Ο Πουπουλένιος: Θέατρο για σκέψη

Ο Πουπουλένιος. Μια μαλακή λέξη για ένα σκληρό έργο. Με μια πρώτη μάτια το έργο θα το έλεγε κάνεις σκληρό. Όπως άλλωστε σκληρά είναι και όλα τα κλασικά παραμύθια. Με μια δεύτερη ματιά ο Πουπουλένιος είναι ένα έργο τρυφερό. Και με μια δόση χιούμορ.

Η μεταφορά του ιρλανδέζικου έργου The Pillowman του Martin Mc Donagh για το ελληνικό κοινό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που σκηνοθετεί και παίζει και τον ρόλο του συγγραφέα- αφηγητή στην παράσταση. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του τόνισε πως φίλοι και συνεργάτες δεν ήθελαν να ανεβάσει το έργο αυτό ο κ. Μαρκουλάκης εξ αρχής.
Θέλεις λίγο το ιρλανδέζικο στυλ, το εντελώς μαύρο για εμάς χιούμορ των Ιρλανδών, τις σκληρές εικόνες τύπου σταύρωση μικρού παιδιού στη σκηνή, θέλει κότσια για να ανέβει το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα! Ο κ. Μαρκουλάκης ρίσκαρε. Και κέρδισε. Το κοινό αγάπησε τον Πουπουλένιο του. Και στήριξε την παράσταση. Με το έργο να παίζεται για δυο χρόνια στην Αθήνα και να ρίχνει τελικά φινάλε στη Θεσσαλονίκη. Όχι δεν θα συνεχιστεί περαιτέρω καθώς σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη ήρθε η ώρα "για να μην μας κατηγορήσουν πως δεν κάνουμε κάτι καινούργιο".

Ο Πουπουλένιος παρά τα 125 λεπτά που διαρκεί, δεν αφήνει το κοινό να ησυχάσει. Η ανατροπή κυριαρχεί καθ' όλη τη διάρκεια του έργου όπως και το χιούμορ που σπάει τη σοβαρότητα στα σημεία που πρέπει.
Επιπλέον η μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Πυρπασόπουλου στο ρόλου του Μίκαελ του αδελφού του συγγραφέα Χατουριάν που παίζει ο κ. Μαρκουλάκης, είναι εκπληκτική.
Στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει σωστά την κατάσταση του ήρωα του, παίζοντας ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, χωρίς να γίνει καρικατούρα προκαλεί στο κοινό ένα τρυφερό γέλιο και μια λύπη ταυτόχρονα για την άτυχη μοίρα αυτού του τρυφερού χαρακτήρα και δένει αρμονικά με την υποκριτική του κ. Μαρκουλάκη που σαν τρυφερός αδελφός εκφράζει τα συναισθήματα του απέναντι στο κοινό δίνοντας την δική του αγωνία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει προσφέροντας μια τραγική λύση στον αδελφό του θέλοντας να δώσει ένα λάθος τέλος στην υπόθεση στην οποία έχει μπλέξει.
Ο Νίκος Κουρής μαζί με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στους ρόλους των Τουπόλσκι – ανακριτής και Άριελ- ανακριτής αντίστοιχα, συμπληρώνουν τα κομμάτια του έργου προσφέροντας γέλιο και απορίες στο κοινό καθώς εξελίσσεται το έργο.

Σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να σας αποκαλύψω την υπόθεση του έργου και να σας χαλάσω το σασπένς, αλλά θέλω απλά να σας προκαλέσω να δείτε την παράσταση αυτή καθώς είναι ένα έργο που σε βάζει σε σκέψεις.
Θέατρο για σκέψη. Γιατί το θέατρο δεν είναι μόνο για να περάσουμε καλά 2 ώρες και να φύγουμε, αλλά αποτελεί και τροφή για σκέψη. Ο Πουπουλένιος σε βάζει να σκεφτείς την παιδική σου ηλικία. Την χαμένη σου αθωότητα και το πέρασμα στην ενηλικίωση. Γιατί γι 'αυτό πρόκειται. Όλη η πλοκή σε οδηγεί εκεί. Μεγαλώσαμε σωστά; Είμαστε μήπως ακόμη παιδιά; Μια τρυφερότητα με λίγη σκληρότητα δοσμένη με χιούμορ για να αντέξεις τα δεινά που έρχονται. Κάπως έτσι δεν είναι και το πέρασμα μας από την αθωότητα στην ενηλικίωση και τελικά η ίδια η ζωή μας;
 Ο τίτλος της παράστασης είναι απόδοση της μεταφράστριας Χριστίνας Μπάμπου- Παγκουρέλη, η οποία τον παραχώρησε ευγενικά για την παραγωγή του θεάτρου «Αθηνών».

Διανομή
Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος Κουρής
Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος Πυρπασόπουλος
Συντελεστές
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Εικονογράφηση σκηνικών: Φίλιππος Φωτιάδης
Εικαστικό αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00
Σάββατο & Κυριακή απογευματινή στις 18:00
Διάρκεια
125 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 20 ευρώ
Φοιτητικό: 15 ευρώ (εκτός Σαββάτου - βραδινή)
Ανέργων & άνω των 65 ετών: 15 ευρώ (ισχύει μόνο για Τετάρτη και Πέμπτη)
Σάββατο βράδυ, ισχύει γενική είσοδος: 20 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Το εισιτήριο των (άνω των 65 ετών) καθώς και το νεανικό προϋποθέτει επίδειξη ταυτότητας στο θέατρο και είναι μόνο για ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ
Το εισιτήριο των φοιτητών προϋποθέτει επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας (πάσο) στο θέατρο και είναι για όλες τις παραστάσεις έκτος από ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ

Προπώληση εισιτηρίων:
Στα καταστήματα Γερμανός.
Ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της tickethour στο 2108938111
Στο ταμείο του Θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2 – Τηλ. 2310 262 051)

Σχόλια