Ήρθε το τέλος στην ΕΡΤ: Αγωνία, δάκρυα και αγανάκτηση έξω από την ΕΤ3



Κλίμα αγωνίας και αγανάκτησης επικρατεί από σήμερα το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της ΕΤ-3. Στο άκουσμα του αιφνίδιου λουκέτου, οι εργαζόμενοι του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Λεωφ. Στρατού.  Αναρτημένα πανό με συνθήματα «Η ΕΡΤ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ» και «ΕΡΤ 3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ- ΌΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ -ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΎΣΕΙΣ» κρεμάστηκαν μπροστά στο κτίριο του σταθμού.
Περίπου 400 άτομα είναι συγκεντρωμένα στον σταθμό της ΕΤ3 αψηφώντας την βροχή και παραμένοντας στο σημείο δηλώνοντας την αντίθεση τους στο λουκέτο. Στην συγκέντρωση επίσης παραβρέθηκαν άτομα από το ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΣ και πολίτες. 

Το παρόν έδωσαν ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη» κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο πρόεδρος της «Αναπηρίας Σήμερα», ενεργός πολίτης και υποστηρικτής ποικίλων δράσεων σχετικά με θέματα ΑΜΕΑ. κ. Φώτης Μπίμπασης, το ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μεταξύ άλλων. Στο πλευρό τους και μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης. 
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εργασιακή γενική συνέλευση έξω από το κτίριο με δάκρυα, απογοήτευση και κατήφεια μιλούσαν για το δεύτερο σπίτι τους και για όσα συνέβαιναν από το μεσημέρι. 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέλευση συζητήθηκε να σταλεί αντιπροσωπεία 20 ατόμων στην κεραία της ΕΤ3 στο Χορτιάτη για να μην κλείσει το σήμα τα μεσάνυχτα. Στον Χορτιάτη, στην κεραία, υπήρχε ήδη παρουσία της αστυνομίας. Ακόμη, μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχει περιφρούρηση από ομάδα εργαζομένων της ΕΤ3 και στο σταθμό και στο ραδιόφωνο για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
 Όπως έγινε γνωστό το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης έκλεισε από τους δέκτες μασ και πρόκειται να παραμείνει κλειστό ολόκληρο το καλοκαίρι για να επαναλειτουργήσει και πάλι όπως διαβεβαιώνουν τους εργαζομένους και μάλιστα αναβαθμισμένο.
Το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ βαρύ και οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον τους.
Περίπου 400 άτομα βρίσκονται έξω από το σταθμό της ΕΤ3 και πραγματοποίησαν ομιλίες το απόγευμα αλλά και την συγκέντρωση τους με την συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, απλών πολιτών και αλληλέγγυες ομάδες προς αυτούς. Ακόμη μια αντιρατσιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέληξε στην ΕΤ3 και οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους στην ΕΤ-3.
 Στα γραφεία του ραδιοφώνου 30 άτομα περίπου βρίσκονταν από έξω, μέχρι αυτή τη στιγμή.
Κλειστά παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ και τα δύο ρεύματα της Λ. Στρατού, στο ύψος της ΕΤ3, καθώς στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα εργαζόμενοι και απλοί πολίτες που διαμαρτύρονται για το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση. Παρά τη βροχή παραμένουν δυναμικά στο σημείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης.


Μπουτάρης: «Η εξυγίανση δεν γίνετε κλείνοντας την δημόσια τηλεόραση»
Για το ξαφνικό λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση μίλησε στην έκτακτη εκπομπή που πραγματοποιήθηκε χθες  στην ΕΤ3 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι η εξυγίανση δεν γίνεται κλείνοντας τη δημόσια τηλεόραση», προσθέτοντας: "Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για αυτά που γινόταν στην ΕΡΤ γιατί δεν είμαι γνώστης.. Δεν μου αρέσει και πάρα πολύ το τέλος που πληρώνω στη ΔΕΗ για την ΕΡΤ".
Ερωτηθείς για τη δημοτική ραδιοτηλεόραση, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι "στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διαδημοτικό κανάλι".
           
Πρόεδρος Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος: «Εφαρμογή μίας ακραίας λύσης με αμφίβολο αποτέλεσμα»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη δημόσια τηλεόραση εξέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Η κυβέρνηση επέλεξε αντί της αναδιάρθρωσης, του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης ενός φορέα με πολλά –είναι η αλήθεια- προβλήματα, την εφαρμογή μίας ακραίας λύσης με αμφίβολο αποτέλεσμα, θολές προοπτικές και δεδομένες δραματικές συνέπειες για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ξαφνικά χάνουν τις δουλειές τους. Η κίνηση αυτή ,διέπεται από έντονο κυνισμό και λογική ανθρωποθυσιών. Τιμητές και προκλητικά υποκριτικοί δε, στο λόγο τους ,αυτοί οι οποίοι έτρεφαν και συντηρούσαν το «τέρας» μέχρι πριν λίγες μέρες, αρνούμενοι να συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση και την επίλυση των προβλημάτων που ταλάνιζαν την ΕΡΤ για πολλά χρόνια τώρα".

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει το κλείσιμο 
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Με μια πρωτοφανή ενέργεια, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το καθήκον να ανακοινώσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση ανέλαβε ευχαρίστως ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου. Ο ίδιος υπουργός που επί μέρες, όποτε δεν κρυβόταν, διαβεβαίωνε με μεγάλη άνεση ψευδώς ότι απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπάρχει. Σήμερα, με την ίδια βεβαιότητα ανακάλυψε ότι η λειτουργία της ΕΡΤ ήταν «σκάνδαλο», παραλείποντας να επισημάνει ότι ο ίδιος είχε τη θεσμική ευθύνη γι’ αυτήν και αυτομάτως βαρύνεται με όσα έσπευσε να καταλογίσει σε διοικήσεις κι εργαζόμενους.
Συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι χρυσές προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν «το χαράτσι», όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά  η κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.
«Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) Mogens Blicher Bjerregård. «Αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία, στην πολυφωνία των Μέσων και στη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι απροκατάληπτη ενημέρωση». Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης».

To ΕΚΘ καταδικάζει το λουκέτο στην ΕΡΤ
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο αιφνιδιαστικό λουκέτο της ΕΡΤ αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο κανενός αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Δεν μπορούν να λειτουργούν αποσπασματικά χρησιμοποιώντας την τρόικα ως τον μοχλό πίεσης που τους οδηγεί σε ακραίες λύσεις πανικού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες στη δημόσια τηλεόραση, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός και για αυτό θα πρέπει να κλείσει η σημερινή ΕΡΤ και σε λίγους μήνες να ανοίξει μια νέα απαλλαγμένη από τα κακά δεινά του παρελθόντος. Ξέχασε όμως να μας πει ότι την ευθύνη για την λειτουργία της, έχουν οι διοικούντες και οι κυβερνώντες μέρος των οποίων είναι και ο ίδιος, με τους εργαζόμενους να είναι όλο αυτό το διάστημα οι μόνοι που προσπαθούν να διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΡΤ.
Οι δηλώσεις περί χρημάτων που πληρώνει ο ελληνικός λαός για την ΕΡΤ αποτελούν μέρος των πολιτικών τακτικών και ελιγμών τους, που έχουν ως στόχο να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια άλλων εργαζομένων, συμπεριφορά που δεν θα περάσει.
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα θα μείνουμε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα διεκδικήσουμε να μην σιγήσει  η ανεξάρτητη και δημόσια φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης».

 Με πληροφορίες των Μιχαήλ Λιάπη, Βασίλη Παναγιωτίδη.
Περισσότερα στο αυριανό φύλλο του "Τύπου Θεσσαλονίκης" στα περίπτερα και στο  
 http://www.typosthes.gr 




Σχόλια