Oscars 2013: Οι μεγάλοι νικητές και άλλα...


 Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η λαμπερή βραδιά των βραβείων Oscar. Χθες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, η φετινή 85η απονομή τα είχε όλα. Χορευτικά, μικρά σκετσάκια και αστειάκια, σωστές προβλέψεις για τα βραβεία, συγκίνηση και ωραίες παρουσίες.
Τέσσερα βραβεία πήρε η ταινία του Αγκ Λι - Life of Pi, με το Argo του Μπεν Άλφεκ να ακολουθεί
με 3 βραβεία και τέλος το Lincoln του Στίβεν Σπίλμπεργκ με 2.
Οι νικητές των βασικών κατηγοριών είναι:
Καλύτερη Ταινία
Επιχείρηση: Argo
Α΄ Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Ντέι Λούις (Λίνκολν)
Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός αισιοδοξίας)
Β΄Ανδρικός Ρόλος
Κριστόφ Βαλτς (Django ο Τιμωρός)
Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Αν Χάθαγουεϊ (Οι Άθλιοι)
Σκηνοθεσία
Ανγκ Λι (Η Ζωή του Πι)
Διασκευασμένο σενάριο
Επιχείρηση: Argo
Πρωτότυπο σενάριο
Django, ο τιμωρός
Κινούμενα σχέδια
Brave
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Αγάπη
Διεύθυνση φωτογραφίας
Η ζωή του Πι
Mοντάζ
Επιχείρηση: Argo
Μουσική
Η ζωή του Πι (Μάικλ Ντάνα)
Τραγούδι
«Skyfall» - Adele, του Πολ Επγουορθ για την ομότιτλη ταινία
Οπτικά εφέ
Η ζωή του Πι
Ντοκιμαντέρ
Searching for Sugar Man

Παραλειπόμενα

Η βραδιά κύλισε ομαλά, με τον παρουσιαστή Seth MacFarlane να προσπαθεί να βρει τον ρυθμό του όλη τη νύχτα. Όλα τα έκανε. Χόρεψε, αστειεύτηκε και παρουσίασε όσο καλύτερα μπορούσε προφανώς τη διάσημη βραδιά.
Οι κυρίες έδωσαν λάμψη και φώτισαν τη βραδιά με τα φορέματα και τα κοσμήματα τους, όπως κάνουν φυσικά κάθε χρόνο. Λαμπρό καλό παράδειγμα η Jennifer Aniston, η Jennifer Lawrence που κέρδισε και το Oscar ‘Α γυναικείου ρόλου και για ακόμη μια φορά σκόνταψε πηγαίνοντας να παραλάβει το βραβείο της, η Charlize Theron, η Jane Fonda κ.α.
Στα highlight της βραδιάς το αφιέρωμα στα 50 χρόνια του 007, με την Halle Berry να το παρουσιάζει, ξεκινώντας με ένα προσεγμένο video montage που τα είχε όλα. Δράση, γυναίκες, αυτοκίνητα και φυσικά εκρήξεις. Αμέσως μετά η Dame Shirley Bassey με χρυσό φόρεμα τραγούδησε το θρυλικό Goldfinger. Φωνάρα ακόμα και στα 76 της χρόνια. Επίσης η Adele τραγούδησε σε άλλη στιγμή της βραδιάς το φετινό Skyfall.
Ακόμη, η φετινή βραδιά ήταν η...χαρά του μιούζικαλ καθώς η ταινία les Miserables έδωσε μια μικρή ώθηση σε αυτό.


 O John Travolta εμφανώς αδυνατισμένος, μας έβαλε στον κόσμο των μιούζικαλ. Πρώτη στη σκηνή η Catherine Zeta-Jones τραγούδησε το “All That Jazz” από το «Chicago». Για εκείνη την ερμηνεία της είχε κερδίσει ο Oscar A’ Γυναικείου ρόλου. Ακολούθησε η Jennifer Hudson με το τραγούδι “ And I Am Telling You” από το «Dreamgirls». H Hudson είχε βραβευτεί το 2007 με το Oscar Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία. Τρίτο μιούζικαλ το φετινό «Les Miserables». Πρακτικά το σύνολο του cast ανέβηκε στη σκηνή. Russell Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks, o Sacha Baron Cohen και η Helena Bonham Carter. Πρώτο τραγούδι το “Suddenly”, με το “I Dreamed a Dream” να ακολουθεί και τελευταίο  το “One Day More”.


Στα απρόβλεπτα της βραδιάς η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Michelle Obama όπου παρουσίασε τις υποψηφιότητες στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μέσω... οθόνης και μας ανακοίνωσε επίσης και το αποτέλεσμα, την ταινία Argo.

Ακόμη, η Meryl Streep παρέδωσε το βραβείο Oscar Α’ Ανδρικού ρόλου στον Daniel Day Lewis. Είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει βραβευτεί με τρία Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Όσο και αν φαίνονταν σίγουρο τόσο καιρό, ο Daniel Day Lewis  συγκινήθηκε, αλλά σύντομα το “γύρισε” λέγοντας ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να παίξει την Margaret Thatcher στο «The Iron Lady» ενώ η Meryl Streep θα έπαιζε τον «Lincoln». Με ένα κόμπιασμα έκλεισε την ομιλία του αφιερώνοντας το βραβείο στη μητέρα του.

 To κλασικό πια In Memoriam, παρουσίασε ο George Clooney. Το αφιέρωμα στους ανθρώπους του Hollywood που έφυγαν από τη ζωή τον τελευταίο χρόνο. In Memoriam λοιπόν και η συγκίνηση ξεκινά. Η μουσική που συνόδευσε το video montage ήταν από την ταινία «Out Of Africa». Η Barbra Streisand στο πλαίσιο του in memoriam, τραγούδησε το “ The Way We Were” που συνέθεσε ο Marvin Hamlisch (1944-2012). Το τραγούδι ακούγονταν στην ομότιτλη ταινία, όπου πρωταγωνιστούσε η Barbra με τον Robert Redford. 

Τέλος, η μουσική από το Jaws ακούστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς αντί της κλασικής που ακουγόταν τόσα χρόνια, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να σκάσουν στα γέλια. Ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά μια προειδοποίηση στους κερδισμένους να συντομεύουν τον ευχαριστήριο λόγο τους, καθώς είχανε «φάει» αρκετό από τον προβλεπόμενο χρόνο τους!
Άντε και του χρόνου!

Σχόλια