Ανασκόπηση του 2012. Μιας χρονιάς που φεύγει...



Αφήνοντας πίσω το 2012 και μπαίνοντας στο 2013 σε λιγότερο από 10 ώρες, η σκέψη μου πάει στα γεγονότα που συνέβησαν μέσα σε αυτή τη χρονιά. Απρόβλεπτες καταστροφές σημειώθηκαν στο εξωτερικό, πρόεδροι ξαναψηφίστηκαν, πολιτικοί ξεφτιλίστηκαν, ηθοποιοί αποθεώθηκαν, παιδιά γεννήθηκαν, ζευγάρια χώρισαν, παντρεύτηκαν και ούτω καθεξής. Ότι γίνεται κάθε χρόνο δηλαδή αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και διαφορετικά μεγέθη στα γεγονότα.


Τα Γεγονότα που ταρακούνησαν τον κόσμο
Τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν το 2012 είναι:
Το βράδυ της 13 Ιανουαρίου, το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσκρούει σε βράχο λίγο έξω από την Ίζολα ντελ Τζίλιο και βυθίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά, παρασύροντας στο θάνατο 32 επιβάτες. Είναι η πρώτη μεγάλη είδηση της χρονιάς και μια από τις πιο τραγικές.
Ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη τον Φεβρουάριο.
Στη μικρή μας χώρα η θερμοκρασία φτάνει τους -25 βαθμούς Κελσίου στις 17 Φεβρουαρίου στη Φλώρινα!
Στην τελετή των βραβείων Όσκαρ στις 26 Φεβρουαρίου, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η βωβή ταινία «The Artist» που πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α' ανδρικού ρόλου και μουσικής επένδυσης.
Στην Γαλλία τον Μάρτιο, όλα δείχνουν πως ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, κάτι που επιβεβαιώνεται στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο γύρο. Με 51,9% ο ηγέτης της γαλλικής κεντροαριστεράς αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών. Μεγάλη κερδισμένη, επίσης, είναι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, που ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του ακροδεξιού της κόμματος.
Τον Μάιο, στο Χρηματιστήριο της Wall Street ο δείκτης Dow Jones κάνει νέο υψηλό άλμα, τετραετίας. Πρόκειται για ένα σοβαρό δείγμα ότι –τουλάχιστον για τις ΗΠΑ- η κρίση έχει πια περάσει. Την ίδια ώρα η Ευρώπη κλυδωνίζεται από τις συνεχείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και από την αγωνία για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα.
Θερμό το καλοκαίρι του 2012…
Το καλοκαίρι στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα…θερμό καθώς το συνταγματικό δικαστήριο διαλύει τη Βουλή και δίνει τον έλεγχο του κράτους στον στρατό. Και στη Συρία, η επανάσταση κατά της κυβέρνησης Άσαντ αρχίζει να μετατρέπεται σε εμφύλιο πόλεμο. Η όλη κατάσταση αποκτά μια ακόμη πιο δραματική τροπή όταν πύραυλοι της Συρίας καταρρίπτουν τουρκικό F4. Η σύρραξη αποφεύγεται την τελευταία στιγμή. Όλα προμηνούν ένα καυτό καλοκαίρι.
Μπορεί τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα (το Euro, που το κατακτά η Ισπανία με θρίαμβο 4-0 επί της Ιταλίας) και, φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου, ωστόσο δύο άλλα γεγονότα κάνουν τεράστια αίσθηση.
Το ένα είναι το συμβάν της 20ης Ιουλίου στην Αουρόρα του Κολοράντο όπου στην πρεμιέρα της ταινίας "The Dark Knight Rises" ένας μανιακός σκοτώνει 12 και τραυματίζει 58 ανθρώπους στον κινηματογράφο που προβάλετε η ταινία.
Το άλλο είναι τα άμεσα μέτρα Ολάντ για την φορολόγηση των πλουσίων, που οδηγούν τον πιο πλούσιο Γάλλο, Μπερνάρ Αρνό να δηλώσει ότι θα πολιτογραφηθεί Βέλγος για να γλιτώσει! Η "Liberation" απαντά με το περιβόητο εξώφυλλο «άντε χάσου πλούσιε μαλάκα».
Τον Αύγουστο στη Ρωσία, η δίκη της γυναικείας πανκ μπάντας Pussy Riot επειδή έστησε ένα δρώμενο μέσα σε μια εκκλησία, ειρωνευόμενη τον Πούτιν, γίνεται παγκόσμιο θέμα καθώς πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης προς τις κατηγορούμενες. Χωρίς αποτέλεσμα, πάντως, αφού τελικά καταδικάζονται.
 Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν περνάει σε άλλο επίπεδο και ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία, καθώς φοβάται πλέον την πιθανότητα μιας σύρραξης. Η κατάσταση, γενικά, στον ισλαμικό κόσμο είναι έκρυθμη και αφορμή γι' αυτό είναι μια ταινία με θέμα τη ζωή του Μωάμεθ. Πρόκειται για ένα μέτριο φιλμ ενός άσημου σκηνοθέτη που παρουσιάζει τον προφήτη του Ισλάμ με προσβλητικό τρόπο για τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι ορκίζονται να πάρουν εκδίκηση. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε πολλές χώρες γίνονται πεδία συγκρούσεων, λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενώ στο προξενείο της Βεγγάζη το δράμα κορυφώνεται όταν το πλήθος λιντσάρει τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη!
Ένας τυφώνας, δύο πρόεδροι και μια τραγωδία
Ο Σι Τζιν Πινγκ γίνεται τον Οκτώβριο, ο νέος ισχυρός άντρας της Κίνας. Εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ και είναι ο μέλλων Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο. Συμβολίζει μια αλλαγή φρουράς. Την χρειάζεται η "κουρασμένη" πατρίδα του που μοιάζει να έχει μείνει από ανάσες στον δρόμο της προς την ανάπτυξη.
 Ο Τυφώνας Σάντι ορμά στις ΗΠΑ λίγες μόλις ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές τον Νοέμβριο. 253 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους σε ΗΠΑ και Καραϊβική, ενώ το κόστος από τις καταστροφές που θα προκαλέσει στο διάβα του υπολογίζεται σε 66 δις. δολαρίων.
Στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία. Κερδίζοντας σε 27 πολιτείες έναντι 24 του Μιτ Ρόμνεϊ και εξασφαλίζοντας 332 εκλέκτορες έναντι 206 (παρ' ότι η διαφορά στα ποσοστά ψήφων ήταν μόλις 51% προς 47,3%) τελικά καταφέρνει μια πιο εύκολη νίκη απ' όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Και τέλος τον Δεκέμβριο η απόφαση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και η πιθανότητα επιστροφής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνουν την ανησυχία για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης να αυξηθεί και πάλι.
Στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα και δεύτερο μαζικό φονικό μετά από εκείνο του Ιουλίου. Σε ένα σχολείο στο Κονέκτικατ εισβάλει ένας νεαρός και σκοτώνει 20 μαθητές, 6 ενήλικες (μεταξύ των οποίων η δασκάλα μητέρα του) και μετά αυτοκτονεί. Αυτή ήταν η έβδομη μαζική επίθεση σε δημόσιο χώρο για το 2012 στις ΗΠΑ και η 62η τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάτι που κάνει τον Πρόεδρο Ομπάμα να δηλώσει ότι μελετά τρόπους περιορισμού της ευκολίας στην οπλοκατοχή.


Σπουδαίοι άνθρωποι που "έφυγαν" το 2012
Σπουδαίες προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία και άφησαν το στίγμα τους είτε σε εθνικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, άφησαν τούτο τον μάταιο κόσμο το 2012.
Στις 24 Ιανουαρίου ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία τους "Η Αιωνιότητα και μια μέρα" σκοτώθηκε στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας. Ήταν 76 ετών.
 Ο διάσημος Καταλάνος ζωγράφος και γλύπτης Αντόνι Τάπιες πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου σε ηλικία 88 ετών και ήταν ίσως ο τελευταίος μεγάλος καλλιτέχνης της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.
Η «Φωνή»  Γουίτνεϊ Χιούστον μόλις 48 ετών πέθανε στις 11 του ίδιου μήνα. Την βρήκαν νεκρή στο μπάνιο ξενοδοχείου, θύμα της κοκαΐνης και των καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. We Will Always Love You Whitney
Στις 7 Απριλίου ο Φανγκ Λιζί (76 ετών), αστροφυσικός που ονομάστηκε "Ζαχάροφ της Κίνας" για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν το 1989.
Ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής μας και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής, ο Κάρλος Φουέντες πέθανε στις 15 Μαΐου σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη λογοτεχνία. Μαζί με τους δύο νομπελίστες, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, o Kάρλος Φουέντες συντέλεσε αποφασιστικά στη μεγάλη «έκρηξη» και την ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Τον ίδιο μήνα η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ντόνα Σάμερ σε ηλικία 63 ετών έφυγε στις 17. Η "βασίλισσα της ντίσκο" άφησε το σημάδι της στη δεκαετία του '70 με τραγούδια όπως το "Love to love you baby", "Last Dance" και "Hot Stuff".
Η φωνή του "Stayin' Alive" και των Bee Gees, Ρόμπιν Γκιμπ έσβησε στα 62 του, αφήνοντας μας, να αναπολούμε πως το συγκρότημα του ήταν το πρώτο στον κόσμο που είχε ταυτόχρονα πέντε τραγούδια του στο Top Ten.
Εμμανουέλα, Φαρενάιτ 451, Take Five
Ο δημιουργός του "Φαρενάιτ 451" (1953) Ρέι Μπραντμπέρι (91 ετών), Αμερικανός συγγραφέας, μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας, ο Γιτζχάκ Σαμίρ (96 ετών), πρωθυπουργός του Ισραήλ, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της εθνικιστικής δεξιάς, ο Νιλ Άρμστρονγκ (82 ετών), ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, με την αποστολή του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νοροντόμ Σιχανούκ (89 ετών), τέως βασιλιάς της Καμπότζης, "πατέρας" της ανεξαρτησίας της χώρας του, η Σίλβια Κριστέλ (60 ετών), η διάσημη ηθοποιός που έγινε γνωστή σε ηλικία μόλις 22 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην ερωτική ταινία "Εμμανουέλα",
 η Χαν Σουγίν (95 ετών), κινεζικής καταγωγής Βελγίδα συγγραφέας, που έγραψε περίπου 40 βιβλία για τη σύγχρονη Κίνα και ήταν και πρέσβειρα καλής θέλησης της Κίνας του Μάο στη Δύση. Και τέλος ο Ντέιβ Μπρούμπεκ (91 ετών), Αμερικανός πιανίστας της τζαζ, δημιουργός του "Take Five".
Όλοι  οι παραπάνω είναι ορισμένες από τις διάσημες προσωπικότητες που πέθαναν το 2012. Καλό ταξίδι λοιπόν.
Υπάρχουν πολλά να θυμηθούμε και πολλά που θέλουμε να ξεχάσουμε μέσα σε μια χρονιά. Το 2012 δεν ήταν το καλύτερο για την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες ευελπιστούμε –πιστεύω- σε ένα καλύτερο μέλλον και σ’ ένα καλύτερο 2013. Ας μείνουμε με αυτήν τη σκέψη για απόψε τα μεσάνυχτα. Καλή χρονιά όπου και να βρίσκεστε.

Σχόλια