Κάποτε στη Ν. Αφρική…Λίγα λόγια για τη γη του Ν.Μαντέλα



Στα δυσάρεστα νέα της είδησης του θανάτου του μεγάλου ηγέτη Nelson Mandela, μου ήρθε στο μυαλό το ταξίδι στην Νότιο Αφρική που κάναμε μαζί με την αδελφή μου και μια φίλη πριν μερικά χρόνια.
Θυμάμαι πολύ έντονα τη λατρεία των Αφρικανών, προς το πρόσωπο του Νέλσον Μαντέλα. Κάθε φορά που κάποιος ανέφερε το όνομα του μεγάλου ηγέτη ή έβλεπαν κάπου το πρόσωπο του (σ’ ένα περιοδικό για παράδειγμα) χαμογελούσαν με ευτυχία και μιλούσαν γι αυτόν πάντα με τα καλύτερα λόγια.
 Nelson Mandela
Ο Μαντέλα για την Αφρική ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το ξενοδοχείο που μέναμε στο Γιοχάνεσμπουργκ, ήταν στην πλατεία Νέλσον Μαντέλα, όπου στο κέντρο αυτής βρισκόταν ένα τεράστιο άγαλμα του εκλιπών πια πρώην προέδρου.  Δεν θα μιλήσω για τον Μαντέλα και την ιστορία του, καθώς με ένα απλό κλικ στο Google μπορείτε να μάθετε τα πάντα. Το παρόν κείμενο αφορά τη Ν. Αφρική και συγκεκριμένα το Γιοχάνεσμπουργκ. Ένα tribute στην Αφρική του Νέλσον Μαντέλα.
Στην Αφρική του Νέλσον Μαντέλα, οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, με μια ευγένεια που σπάνια συναντάς στην Ευρώπη. Ευγένεια αληθινή που βγαίνει από μέσα τους. Όπως και οι τρόποι τους. Λεπτοί και διακριτικοί.
Η Αφρική του Νέλσον Μαντέλα, είναι μια γη ανεξάντλητη, ένας τόπος που έχει να προσφέρει τελείως διαφορετικές εμπειρίες απ΄ ότι άλλες χώρες. 
Μια αχανής γη με ηλιοβασιλέματα που σου κόβουν την ανάσα, με ζώα που δε θα συναντήσεις πουθενά άλλου, με γεύσεις μοναδικές που σου μένουν στο στόμα, με ανθρώπους που σου μένουν στο μυαλό και στην ψυχή.
Στις τουριστικές εμπειρίες συγκαταλέγεται το απέραντο «Lion Park» του Γιοχάνεσμπουργκ.
 Μια τεράστια έκταση με ότι ζώα μπορείς να φανταστείς. Το απίστευτο με αυτό το «πάρκο» είναι πως τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα και μπορείς να τα θαυμάσεις με την ησυχία σου. Στην περίπτωση των λιονταριών βέβαια μέσα από το τζάμι του αυτοκινήτου σου, αλλά στην περίπτωση της καμηλοπάρδαλης για παράδειγμα, βγαίνεις από το αυτοκίνητο την βλέπεις, σε βλέπει, σκύβει, την χαϊδεύεις και κάπως έτσι έχεις μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σου....
 Lion Park
Προσωπικά δεν πρόλαβα να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου και ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με το συμπαθητικό τετράποδο, καθώς ήταν πολύ περίεργο για εμάς! Απόλυτα φιλικό και υπέροχο. Να σημειωθεί πως οι καμηλοπαρδάλεις κυκλοφορούν δυο -δυο. Ζευγάρι. Ταυτόχρονα με τα αξιαγάπητα τετράποδα, έδυσε και ο ήλιος αφήνοντας μας μια υπέροχη θέα ανάμεσα στα τεράστια δέντρα της Αφρικής.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Plus, στο ίδιο πάρκο υπάρχουν και μικρά λιονταράκια, όπου μπορεί κάποιος να τα αγκαλιάσει και να παίξει μαζί τους.
Ακόμη, ανάμεσα στα αξιοθέατα του Γιοχάνεσμπουργκ είναι και τα ορυχεία του χρυσού, που έχουν μετατραπεί σε μουσείο, όπως επίσης και η χρυσή πόλη, ένα τεράστιο πάρκο τύπου Disneyland. Αξίζει η εμπειρία. Να σημειωθεί πως η εμπειρία από το χωριό με τις διάφορες φυλές της Αφρικής (ανάμεσα τους και η φυλή του Μαντέλα), είναι από τα ωραιότερα μέρη στο Γιοχάνεσμπουργκ γιατί μαθαίνεις από πρώτο χέρι την ιστορία αυτής της απέραντης ηπείρου και δοκιμάζεις και τα πιο περίεργα φαγητά! (κροκόδειλο, για παράδειγμα). Ακόμη μια βόλτα από τα τεράστια παζάρια τους θα σας αποζημιώσει.
Δεν θα επεκταθώ με τα αξιοθέατα του Γιοχάνεσμπουργκ απλά ήθελα να κάνω μια αναφορά στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Νότια, για τους ανθρώπους της και το πόσο ευγενικοί και πρόσχαροι είναι. Έτσι απλά, λίγα λόγια για την Αφρική του Νέλσον Μαντέλα.
 Άποψη του ορυχείου- μουσείου με κέρινο ομοίωμα εργάτη 
Η αχανής Αφρική όμως δυστυχώς μέχρι και σήμερα και συγκεκριμένα, η Νότιος Αφρική δεν είναι όπως την ονειρεύτηκε ο μεγάλος πολιτικός. Θυμάμαι το κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ από μακριά και μέσα από το τζάμι του αυτοκινήτου, επιβλητικό και υπέροχο αλλά άδειο. Οι ουρανοξύστες άδειοι και έρημοι. Ο οδηγός μας τότε μας είχε πει πως ακόμη και το κτίριο της τηλεόρασης είχε εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης καθώς η εγκληματικότητα είχε φτάσει σε απίστευτο σημείο. Οι δολοφονίες σε κάθε τετράγωνο του κέντρου είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο και οι εγκληματίες σε σκότωναν για ασήμαντη αφορμή. Το αποτέλεσμα ήταν να ερημώσει το κέντρο της πόλης και να μείνουν μόνο τα κτίρια και οι κακοποιοί να το κυβερνάνε. Σε ερώτηση μου στον ξεναγό μας η αστυνομία τι κάνει, κοιμάται; Μου απάντησε το δυσάρεστο «διεφθαρμένοι και αυτοί».
Λίγο παρακάτω από το κέντρο, θυμάμαι αντίκρισα μια τεράστια παραγκούπολη όπου διακρινόταν μόνο η λαμαρίνα από τις υποτιθέμενες στέγες των υποτιθέμενων σπιτιών. Προσωπικά ήθελα να πάω και να αντικρίσω τις συνθήκες τις οποίες ζουν οι  άνθρωποι αυτοί αλλά ο ξεναγός μας μου έκοψε τη φόρα λέγοντας μου πως μόνο νεκρή θα έβγαινα από εκεί. Εγκληματικότητα και εκεί λοιπόν.
 Η πλατεία Νέλσον Μαντέλα με
το γιγάντιο άγαλμα του
Η τραγική ειρωνεία βέβαια ήταν όταν περάσαμε από τις πλούσιες γειτονιές με τους ψηλούς μαντρότοιχους και τα τεράστια σαν κάστρα σπίτια, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα συρματοπλέγματα γύρω -γύρω από τους μαντρότοιχους. Όπως έμαθα στην πορεία ήταν για τους επίδοξους ληστές και ήταν συρματοπλέγματα με ρεύμα. Άσε και τους σεκιούριτι γύρω από τα πελώρια σπίτια...Φαντάσου τι γίνεται...
Αλλά οι γενικότερη εικόνα από την Ν. Αφρική, αν εξαιρέσεις τα παραπάνω, ήταν απερίγραπτη. Ίσως και το ωραιότερο ταξίδι που έχω κάνει.
Να σημειωθεί πως ο εκλιπών πρώην πρόεδρος, ο οποίος απεβίωσε χθες βράδυ σε ηλικία 95 ετών, θα κηδευτεί την 15η Δεκεμβρίου στο χωριό του, το Κούνου, στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου στο νότιο τμήμα της Νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του νοτιοαφρικανικού κράτους Τζέικομπ Ζούμα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη 10η Δεκεμβρίου μια επιμνημόσυνη δέση σε ανοικτό χώρο, στο στάδιο Soccer City στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ —όπου είχε γίνει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2010—, προσέθεσε ο πρόεδρος Ζούμα.

Η σορός του Μαντέλα πρόκειται εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από την 11η ως την 13η Δεκεμβρίου.

Σχόλια