Παλεύοντας για το νερό. Να ιδιωτικοποιηθεί ή όχι;




Και εκεί που θεωρούσαμε το νερό ελεύθερο φυσικό αγαθό και δικαίωμα μας στις δυτικές κοινωνίες τουλάχιστον,  έρχεται το ελληνικό κράτος και μας λέει πως δεν είναι και βγάζει στο σφυρί την ΕΥΑΘ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι έξαλλος.
Δηλώνει πως στην περίπτωση που πουληθεί το νερό, το σημαντικό είναι η ποιότητα και η τιμή του πόσιμου νερού στη Θεσσαλονίκη, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να διασφαλιστούν, σε όποια χέρια κι αν καταλήξει η εταιρεία. «Δεν με ενδιαφέρει αν την έχει ο Ροκφέλερ ή ο Στάλιν την ΕΥΑΘ. Με ενδιαφέρει ποια είναι η τελική τιμή», είπε χαρακτηριστικά.

Και στο σημείο που έχουμε έρθει νομίζω πως είναι η καλύτερη τοποθέτηση η παραπάνω.
Διαβάζοντας ένα κείμενο στο διαδίκτυο που ανέφερε πως ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το ντοκιμαντέρ "We Feed the World",  υποστήριξε ότι το νερό είναι η πολυτιμότερη πρώτη ύλη του πλανήτη (οκ μέχρι εδώ) και ότι η ιδιωτικοποίηση του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τη δικαιότερη διανομή του. "Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις", λέει ο Brabeck, προσθέτοντας ότι "το νερό όπως κάθε άλλο διατροφικό αγαθό θα πρέπει να έχει αγοραστική αξία".
Πιστεύει επιπλέον ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη ενός προέδρου είναι να δημιουργεί όσο περισσότερο κέρδος μπορεί για την εταιρία του, ώστε οι άνθρωποι να έχουν δουλειές.
 Μου φαίνεται πως λίγο άδικο το έχει ο κ. Διευθυντής. Αν το νερό γίνει σαν την coca cola και την pepsi οι απλοί πολίτες που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες, τι θα κάνουν με το πολύτιμο για τον άνθρωπο νερό; Θα σταματήσουν να το πίνουν; Η θα σταματήσουν να κάνουν μπάνιο, να μαγειρεύουν κλπ. κλπ. Αν το νερό αρχίσει να κόβεται στα σπίτια των ανθρώπων όπως κόβεται η ΔΕΗ και το τηλέφωνο πλέον, τι θα γίνει; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς; Μήπως θα γίνουμε Ινδία και Αφρική και εμείς οι «δυτικοί» και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με αξίνες και φτυάρια μπας και βρούμε καμία πηγή κάτω από τα τσιμέντα (κανένα σωλήνα βρε αδελφέ;)
Τώρα όσον αφορά τη δίκαιη διανομή που υποστηρίζει, θα το παίξω δικηγόρος του διαβόλου και θα αναρωτηθώ. Το φαγητό που το πληρώνουμε και βρίσκεται σε όλα τα super market και μπακάλικα της γειτονιάς σε όλο τον κόσμο, τα έχουν όλοι οι άνθρωποι της μικρής μας γης; Όχι βέβαια. Ο μισός πλανήτης και παραπάνω....πεινάει! Οπότε μάλλον «πρόλογο» μας πουλάει ο κ. Brabeck.
Ναι, ναι τα παραλέω.  Δε νομίζω, απλά κοιτάω προς τη μεριά του μέλλοντος. Πόσα ακόμη θα δώσουμε στον βωμό του χρήματος; Για πόσο ακόμη θα θυσιάζεται ο απλός κόσμος για τα πορτοφόλια που ξεχειλίζουν ήδη;
Μια σκέψη για καληνύχτα.

Σχόλια