«Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα»: Η περιπλάνηση συνεχίζεται...

Η περιπλάνηση συνεχίζεται στα μουσεία ανά την Ελλάδα και όχι μόνο... και αυτή τη φορά θα μεταφερθούμε στην πολιτισμική Αθήνα και στην διαδραστική έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τουρίστας στην πόλη μου λοιπόν το project μου, θα γίνει τελικά τουρίστας ...παντού!      
                          Να σημειωθεί πως η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα», έχει ταξιδέψει σε 20 χώρες του κόσμου και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα αλλά έχει επισκεφτεί και τη μικρή μας Θεσσαλονίκη. Όπου έχει σταθμεύσει πάντως, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της Αναγέννησης. Πολυπράγμων, άνθρωπος των τεχνών και όχι μόνο, άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Εφευρέτης, μουσικός, ζωγράφος, αρχιτέκτων, ανατόμος και πολλά άλλα. Αν πατήσετε το όνομα του στη Google, μπορείτε να βρείτε τα πάντα γι’ αυτόν.
Η έκθεση, στεγάζεται στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς 254, στον Ταύρο.
Πωρωμένη από μικρή με τον Ντα Βίντσι, ήταν αδύνατο να βρεθώ στην Αθήνα και να μην επισκεφτώ την έκθεση αυτή. Έχω πάει άλλωστε σε πολλές χώρες για να θαυμάσω αποκλειστικά τα έργα του.
Η έκθεση αυτή λοιπόν, μας βάζει στον κόσμο του Ντα βίντσι, με βίντεο γουόλ (Βιτρούβιος άντρας, Μυστικός Δείπνος κ.α., live εφευρέσεις υπό κλίμακα, του ίδιου του Ντα Βίντσι, κατασκευασμένες από ξύλο, ύφασμα, σχοινί κλπ. και αντιγραφές των μοναδικών ζωγραφικών έργων του με την ιστορία τους. Να σημειωθεί πως  τα εκθέματα, έχουν κατασκευαστεί από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρεπλίκες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.
Μπαίνοντας στον χώρο της έκθεσης αντικρίζεις την ιστορία του Λεονάρντο μέσα από έναν τεράστιο τοίχο με τα γεγονότα της ζωής του, τα γεγονότα της εποχής και τις εφευρέσεις και τα έργα που έκανε ανά χρονιά, δεκαετία κλπ.                                             Η έκθεση είναι λουσμένη σ’ ένα υπόκωφο φως και δε θυμίζει μουσείο αλλά ένα χώρο τέχνης που στεγάζει πολύτιμα αντικείμενα.      
Σε όλη την έκθεση αντικρίζουμε διάσπαρτα πόστερ με λόγια του ίδιου του Ντα Βίντσι που συμπληρώνονται με μοναδικές εικόνες από τα σημειωματάρια του αλλά και δηλώσεις άλλων προσωπικοτήτων που αναφέρονται στην ιδιοφυΐα του. Ακόμη, 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του, ανάμεσά στα οποία  η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα», βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση. Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά τις ξύλινες κατασκευές του, αυτές είναι ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός, που ανακαλύφτηκαν στα σημειωματάρια του ανά τους αιώνες. Οι μηχανές  που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. 
Να σημειωθεί πως οι επισκέπτες μπορούν  να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα  περιγράφεται με λεπτομέρεια.
Οι κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεων του, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει τους προβληματισμούς του, να γνωρίσει τις λύσεις που έδινε αλλά και να περιεργαστεί τη σημερινή υλοποίησή τους.
Γιατί επιτέλους πρέπει να ανακαλύψει όλος ο κόσμος πως Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δεν είναι μόνο η Μόνα Λίζα. Ο πίνακας αυτός είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της δουλειάς του.
Βγαίνοντας από την έκθεση, μπαίνουμε κατευθείαν στο gift shop όπου ανακαλύπτουμε έργα του καλλιτέχνη σε μορφή παζλ και κατασκευές του ανά κλίμακα που ξεκινούν από 7 ευρώ. Επίσης για τον Ντα Βίντσι υπάρχει και ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο στο gift shop, που εξηγεί με απλά λόγια το τι ήταν αυτή η ιδιοφυΐα πως εξελίχτηκε κλπ. Άνετα το διαβάζει και ενήλικας (καλή ώρα...). Στη μοναδική τιμή των 6,80 ευρώ.
Το εισιτήριο της έκθεσης είναι στα 7 ευρώ και για τα παιδιά στα 4. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.  
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://leonardo.hellenic-cosmos.gr/gr/ekthesi.html


Σχόλια