17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Katharine Hepburn: The Great Kate"

 H Katherine Hepburn
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι γεγονός στη Θεσσαλονίκη και «τρέχει» ήδη από την Παρασκευή. Οι περισσότερες ταινίες που προβάλλονται είναι εξαίσιες ως πολύ καλές.
Το φεστιβάλ ποτέ δεν με απογοήτευσε.
Όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει ο θεσμός στην πόλη μας, τον τιμώ δεόντως και η αίσθηση που έχω όταν βγαίνω από την αίθουσα μετά από κάθε προβολή είναι μοναδική.
Τα ντοκιμαντέρ σου ανοίγουν νέους κόσμους. Κάθε φορά μετά από κάθε προβολή αναζητώ το θέμα της στο διαδίκτυο, ψάχνω τα βιβλία μου για να βρω περαιτέρω πληροφορίες κλπ. Όπως πέρυσι για παράδειγμα. Θυμάμαι την προβολή του ντοκιμαντέρ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ενθουσιάστηκα! Έψαξα, έμαθα, ενημερώθηκα για αυτό και τα εκθέματα του και φυσικά έπειτα από πολλά χρόνια που είχα να το επισκεφτώ, πήγα πάλι με μεγάλη χαρά και προσμονή.
«Katharine Hepburn: The Great Kate”
Φέτος άργησα λίγο να ξεκινήσω τις προβολές στο Φεστιβάλ. Η πρώτη μου ταινία ήταν μόλις χθες το βράδυ με το εκπληκτικό «Katharine Hepburn: The Great Kate” των σκηνοθετών Rieke Brendel, Andrew Davies.

 Οι σκηνοθέτες Rieke Brendel, Andrew Davies, 
με τον παρουσιαστή της βραδιάς 

Όταν διάβασα την περίληψη στο πρόγραμμα, το είχα στο μυαλό μου πριν το παρακολουθήσω σαν ένα κολάζ εικόνων και συνεντεύξεων της υπέροχης Hepburn κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό που είδα όμως ήταν τελείως διαφορετικό. Ήταν μια εξιστόρηση της ζωής της από την αρχή μέχρι το τέλος, δοσμένη κομψά, σεβόμενη την ηθοποιό, με ιστορίες που πρώτη φορά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από πολύ κοντινούς της ανθρώπους αλλά και σύγχρονους insiders της βιομηχανίας του Hollywood, με ένα άρωμα της παλιάς βιομηχανίας των στούντιο και των ηθοποιών της εποχής αυτής. Απλά υπέροχο. Ένιωσα την ατμόσφαιρα της εποχής. Σαν να ήμουν εκεί. Σαν να περπατούσα και εγώ εκεί στους δρόμους που περπάτησε η Hepburn. Σαν να ήμουν δίπλα της.
"Μετά τον θάνατο μου, κάντε ότι θέλετε!"
Οι δυο σκηνοθέτες ήταν παρόν στην προβολή του φιλμ και δεν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στο τέλος της προβολής.   
 Οι σκηνοθέτες απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού
Όταν ρώτησαν τον ανιψιό της Mundy Hepburn αν θα ήθελε η ίδια ένα φίλμ για αυτήν απάντησε «όχι καθόλου!». Η ηθοποιός ήθελε και κατάφερε σε όλη της τη ζωή να  χωρίσει καριέρα και προσωπική ζωή και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να διαρραγεί αυτή της η προσπάθεια. Γι’ αυτό και φοβόταν να ανοιχτεί στο κοινό, μέσω συνεντεύξεων.
 Σε ερώτηση στους σκηνοθέτες αν θα άρεσε το φιλμ στην μεγάλη πρωταγωνίστρια η απάντηση ήταν χαρακτηριστική:
«Θα της άρεσε το φιλμ; Δεν ξέρω! Έλεγε μετά τον θάνατο μου κάντε ότι θέλετε». Προσωπικά το πιστεύω και εγώ. Η Hepburn σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δύσκολος άνθρωπος. Ήταν τελειομανής. Και γι αυτό ήταν και η μοναδική στο είδος της. Κέρδισε 4 Όσκαρ.  
Επιπλέον όμως οι σκηνοθέτες απάντησαν και στην μεγάλη απορία του κοινού. Γιατί επέλεξαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για την Hepburn;
«Ήταν μια μεγάλη σταρ. Πως μπορείς να περιγράφεις την καριέρα της, την προσωπικότητα της;»
«Ήμασταν περίεργοι για το background της. Δουλέψαμε για μια γυναίκα με τόσο εξαιρετική προσωπικότητα. Ήταν  φυσικό ταλέντο. Ένας μύθος. Ήταν τόσο «ντόμπρα» σαν άνθρωπος.»

«Δεν υπήρχε κάποιος μύθος να σπάσουμε. Ήταν αληθινή»
Πως ξεκίνησε όμως η ιδέα στο μυαλό τους να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό;
«Βλέπαμε επετείους διάσημων ηθοποιών (θανάτου, γέννησης) για να κάνουμε ένα αφιερωματικό φιλμ σε κάποιον καθώς στο παρελθόν έχουμε κάνει παρόμοια αφιερώματα και  έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα επετειακό για την Hepburn. Απευθυνθήκαμε σε ένα γερμανικό κανάλι και μας είπαν να προχωρήσουμε το ντοκιμαντέρ αφήνοντας όμως τις ημερομηνίες στην άκρη. Ένα φιλμ για την ηθοποιό. Και έτσι ξεκινήσαμε».
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως τα αρχεία της διάσημης ηθοποιού σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, τα έχει αναλάβει ένας δικηγόρος και δεν είναι προς δημόσια χρήση. Δυστυχώς ούτε οι σκηνοθέτες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και έτσι αναγκάστηκαν να πάρουν υλικό για την ταινία από βιογραφίες για την σταρ, την αυτοβιογραφία της και φυσικά τους ανθρώπους γύρω από αυτήν που δέχτηκαν να μιλήσουν.
 Η Hepburn με τον ηθοποιό και σύντροφο της ζωής της για
πάνω
από 20 χρόνια Spencer Tracy
Σε ερώτηση του κοινού για το αν υπήρχε κάτι να αποκαλύψουν που υπήρχε «κάτω από το χαλί» για την ηθοποιό οι σκηνοθέτες αρκέστηκαν να πουν πως
«Δεν υπήρχε κάποιος μύθος να σπάσουμε. Ήταν αληθινή».
Αφότου παρακολούθησα το φιλμ και εγώ, πιστεύω πια το ίδιο.

Πληροφορίες:
Προβολή:
Τετάρτη 18 Μαρτίου, 17:30 μμ.
Αίθουσα: Τόνια Μαρκετάκη  
εισιτήριο: 4 ευρώ

Σχόλια