Μπουτάρη εσύ...super star!


Το σημερινό άρθρο αφορά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε η βράβευσή του σαν καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο, για τον μήνα Οκτώβριο!
 Την διάκριση «Δήμαρχος του μήνα» έλαβε από την ιστοσελίδα citymayors.com για τον Οκτώβριο του 2012 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τη συγκεκριμένη διάκριση είχαν λάβει τους δύο προηγούμενους μήνες ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Πριν 10 χρόνια o Μπουτάρης ήταν…
Τον δήμαρχο τον θυμάμαι πολλά χρόνια πριν, όταν αυτός ήταν ακόμη ένας απλός έμπορος κρασιών και εγώ  υπάλληλος σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κρήτη. Ήταν ο πιο ήρεμος και χαλαρός πελάτης του ξενοδοχείου.   Έτρωγε το φαγητό του χωρίς φανφάρες και ζαλίσματα και αποχωρούσε κύριος.

Τα χρόνια πέρασαν αλλάξαμε καριέρα και οι δυο, αυτός έγινε πολιτικός, εγώ δημοσιογράφος και να πάλι που ασχολούμαι μαζί του. Αυτή τη φορά δε με νοιάζει όμως αν στη σούπα του έπεσε τρίχα ή αν στη βιτρίνα των κρασιών υπάρχει και ένα μπουκάλι με τη δική του ετικέτα, αλλά ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτά που λέει και κάνει για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Όταν  πρωτόβαλε υποψηφιότητα είχα σκεφτεί «να και ένας που δεν κατεβαίνει στην πολιτική για το χρήμα» για τον απλούστερο λόγο ότι ήδη το έχει. Κατεβαίνει για να βάλει μια τάξη στο χάος; Ίσως.

Με τα πολλά, τα κατάφερε ένα βράδυ και έγινε δήμαρχος. Χαρές και πανηγύρια. Για να είμαι ειλικρινής χάρηκα που βγήκε καθώς μόνο καλές αναμνήσεις είχα από αυτόν. Τώρα θα μου πεις πελάτη στο εστιατόριο τον είχες, τι σχέση έχει με την πολιτική αυτό; Καμία. Απλώς χάρηκα που σταμάτησε να βγαίνει το ίδιο πρόσωπο επί πόσα έτη στο δήμο της πόλης και να μην αλλάζει τίποτα σε αυτόν τον τόπο.
Μια φρέσκια παρουσία (εντάξει όχι και τόσο φρέσκια….) ήρθε να αλλάξει το σκηνικό. Και όντως το άλλαξε.

Θεωρώ ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο. Θες λίγο που τα λέει έξω απ’ τα δόντια, λίγο που δεν το παίζει χριστιανός, λίγο το  σκουλαρίκι, η απουσία γραβάτας, δεν τον λες και παραδοσιακό πολιτικό.

Το θέμα όμως δεν είναι ο ίδιος ο Μπουτάρης, αλλά οι πράξεις του. Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής για τον δήμο Θεσσαλονίκης και τι προτίθεται να κάνει στο μέλλον.
Οι επικριτές του τον κατηγορούν για πολλά θέματα που δεν έχει λύσει μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα τα σκουπίδια. Έχει μετατραπεί το κέντρο σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Επίσης σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα (και πονοκέφαλο του δημάρχου) ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης είναι και «το θανάσιμο πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας των αστοχιών και των λαθών του κ. Μπουτάρη » και μέσα σε αυτά και το θέμα της ryanair. Τι έχει κάνει, τα ξέρουμε όλοι τα καλά που έχει κάνει, δε χρειάζεται να τα αναφέρω…


Ωστόσο ο Μπουτάρης απέχει κατά πολύ από την εικόνα του πολιτικού που έχουμε σήμερα όλοι στο μυαλό μας και δεν έχει τίποτα κοινό με τους πρώην δημάρχους της πόλης.

Για κάποιους ο δήμαρχος, φαίνεται σαν ο εκπρόσωπος του σατανά στη γη που δεν πιστεύει σε τίποτα, δε νοιάζεται για τίποτα και κάθε βράδυ γυρνάει τα μπαρ. Ωστόσο συμφωνώ απόλυτα με τη στάση του απέναντι στα θεία. Δεν προσποιείται σαν κάτι άλλους πολιτικούς (ονόματα δε λέμε) τον θρήσκο και ούτε τρέχει κάθε Κυριακή στις εκκλησίες για να δείξει στις γιαγιάδες ψηφοφόρους πόσο αγαπά τον Χριστό κλπ κλπ. Δηλώνει χαλαρά αυτό που πιστεύει. Σήμερα για παράδειγμα στο δημοτικό συμβούλιο δήλωσε:

 "Δεν είμαι αντίχριστος, δεν είμαι άθεος. Έχω το δικό μου τρόπο που αντιμετωπίζω τη θρησκεία" είπε σχολιάζοντας την επίθεση που δέχτηκε από δυο μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου, κατά την τελετή υποδοχής της εικόνας του "Άξιον Εστί" στη Θεσσαλονίκη. "Ήρθαν δυο θεόμουρλοι καλόγεροι και μου επιτέθηκαν. Ο ένας μάλιστα μου είπαν ότι μπαινοβγαίνει στο ψυχιατρείο" σχολίασε ο Γιάννης Μπουτάρης.
 Oταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν αν θα υποβάλλει μήνυση, αυτός απάντησε: "Αφήστε ρε παιδιά, αυτούς αν τους αφήσεις στο τμήμα το σαββατοκύριακο, θα σας τρελάνουν  Αφήστε τους να φωνάζουν έξω".

Κατά την ταπεινή μου γνώμη αν δηλώνεις αυτά που δηλώνει ο Μπουτάρης πρέπει να είσαι ευτυχισμένος που δεν έχουν ακόμη κατασκηνώσει παπάδες έξω απ’ το σπίτι σου με πανό διαμαρτυρίας. Όσον αφορά τα βράδια του στα μπαρ της πόλης, θεωρώ ότι πολύ καλά κάνει και βγαίνει και δε μας αφορά κιόλας και το τι κάνει στην προσωπική του ζωή. Αλλά και πάλι, τι θα κάνει, θα κάτσει σπίτι να πίνει τσάι και να βλέπει τούρκικα;

Και κάτι ακόμη σημερινό.
Τη δική του απάντηση σε όσα ακούστηκαν για τα πολυαναμενόμενα αντίγραφα των Μαγεμένων που δεν θα έρθουν τελικά στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ο δήμαρχος.
Η αρχική συμφωνία μεταξύ της επιχειρηματίαs Έλενας Αμβροσιάδου και του δήμου Θεσσαλονίκης πάγωσε και η κ. Αμβροσιάδου απέσυρε την τελευταία στιγμή τη χορηγία ύψους 186.000 ευρώ, διότι τελικά τα αντίγραφα των Μαγεμένων δεν θα στήνονταν στον φυσικό τους χώρο, στο νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, όπως η ίδια επιθυμούσε.

Τι απάντησε ο δήμαρχος γι' αυτή την εξέλιξη; Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, είπε:
«Αν η κ. Αμβροσιάδου δεν τιμήσει την υπογραφή που είχε βάλει, θα απευθυνθώ στους πλούσιους της πόλης και θα ζητήσω να δώσουν λεφτά για να φέρω τα αντίγραφα των Μαγεμένων. Όπως και να έχει, φέτος θα είναι του χρόνου θα είναι, θα τις φέρουμε».
Οι απόψεις διίστανται.
Πολύ τον υποστήριξα απόψε και δεν κάνει. 
Το ερώτημα που μου έρχεται είναι το εξής. Είναι τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης ο δήμαρχος του μήνα ή τελικά θα μας απογοητεύσει και αυτός όπως έκαναν τόσοι και τόσοι άλλοι πολιτικοί και δήμαρχοι αυτού του τόπου; Το ερώτημα παραμένει.
Περιμένουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς να δούμε τις πράξεις σας κ. Γιάννη. 

Σχόλια