Εξελίσονται οι εκκλησίες του κόσμου ή προμοντάρονται μόνο; Πάπας Φραγκίσκος και άλλοι...


Νομίζω πως κάποιος θέλει να γίνει πιο φιλικός στο ευρύτερο κοινό και να προσηλυτίσει περισσότερο ...ποίμνιο από αυτό που ήδη έχει. Και γιατί όχι, να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους παλιούς κλασικούς πιστούς του/της.

Αναφέρομαι φυσικά στην καθολική εκκλησία και στον τον νέο πάπα της, τον Φραγκίσκο, που προμοτάρει νομίζω, μια νέα εικόνα μακριά από σκάνδαλα (παιδεραστία μέσα στο Βατικανό κλπ) και στερεότυπα που θέτει τόσα χρόνια η συγκεκριμένη εκκλησία. Αφορμή για το κείμενο αυτό, μια "προχώ" δήλωση του πάπα, όπου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους ομοφυλόφιλους,
κατά το ταξίδι της επιστροφής του από την Βραζιλία στην Ιταλία,  ο ποντίφικας, ο οποίος στο μεταξύ είχε σηκωθεί από τη θέση του στο αεροπλάνο ενώ οι ρεπόρτερ κάθονταν, απάντησε: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω τους γκέι;».
Νομίζω εκείνη την στιγμή  σηκώθηκε ένα φρύδι από λίγο πιο ψηλά στον ουρανό. (ναι βρε του θεού, εννοώ...).
Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως προσωπικά δεν είμαι φαν καμίας εκκλησίας του μικρού μας κόσμου και πως τις θεωρώ όλες ίδιες. Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος. Για όσους δεν ξέρουν το στόρι, να αναφέρω πως μοναχοί της νέας αδελφότητας προσπαθούν να βγάλουν έξω τους μοναχούς της παλιάς αδελφότητας και να τους πετάξουν στο δρόμο (και να πάνε που;;;;;) για ένα λόγο που κρατά από το 1965 και έχει να κάνει πάλι με τον πάπα. Δηλαδή μετά τη συνάντηση του πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα στην Ιερουσαλήμ το 1965 οι μοναχοί της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη και το 1972 αποχώρησαν από την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνικής πολιτείας και διέκοψαν την επικοινωνία με τις υπόλοιπες αγιορείτικες μονές και τις ορθόδοξες εκκλησίες, αποδεχόμενοι ως κεφαλή τον παλαιοημερολογίτη αρχιεπίσκοπο Αυξέντιο. Οι διαμένοντες στη μονή θεωρούνται σχισματικοί από το Πατριαρχείο, ενώ έχουν καταδικαστεί για κατάληψη της μονής. Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ' αυτό, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, και  διαμένει προσωρινά στις Καρυές. Η χαρακτηρισμένη ως σχισματική και παράνομη αδελφότητα, η οποία διοικεί τη Μονή, αποτελείται από 107 μοναχούς. Η νόμιμη Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 10 άτομα.

 Οπότε τι συζητάμε... Μοναχοί μαλώνουν για γεγονότα που συνέβησαν το 1800 και δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια λύση. Και ο πατριάρχης τίποτα.  Τώρα θα μου πεις που κολλάει ο πάπας με τους εσφιγμενίτες; Κολλάει γιατί αντί να λύσουμε ουσιώδη προβλήματα κολλάμε σε ξεπερασμένα. Μοναχοί έρχονται στα χέρια με αστυνομικούς για παλαιολιθικά θέματα και το ξεπερασμένο θέμα (στην κοινωνία μας τουλάχιστον) της σεξουαλικής κατεύθυνσης απασχολεί εν έτη 2013 το ...απαρχαιωμένο (στις αντιλήψεις) Βατικανό.
Πάπας συνέχεια.
Ο Πάπας τάχθηκε κατά των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλοφίλων και αναφέρθηκε, όμως, και στην πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας που αναφέρει ότι αν και ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι. (Στο τσακίρ κέφι οι ομοφυλόφιλοι πάλι).
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της χειροτόνησις γυναικών. Ο «ποντίφικας» είπε ότι η απαγόρευση του Βατικανού για γυναίκες-ιερείς είναι «οριστική». «Το Βατικανό έχει εκφραστεί και λέει "όχι". Αυτή η πόρτα έχει κλείσει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα ήθελε να δει γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην διοίκηση.
Ο Πάπας αναφέρθηκε και στην τράπεζα του Βατικανού, η οποία έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων.
Η τράπεζα πρέπει να χαρακτηρίζεται από «ειλικρίνεια και διαφάνεια» είπε και πρόσθεσε ότι θα ακούσει τη γνώμη επιτροπής που συστάθηκε για να αποφασίσει εάν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή εάν η τράπεζα θα πρέπει να κλείσει.
Ο νέος πάπας νομίζω πως από την εκλογή του σόκαρε τα πλήθη και μη σου πω και τον θεό τον ίδιο (αν όντως υπάρχει κάπου μας βλέπει και γελάει). Ο πρώτος Αμερικανός πάπας που θα φέρει την αλλαγή, λέγανε τα ΜΜΕ τότε. Ο φιλελεύθερος Φραγκίσκος επιβεβαιώνει νομίζω τα μέσα τελικά. Ο Ποντίφικας φέρνει αλλαγές προς το παρόν με τις δηλώσεις του. Γιατί για να κάνεις μια τέτοια δήλωση για τους γκέι πάει να πει πως θέλεις την αλλαγή και καλείς νέο ποίμνιο στην εκκλησία σου.
Ακόμη να μην ξεχνάμε και την  ενίσχυση του ποινικού κώδικα του Βατικανού κατά της κακοποίησης ανηλίκων που προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Έδρας πριν λίγες μέρες.
Το παπικό διάταγμα προβλέπει έναν «ευρύτερο ορισμό της κατηγορίας των εγκλημάτων κατά ανηλίκων», και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπόρνευση παιδιών, την παιδική πορνογραφία και τη σεξουαλική βία κατά ανηλίκων.
Παράλληλα, οι αλλαγές αυξάνουν την ποινική ευθύνη για εργαζόμενους που απασχολούνται στους κόλπους του Βατικανού, μία πιθανώς δραματική αλλαγή που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της διαφθοράς στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τέλος, οι νέοι νόμοι αποσκοπούν στην εναρμόνιση της νομοθεσίας του Βατικανού με τη διεθνή νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.
Αλλαγή πλεύσης για το Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο ή διαφήμιση μιας νέας εικόνας της καθολικής εκκλησίας για προσηλυτισμό νέων πιστών; Ο χρόνος θα δείξει.

Σχόλια