Η Μητρόπολη του Κόσμου κινδυνεύει


Νέα Υόρκη. Η μητρόπολη του κόσμου. Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας την έχουμε επισκεφτεί ή θα θέλαμε κάποια στιγμή να την επισκεφτούμε. Να τη δούμε από κοντά. Το Emprire State Building, το Άγαλμα της Ελευθερίας, το ΜΟΜΑ, το Broadway, την Times square και άλλα πανέμορφα αξιοθέατα, τα οποία την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές τα χτυπάει ο τυφώνας Sandy.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η Νέα Υόρκη είναι συνηθισμένη σε τυφώνες. Απλά ο συγκεκριμένος αναμένετε να σαρώσει καθώς οι άνεμοι του τρέχουν με 150 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, έχοντας κάνει τους ανθρώπους να πανικοβληθούν (και με το δίκιο τους δηλαδή) και να καταφύγουν σε καταφύγια, να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους και να αδειάσουν τα ράφια των super market θεωρώντας πως έφτασε το τέλος του κόσμου.
Η κατάσταση που βιώνουν τώρα οι κάτοικοι του μεγάλου μήλου είναι σοβαρή καθώς με ταχύτητα 90 μίλια την ώρα, ο τυφώνας Σάντι θα φτάσει στο Νιου Τζέρσεϊ μέσα στην επόμενη ώρα. Το επίκεντρο του, ωστόσο, αναμένεται να χτυπήσει τη στεριά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους αφήνοντας τη Νέα Υόρκη έρημη.
Ο δήμαρχος της πόλης Μάικ Μπλούμπεργκ συμβούλεψε τους κατοίκους να μείνουν μέσα και να μην βγουν έξω,  λέγοντας πως «περιμένουμε ότι τα χειρότερα θα έρθουν την Τρίτη… Μείνετε όλοι μέσα»
Ο Σάντι του οποίου οι άνεμοι πνέουν με μέγιστη ταχύτητα περίπου 150 χιλιομέτρων με υψηλότερες ριπές, αναμένεται να μετασχηματιστεί σε ένα μετωπικό ή χειμερινό σύστημα χαμηλής πίεσης αργότερα σήμερα ή απόψε, τόνισε το NHC.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 6 πολιτείες μέχρι στιγμής
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να εκκενωθούν οι γέφυρες Brooklyn, Manhattan, Williamsburg και Ed Koch Queensboro στη Νέα Υόρκη ενώ το Ατλάντικ Σίτι έχει πλημμυρίσει από άκρη σε άκρη. Η καταιγίδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο περίπου 30 μίλια ανατολικά-νοτιοανατολικά του Cape May, New Jersey, και 40 χλμ νότια από Atlantic City, New Jersey. Οι άνεμοι της τροπικής καταιγίδας γίνονται ήδη αισθητοί από τη Βόρεια Καρολίνα στη Νέα Αγγλία.
Μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 765.000 διακοπές ρεύματος οι περισσότερες σε New Jersey και Νέα Υόρκη. Δεν είναι όμως μόνο η βροχή και ο άνεμος που προκαλεί προβλήματα. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν και έντονη χιονόπτωση.
Μέχρι στιγμής, έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του τυφώνα. Επίσης, περίπου 30.000 σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό, ενώ αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο δίκτυο για άλλα 40.000.   
Στο μεταξύ, η στάθμη του νερού στους δρόμους της πόλης ανεβαίνει επικίνδυνα ώρα με την ώρα, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο Νιού Τζέρσει το ύψος των υδάτων έχει ξεπεράσει τα πέντε μέτρα.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε χιλιάδες κατοίκους για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών ενώ δεν κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την περίσταση, 76 σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια. Επίσης, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 9 ώρα Ελλάδας (2 το μεσημέρι τοπική ωρα) σε δύο κομβικές σήραγγες της πόλης. Η μία που συνδέει το Μανχάταν με το Νιου Τζέρσεϊ (Holland Tunnel) και η δεύτερη το Μανχάταν με το Μπρούκλιν (Brooklyn-Battery Tunnel).
Λόγω των ισχυρών ανέμων μάλιστα, ένας γερανός κατέρρευσε από έναν ουρανοξύστη στο κέντρο του Μανχάταν, ενώ μεγάλο ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα εκκενώθηκε.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα έβγαλε νέο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ο τυφώνας Σάντι είναι μια πολύ δυνατή καταιγίδα η οποία θα επηρεάσει εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, όπως τόνισε: «Όταν η Αμερική περνάει δύσκολες στιγμές, είμαστε όλοι ενωμένοι».
Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών και η αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Σάντι σε επίπεδο οικονομίας και υποδομών είναι η προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε. Κάλεσε τους πολίτες σε υπακοή στις εντολές των τοπικών και περιφερειακών αρχών, χωρίς αμφισβήτηση και καθυστερήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην έως τώρα αγαστή συνεργασία ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών παραγόντων.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επισκέψεις του στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Κολοράντο. Το πρόγραμμα του άλλαξε και ο Μιτ Ρόμνει.
Επίσης σύμφωνα με το Reuters, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό για δεύτερη συνεχή ημέρα. Δεν έχει ακόμα ληφθεί η επίσημη απόφαση, εάν θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη.
Με το βλέμμα στραμμένο στη μητρόπολη του κόσμου, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μην θρηνήσουμε θύματα αυτές τις μέρες.

ΥΓ. Πηγή www.protothema.gr 

Σχόλια