Ελλάδα 2013:Η Σαντορίνη στο σκοτάδι...Αποκαταστάθηκε η βλάβη;





Επιτέλους, αποκαταστάθηκε στο 100% η ηλεκτροδότηση στο νησί της  Σαντορίνης έπειτα από 5 μέρες. Μέσα στο κατακαλόκαιρο και στην υψηλή περίοδο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, κόβετε το ρεύμα στο στολίδι του Αιγαίου. Ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας εδώ και 5 μέρες είχε βυθιστεί στο σκοτάδι. Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην Ελλάδα του 2013. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσα στον πανικό του έστειλε στο νησί, 2 υπουργούς, των Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και του Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Μόλις σήμερα αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η χθεσινή νύχτα, από τις 23:30 και μετά, κύλησε χωρίς περικοπές στην τροφοδότηση ηλεκτρικού ρεύματος προς τους καταναλωτές.
 Τις πρωινές ώρες σήμερα, το παραγωγικό δυναμικό του σταθμού της Σαντορίνης ξεπέρασε τα 28 μεγαβάτ τα οποία, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος από τα κλιματιστικά,  έφτασαν για την κάλυψη της ζήτησης.
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του νησιού γεννήτριες ισχύος 6 μεγαβάτ από τη Ρόδο, οι οποίες και μεταφέρθηκαν στον Σταθμό, ενώ προγραμματίζεται και η μεταφορά άλλων 2 MW εντός της ημέρας.
Για να κατευνάσουν την οργή των δημοτών και του ίδιου του δημάρχου που απειλεί με μηνύσεις προς παντός υπευθύνου, οι δύο υπουργοί προέδρευσαν σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Πάνου Λειβαδά και αποφάσισαν την άμεση καμπάνια από τον ΕΟΤ προβολής της Σαντορίνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και μια νέα σχεδίαση της αναβαθμισμένης παρουσίας του νησιού στη Διεθνή έκθεση του Λονδίνου (WTM).
Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε μεταξύ άλλων «Το ατύχημα το οποίο συνέβη ήταν πρωτοφανές» είπε. «Μετά τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, τις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ και την σημαντική συνεισφορά όλων των φορέων του νησιού, το αργότερο μέχρι αύριο (σσ. σήμερα) -όπως διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ- η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί πλήρως».
Η κ. Κεφαλογιάννη απ’ τη μεριά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι κρίσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι το κατάλληλο μέσο για προβολή και επικοινωνία. Ιδίως όταν οι κρίσεις αυτές αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Οι πολίτες αξιώνουν από τους πολιτικούς ουσιαστική δουλειά και όχι ασκήσεις επικοινωνίας».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) απεύθυνε έκκληση για τον περιορισμό της κατανάλωσης στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανομή της ισχύος με τον καλύτερο τρόπο.

Ακόμη διευκρίνισε ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να προβούν σε έκτακτες περικοπές ηλεκτροδότησης μικρών τμημάτων γραμμών, για περιορισμένη χρονική διάρκεια, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια του Δικτύου.
«Παρακαλούμε και πάλι θερμά για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος. [...] Το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το ερώτημα όμως παραμένει. Αν και η παροχή ρεύματος από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται στο 100% σε όλο το νησί, άγνωστο παραμένει εάν τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα αντέξει το σύστημα και δεν θα καταρρεύσει. Για τον λόγο αυτό καταφθάνουν σήμερα από την Ρόδο δύο ειδικές μηχανές προκειμένου να στηριχθεί επιπλέον το σύστημα παροχής ηλεκτροδότησης και να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά, χωρίς να ξανά χρειαστεί να διακοπή το ρεύμα στο νησί. Άντε να δούμε...
 Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απ’ τη μεριά της, με αφορμή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης και σε ανακοίνωση της σημείωσε «η ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης μετά την πυρκαγιά στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, αναδεικνύει με τον πλέον έντονο τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και  την απουσία επενδύσεων εκσυγχρονισμού στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα» και καταλήγει (αφού θάβει την κυβέρνηση πρώτα) συγχαίροντας όλους τους συναδέλφους της που «κατέβαλαν (και συνεχίζουν  να καταβάλουν) υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιοριστούν οι συνέπειες της βλάβης και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού».

Χθες, ο κ. Ζερβός, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης ζήτησαν «συγγνώμη» και ξαναδεσμεύτηκαν ότι «μέχρι σήμερα το πρωί», η ηλεκτροδότηση στο νησί θα έχει αποκατασταθεί πλήρως. Ναι, αποκαταστάθηκε, θα κρατήσει όμως; Αυτό μας ενδιαφέρει πλέον.
Θεωρώ πως κουραστήκαμε με τις συγνώμες όλα αυτά τα χρόνια. Έργα περιμένουμε και πράξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιμένουμε ρεύμα. 

Σχόλια