Φυτεύοντας στην πόλη μου: Μικρά tips για κάθε μπαλκόνι, κήπο κλπ.

Φυτεύοντας στην πόλη μου, είναι το νέο project μέσα από το μικρό αυτό blog.  
 Μέσα από αυτό θα σας δώσω μικρά tips για φυτά και δέντρα στο μπαλκόνι και όχι μόνο, αλλά και πως φυτεύουμε κλπ.

Image result for flowers garden

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια πηγή αστέρευτης γνώσης μέσα στο ίδιο μου το σπίτι.
Που γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα φυτά, τα δέντρα και ότι παράγει και βγάζει η ελληνική γη. Η ενασχόληση του ξεκίνησε σαν χόμπι και κατέληξε σήμερα όντας συνταξιούχος πια να γίνει η κυρίως ενασχόληση του. Μιλάω φυσικά για τον πατέρα μου.
Στο σημερινό κείμενο θεωρώ πως ήρθε η ώρα να μοιραστώ αυτή τη γνώση μέσα από μικρά έξυπνα tips που θα βοηθήσουν τους νεαρούς καλλιεργητές του…μπαλκονιού και όχι μόνο.

Βιολογικά λιπάσματα και έξυπνα «γιατροσόφια» για κάθε μύκητα αρρώστια κλπ. των φυτών και δέντρων
1
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Μαύρες (προς ξανθιές) ψείρες σε τριανταφυλλιές, χρυσάνθεμα και σε όλα τα φυτά του σπιτιού, αλλά και σε δέντρα, ροδακινιές δαμασκηνιές
ΥΛΙΚΆ
Ένα λίτρο χλιαρό νερό, δυο κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι (τριμμένο) και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα γαλάζιο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Διαλύουμε το σαπούνι. Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε με ένα βαποριζατέρ κατευθείαν. Χρήση 3 φορές, ανά δυο 3 μέρες ψεκάζουμε για να θεραπευτεί τελείως το φυτό. 

Related image

                                                                                   
 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πεταλούδα του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (πράσινες- μαύρες κάμπιες πάνω στα φύλλα) σε λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα
ΥΛΙΚΑ
Δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι και μια κουταλιά καυτερό τσίλι σε σκόνη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τα ανακατεύουμε και μ' ένα σουρωτήρι ή μ' ένα πανί από μπομπονιέρα, ρίχνουμε τη σκόνη στο φυτό. 3 φορές μέσα σε 10 με 15 μέρες. 

 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Μύκητες, αρρώστιες, κιτρινίλες, περονόσπορος κλπ. Άμυνα για τα φυτά, πριν αρρωστήσουν. Για προστασία από ...τα πάντα
ΥΛΙΚΑ
Σκόρδο, κρεμμύδι, νερό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Παίρνουμε ένα κεφάλι κρεμμύδι μεγάλο και δυο σκελίδες σκόρδο και τα βάζουμε σε  ένα βάζο. Βάζουμε ένα λίτρο νερό και πιο λίγη ποσότητα, μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε μέσα στο ανοιχτό βάζο να μουλιάσουν 4 με 5 μέρες. Μετά με ένα σουρωτήρι, τα σουρώνουμε. Κρατάμε το υγρό που μένει και το βάζουμε σ' ένα βαποριζατέρ και ψεκάζουμε τα φυτά.

Related image


Προστατεύοντας τα δέντρα μας

Λακκούβες για προστασία στα δέντρα (μικρά ή μεγάλα)

Όταν πέφτουν τα φύλλα, για να προστατέψουμε το δέντρο για την επόμενη χρονιά, γύρω -γύρω από το δέντρο στα αναχώματα και γύρω από την ρίζα φυτεύουμε σκελίδες σκόρδα. 8 με 10 σκελίδες (στο επόμενο επεισόδιο το φύτεμα). Προστατεύουν τα δέντρα από μυκητολογικές ασθένειες διότι το σκόρδο καθώς "αποκτάει" τη ρίζα, δηλαδή προχωράει προς το χώμα, απελευθερώνει χημικές θειούχες ουσίες, οι οποίες σκοτώνουν τους μύκητες και τα κατάλοιπα αυτών και προστατεύουν τα δέντρα. Και έτσι το δέντρο δεν αρρωσταίνει και είναι πιο ζωηρό την άνοιξη που θα ρθει.

Το μαγικό κομπόστ
Όταν πέφτουν τα φύλλα των δέντρων (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο) αλλά και των φυτών τα αξιοποιούμε προς όφελος μας. Παίρνουμε μια ζαρντινιέρα μεγάλων διαστάσεων, ρίχνουμε λίγο χαλίκι και από επάνω τα φύλλα που έχουμε μαζέψει και να καλύψουν το χαλίκι, σκεπάζουμε έπειτα τα φύλλα με κοπριά ή χώμα (ότι έχουμε) και ανακατεύουμε ανά μήνα ή δίμηνο φέρνοντας το επάνω, κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά -σιγά επιταχύνουμε το σάπισμα των φύλλων. Θα είναι έτοιμο μετά από 5 μήνες. Θα πρέπει επίσης να γίνει μείγμα. Το αποτέλεσμα μας θα είναι να έχουμε το καλύτερο φυσικό λίπασμα βιολογικό, για όλα.
Το ρίχνουμε ανά χούφτες στο φυτό ή δέντρο επάνω στη ρίζα μέσα στη γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε ζωηρά και υγιή φυτά όλο το χρόνο. Κάνει και για το φύτεμα λουλουδιών και δέντρων αλλά και πάλι ένα μέρος του, μόνο, ρίχνουμε στη γλάστρα ή στο χώμα.

Related image


Στάχτη για προστασία από σκουλήκια και σαλιγκάρια


ΥΛΙΚΟ
Στάχτη από τζάκι ή σόμπα ( παραδοσιακά ξύλα, όχι βαμμένα και έπιπλα, όχι με βερνίκια)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Την αποθηκεύουμε στην αποθήκη μας. Όταν έρθει η ώρα να φυτεύσουμε ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, βάζουμε μέσα μια χούφτα στάχτη, μέσα στο χώμα, μαζί με "χωνεμένη" κοπριά. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το φυτό από σκουλήκια και σαλιγκάρια.
Επίσης τη στάχτη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, ρίχνοντας τη γύρω -γύρω από κάθε παρτέρι που φυτεύουμε στον κήπο, για να προστατέψουμε και πάλι από σκουλήκια και σαλιγκάρια τα φυτά μας. Όταν βρέχει, μετά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Ιδανική για σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλια γενικά χειμερινά φυτά.

ΜΠΥΡΑ ΓΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ
Σε μικρά κουτάκια βάζουμε μπύρα, τα τοποθετούμε δίπλα στα φυτά μας και εξολοθρεύουμε τα σαλιγκάρια.
Στο επόμενο επεισόδιο, πως φυτεύουμε σέλινο!

Image result for FLOWERS

Σχόλια