H Angelina Jolie δεν μασάει τα λόγια της: Όλη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο"

H Angelina Jolie δεν μασάει τα λόγια της. Για ακόμη μια φορά μίλησε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές, στο συνέδριο Global Summit to End Sexual Violence in Conflict στο Λονδίνο, για τα θύματα βιασμού σε καιρό πολέμου (και όχι μόνο). Το συγκεκριμένο συνέδριο έχει στόχο την καταπολέμηση της αντίληψης της χρήσης του βιασμού σαν όπλο πολέμου.
Η Jolie, στον εναρκτήριο λόγο της τόνισε μεταξύ άλλων πως η ντροπή δεν πρέπει να βαραίνει το θύμα του βιασμού αλλά τον ίδιο τον θύτη.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού. Όλη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο τον θύτη. Ο βιασμός προκαλεί αισθήματα ντροπής και απαξίωσης και τρέφει την άγνοια. Ο βιασμός δεν έχει καμία σχέση με τη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία. Πάνω από όλα αυτή η άγνοια αφήνει ατιμώρητο τον βιαστή. Οι θύτες αισθάνονται υπεράνω του νόμου.
Κι αυτό διότι ο νόμος σπάνια τους αγγίζει και η κοινωνία τους ανέχεται. Όπως είπε κάποτε και η Έλενορ Ρούζβελτ "η τύχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και των κοινωνιών". 
«Αυτό το κακό θα συνεχίζει να καταστρέφει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν καταστήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη καμπή. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμά μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλες τις θρησκείες, να φέρουμε κυβερνήσεις και πολίτες κοντά για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας με κάθε δυνατό μέσο. Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος της σεξουαλικής βίας σε συρράξεις. Μπορούμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης αφιέρωσε το event σε ένα θύμα βιασμού που γνώρισε πρόσφατα επισκεπτόμενη τη Βοσνία.  «Ένιωσε πως μην έχοντας δίκαιη τιμωρία ο βιαστής της, για το συγκεκριμένο έγκλημα που της προκάλεσε και βλέποντας τον να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους, ένιωσε εγκαταλελειμμένη  από τον κόσμο όλο. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε αυτήν» είπε η διάσημη ηθοποιός.

Ο Βρετανός πολιτικός William Hague ανακοίνωσε επίσης πως η Βρετανία θα δωρήσει £6 εκατομμύρια ($10,061,100) στους επιζώντες από σεξουαλικά εγκλήματα.

Σ' έναν κόσμο όπου η βια και ενίοτε η σεξουαλική βία έχει γίνει καθημερινότητα και κανείς δεν νοιάζεται, η Jolie, βγήκε και μίλησε καθαρά. "Όλη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο" είπε και έβαλε ένα τέλος με τον λόγο της στις  παράλογες δηλώσεις πολιτικών του τύπου:   

 «Είναι ένα κοινωνικό έγκλημα που εξαρτάται από τους άνδρες και τις γυναίκες. Μερικές φορές είναι σωστό, μερικές φορές είναι λάθος», όπως δήλωσε ο Μπαμπουλάλ Γκάουρ υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον νόμο και την τάξη στο κρατίδιο Μάντια Πραντές το οποίο κυβερνά το BJP. Σε τι κόσμο ζούμε Θεέ μου;
Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Σχόλια