David Bowie is...: O χαμαιλέοντας αποκαλύπτεται



Του Νίκου Τσιώλη 

Ο David Bowie είναι..Κάπως έτσι μας υποδέχεται  η έκθεση του διασημότερου μουσείου τέχνης και σχεδίου στον κόσμο, του Victoria and Albert στο Λονδίνο και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα ποιος είναι τελικά ο David Bowie. Απάντηση δίνει εδώ και πενήντα πλέον χρόνια ο ίδιος ο καλλιτέχνης,  μέσα από μια ζωή πειραματισμών, μεταμορφώσεων ,κορυφαίας δημιουργικότητας μα  πάνω απ' όλα πρόκλησης του κοινού του.
Ο David Bowie κατάφερε ίσως όσο κανένας άλλος να επηρεάσει και να μεταμορφώσει όχι μόνο την δική του γενιά αλλά και τις  μεταγενέστερες,  βάζοντας νέες εναλλακτικές βάσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα και σε αυτό που ονομάζουμε " Ερμηνευτής". Βάσεις και ιδέες οι όποιες  εκείνα τα χρόνια  φάνταζαν εντελώς"" εξωγήινες " και απαγορευμένες σύμφωνα με τα ήθη της τότε εποχής.
Ροκ σταρ, ηθοποιός, ζωγράφος, ποιητής. Κατάφερε να τα κάνει όλα, σχηματίζοντας  την πολυσχιδή προσωπικότητα του όλα αυτά τα χρόνια μέσα από μια μεγάλη γκάμα alter ego χαρακτήρων.
Η πρώτη "σύγκρουση" με  τον εαυτό του έγινε μέσω του "Ziggy Stardust" μιας  εξωγήινης περσόνας με ανδρογύναικα χαρακτηριστικά. Οι φωτογραφίες στο εξώφυλλο του δίσκου του "Honky Dory" ήτανε φανερά επηρεασμένες από την ηθοποιό  Μάρλεν Ντίτριχ.  Ακόμη,  με τα  live του  ως Ziggy έκανε το πιο ανατρεπτικό μπάσιμο στο μουσικό κόσμο. Ακολούθησε ο "Thin White Duke " ο οποίος βούτηξε τον ίδιο τον καλλιτέχνη στον κόσμο της  ψευδαίσθησης των ναρκωτικών καθώς και της μερικής παράνοιας.

Μεγάλη περίοδος στην ζωή του αποτέλεσε η παραμονή του στο Βερολίνο,  στο οποίο παρέα με τον φίλο του και επίσης γνωστό ροκ σταρ Iggy Pop δοκίμασε νέα μουσικά είδη και έπαιξε incognito σε συναυλίες του δεύτερου, ως άγνωστος μουσικός, έκανε εκθέσεις ζωγραφικής και βρήκε σιγά- σιγά τον χαμένο του εαυτό.
Εξίσου σημαντικές υπήρξαν και άλλες συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα όπως οι Queen, ο Mick Jagger , ο John Lennon και  πολλοί άλλοι.
Παράλληλη με την μουσική του παιδεία ήταν και η θεατρική.  Σπούδασε  avant garde θέατρο και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες όπως  "Ο τελευταίος πειρασμός" του Scorcese , " Η Πείνα " μαζί με την Κατρίν Ντενεβ,  στο "Twin Pics" και σε άλλες.
Σκανδαλώδης και προκλητική υπήρξε και η ερωτική του ζωή με τις φήμες να οργιάζουν  πως είχε ως ερωτικούς του συντρόφους γνώστες γυναίκες αλλά και άντρες όπως ο Jagger και ο Iggy Pop.               


Ο ίδιος ίσως και επιτηδευμένα φρόντισε να χτίσει  τον μύθο του πάνω σε αυτά τα σκάνδαλα (για την εποχή) μπερδεύοντας και αποπροσανατολίζοντας το κοινό του, πότε αναφέροντας την ομοφυλοφιλική του πλευρά και άλλοτε δηλώνοντας ρητά ότι είναι ετεροφυλόφιλος.
Στην ζωή του υπήρξε δύο φορές παντρεμένος. Η  τελευταία του γυναίκα, με την οποία  παραμένουν μαζί μέχρι σήμερα είναι το πρώην super model  Iman.
 Αμέτρητοι σύγχρονοι καλλιτέχνες δηλώνουν θαυμαστές και επηρεασμένοι από τον Bowie και έχουν κτίσει την καριέρα η τις ερμηνείες τους βάση αυτού,  όπως η Lady Gaga, ο Bono ,οι Placebo κ.α.

Φέτος παράλληλα με τα 66 γενέθλια του ετοίμασε έναν καινούργιο δίσκο, μετά από μια δεκαετία απουσίας,  βασισμένο στην περίοδο που έζησε στο Βερολίνο.
Η έκθεση στο Victoria and Albert φιλοξενεί για πρώτη φορά μουσικό καλλιτέχνη και ο Bowie για αυτό τον σκοπό έχει παραχωρήσει πάνω από 300 κοστούμια από τις παραστάσεις και τις ταινίες του σχεδιασμένα από διάσημους designers όπως ο Mcqueen, ο  Yamamoto κ.α. Χορηγός της έκθεσης είναι ο οίκος Gucci.
Παράλληλα υπάρχουν προσωπικά του χειρόγραφα από στίχους, ποιήματα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του.

Στιγμή αναλλοίωτη στην μνήμη μου,  πρόπερσι, στην συναυλία των U2, ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη,  στην  συναυλία τους, βγήκαν στη σκηνή υπό τους ήχους του "Space Oddity"... φόρος τιμής σε αυτό τον μεγάλο καλλιτέχνη...
Τελικά ο " Major Tom" αποδείχτηκε πολύ μεγάλος,  για να τον χωρέσει μόνο μια γη..
Και η μεγάλη του Οδύσσεια συνεχίζεται... ευτυχώς για εμάς.


Σχόλια