Χριστουγενιάτικα γλυκά στην κουζίνα: Σήμερα φτιάχνουμε κουραμπιέδες και καρυδόπιτα!

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να είναι καθ’ οδόν, σκέφτηκα να εκμεταλλευτώ την αστείρευτη πηγή γνώσης που έχω στο σπίτι μου και να την περάσω και σε εσάς, μέσα από αυτό εδώ το μικρό blog.
Τι εννοώ; Μα φυσικά τις συνταγές του πατέρα μου.  
Ζαχαροπλάστης για πάνω από 35 χρόνια, πλέον συνταξιούχος, μου έχει μάθει καταπληκτικές συνταγές, αλλά και πως να ξεχωρίζω το φρέσκο από το μπαγιάτικο γλυκό, τα καλά υλικά από τα χάλια και ούτω καθεξής. Λόγω γιορτών σας δίνω 2 συνταγές για να γλείφεται και εσείς τα δάχτυλά σας και για να παχύνουμε παρέα φέτος τις γιορτές.
Καλά Χριστούγεννα!


Κουραμπιέδες
για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό λάδι (ηλιέλαιο)
1 κιλό βούτυρο
1 κιλό άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
3 χούφτες ψημένο αμύγδαλο
5 κιλά αλεύρι

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη, το λάδι και το βούτυρο για 4 με 5 λεπτά στο μίξερ,. Έπειτα ρίχνουμε τη βανίλια, τη σόδα και τα αμύγδαλα και σιγά -σιγά γυρίζουμε  το μίξερ στο χαμηλό, και προσθέτουμε το αλεύρι. Δουλεύουμε τη ζύμη (στο μίξερ) για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και για να μπορούμε να τη δουλέψουμε στο χέρι.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και έπειτα την μετατρέπουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας. Όπως για παράδειγμα σε αστεράκια ή μισοφέγγαρα.
 Σ’ ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα, απλώνουμε τους κουραμπιέδες σε απόσταση (ένα δάκτυλο το καθένα) και ψήνουμε στους 170ο  βαθμούς για 25 λεπτά. (έχουμε προθερμάνει τον  φούρνο).
Τους βγάζουμε και όπως είναι ζεστοί και τους ψεκάζουμε με ένα λικέρ της αρεσκείας μας όπως κουαντρό ή ακόμη και με κονιάκ αν θέλουμε και έπειτα κατευθείαν πασπαλίζουμε με την άχνη- ζάχαρη. Και είμαστε έτοιμοι!


Καρυδόπιτα
για 4-5 άτομα
Υλικά
375γρ. αυγά
250γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2γρ. μπέκιν πάουντερ
300γρ. καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 γαρύφαλλα στικ
125γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι
300γρ. νερό
400γρ. ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη ή ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει χυλός.
Έπειτα βάζουμε τον χυλό σ’ ένα ταψί που έχουμε στρώσει 7 φύλλα κρούστας ελαφρώς λαδωμένα με ηλιέλαιο. Την φουρνίζουμε στους 170  βαθμούς για 45 λεπτά, αφού έχουμε προθερμάνει πρώτα τον φούρνο.
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε και τα 3 υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις αρχίζει να βράζει το σιρόπι, το αφήνουμε  για 7 με 8 λεπτά, να δέσει.
Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα ρίχνουμε σταδιακά με μια κουτάλα, χλιαρό το σιρόπι, μέχρι να μας τελειώσει.

Έτοιμο!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου