eurovision, δεν είναι πανηγύρι, αλλά είναι μια παραδοσιακή παλιομοδίτικη τελετή με άφθονο glamour και  διάσημους παλιούς αστέρες να περπατούν από δω και από εκεί (βγάζοντας πόδια έξω βλέπε Angelina Jolie) παίρνοντας και δίνοντας βραβεία καθώς  συνάμα πετάνε τρελές ατάκες, σημαδεύοντας την βραδιά με αυτές.
Από την άλλη πάλι θα μου πείτε γιατί να κάτσω να δω μια χούφτα εκατομμυριούχους να παίρνουν βραβεία και μάλιστα στις 4 τα ξημερώματα; Γιατί για να παρακολουθήσεις τα Όσκαρ πρέπει να λατρεύεις τις ταινίες, να συζητάς γι αυτές, να έχεις έναν τουλάχιστον αγαπημένο ηθοποιό και να μην σε πιάνει η νύστα μέσα στην σκοτεινή αίθουσα του cinema. Αν όλα τα παραπάνω δεν σου φαίνονται γνώριμα, καλύτερα να μην συνεχίσεις το διάβασμα του συγκεκριμένου κειμένου.
Ο παρουσιαστής
Η φετινή τελετή, ήταν η δεύτερη σε μεγαλύτερη θεαματικότητα που έχει καταγραφεί σε τελετή απονομής Oscar τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κάτι ο Billy Crystal, κάτι οι υποψηφιότητες πολύ γνωστών ηθοποιών, η τελετή προσέλκυσε 39,3 εκατομμύρια τηλεθεατές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γνωστός ηθοποιός απέφυγε επιμελώς τις προσβλητικές κωμικές νύξεις, και  σαφώς ήταν ο κλασικός και γνώριμος παρουσιαστής Billy Crystal που κράτησε σωστά τις ισορροπίες και απέτρεψε το φιάσκο της περσινής τελετής.

Τα βραβεία
Όσον αφορά τα βραβεία, πιστεύω ότι όλοι τα μάθατε πάνω-κάτω. Το εκπληκτικό «The Artist» ισοφάρισε με το «Hugo» του Μ. Scorsese αλλά το πρώτο κέρδισε στις σημαντικότερες κατηγορίες σε αντίθεση με το δεύτερο όπου και τα 5 βραβεία του ήταν σε τεχνικές κατηγορίες. Αν και όλοι ανέφεραν τον Martin Scorsese σε κάθε ευκαιρία…
Το «The Artist» κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, α αντρικού ρόλου και κοστουμιών. Πολλοί αντέδρασαν σε αυτές τις βραβεύσεις λέγοντας πως είναι δυνατόν μια βουβή ταινία να κερδίσει στις βασικότερες κατηγορίες κατατροπώνοντας τον Scorsese;
Κι όμως. Βλέποντας την ταινία αυτή ταξιδεύεις για λίγο στο παλιό Hollywood. Μπαίνεις στα παλιά στούντιο, νοιώθεις την λαχτάρα και τον πόνο των ηθοποιών χωρίς να χρειάζεται να  μιλάνε οι πρωταγωνιστές για να καταλάβεις το τι ζητούν, το τι θέλουν και το πώς νοιώθουν. Εκπληκτικό. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής Jean Dujardin  κατά την βράβευση του τα είπε όλα και τα έκανε όλα. Από ευχαριστίες μέχρι ουρλιαχτά ευχαρίστησης μας έδωσε την Κυριακή. Άσε που με το που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Παρισιού με το Oscar στο χέρι! τον περίμενε ένα πλήθος αλαφιασμένων θαυμαστών για να τον υποδεχτεί. Ο τρελός χαμός!
Από τη μεριά της η Meryl Streep ήταν θεά όπως πάντα. Ιερό τέρας παιδί μου. Μετά από τόσους ρόλους και μια τέτοια καριέρα, σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο της κάνοντας αστειάκια του τύπου «ωχ, θεέ μου πάλι αυτή παίρνει το Όσκαρ» μες την απλότητα. Ευχαριστώντας τον σύζυγο της αλλά και τον επί 37 χρόνια μακιγιέρ της, πήρε τον θείο Όσκαρ στο σπίτι για 3η φορά. Να μην παραλείψω και το φιλί στο στόμα στον Κόλιν Φέρθ, περσινό νικητή α αντρικού ρόλου για τον «λόγο του βασιλιά».
Στα highlights της βραδιάς η βράβευση της Octavia Spencer με το Oscar β γυναικείου ρόλου για την ταινία The help. Σηκωτή την ανέβασαν στη σκηνή. Ήταν συγκινημένη και δεν μπορούσε να σταθεί όρθια! Το κοινό τρελάθηκε από τα κλάματα της ηθοποιού και τον ευχαριστήριο λόγο της που την χειροκροτούσε για αρκετά λεπτά όρθιο!
Επίσης η βράβευση του 82αχρονου Christopher Plummer για την ταινία «Beginners» με το Oscar β αντρικού ρόλου όπου έδωσε τον καλύτερο λόγο νικητή.
O «δικός μας» Alexander Payne είπε «Σ' αγαπώ πολύ» στη μαμά του στα ελληνικά συγκινώντας σίγουρα τους Έλληνες που το άκουσαν καθώς παραλάμβανε το Oscar για το διασκευασμένο σενάριο.
Παρουσιάσεις
Όσον αφορά τις παρουσιάσεις ο Robert Downey Junior με την Gwyneth Paltrow, ο Kermit με την Miss Piggy και η Emma Stone με τον  Ben Stiller είναι τα μόνα ζευγάρια παρουσιαστών με χιούμορ που ξεχώρισαν από όλη την τελετή. Ο Robert κερδίζει επάξια το βραβείο του καλύτερου παρουσιαστή.
To Circe du soleil έκοψε την ανάσα όλων με τη χορογραφία του εμπνευσμένη από κλασικές ταινίες.
 Μια ακόμη συγκινητική ελληνική στιγμή ήταν επίσης στο video των σημαντικών ανθρώπων που χάθηκαν από τη βιομηχανία του κινηματογράφου τη χρονιά που πέρασε και ο Μιχάλης Κακογιάννης. Μεγάλη απώλεια ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Καλά τον ξέχασαν; Εδώ έβαλαν την W. Houston που έφυγε από κοντά μας το 2012;

Παραλειπόμενα
 Η Jolie πάλι κατάφερε να  προκαλέσει θόρυβο και σχόλια με την εμφάνιση της καθώς το φόρεμα της είχε ένα ιδιαίτερο σκίσιμο, και η Angie σε κάθε πόζα της έβγαζε επιδεικτικά έξω το πόδι της από αυτό.  
Η πόζα της όταν παρουσίασε το βραβείο Oscar για διασκευασμένο σενάριο έφερε και το θέμα στο twitter. Το δεξί της πόδι έγινε trending topic με χιλιάδες μηνύματα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, twitter θετικά και αρνητικά. Απόκτησε μάλιστα και δικό του προφίλ με το όνομα @AngiesRightLeg. Έλεος!
 Τέλος όσον αφορά την άφιξη των star στο κόκκινο χαλί, είδαμε και καλοντυμένες  όπως η Q. Paltrow και η J. Lorez  αλλά και κακοντυμένες όπως η A. Faris και η Penelope Ann Miler.
Από τα ευτράπελα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο S.B. Cohen όπου ντυμένος δικτάτορας πέταξε στον γνωστό παρουσιαστή Ryan Seacrest    
ένα βάζο στάχτες στο κοστούμι του!  «Φυσικά και δεν είχα ιδέα ότι θα το έκανε αυτό. Έρχεται κοντά και του έκανα κάποιες ερωτήσεις, αλλά κάτι μου έλεγε ότι κάτι θα συμβεί. Είναι από αυτά τα πράγματα που εκείνη τη στιγμή αισθάνεσαι. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, περίεργα καλά. Το έφερνε όλο και πιο κοντά και μετά το αναποδογύρισε και το έριξε πάνω μου», είπε ο παρουσιαστής στη ραδιοφωνική του εκπομπή. Τι άλλο θα δούμε….


Σχόλια