Τουρίστας στην πόλη μου: Η Hijo Nam έρχεται σε "διάλογο με την ιστορία" στο ΑMΘ

Για ακόμη μια φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας επιφύλασσε μια υπέροχη έκπληξη. Και ο "τουρίστας στην πόλη μου" πήρε τον δρόμο...
Η έκθεση «A dialog with history» της Nοτιοκορεάτισσας εικαστικού Hijo Nam παρουσιάζεται στο μουσείο μέχρι τις 14 Ιουλίου 2015, με την επιμέλεια της καθηγήτριας της ιστορίας της τέχνης στο John Jay College of Criminal Justice of the City University of New York, Δρ Θάλεια Βραχοπούλου.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του μουσείου Πολυξένη Αδάμ -Βελένη πρόκειται για μια έκθεση που έμπνευση της έχει το ίδιο το μουσείο. Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή η εικαστικός ζήτησε από την κ. Αδάμ-Βελένη να εκθέσει έργα που ήδη είχε έτοιμα, η κ. Βελένη ήθελε να παρουσιαστεί κάτι στο μουσείο με έμπνευση το ίδιο αλλά και τη χώρα μας. Και έτσι έγινε.
Η κ. Nam εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και το ίδιο το μουσείο και πάντρεψε αρμονικά και στοιχεία της πατρίδας της Ν. Κορέας, στα έργα που φιλοτέχνησε, δίνοντας στο κοινό του μουσείου μια εκπληκτική δουλειά που δένει απόλυτα με τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου σήμερα. Σε όλη την έκθεση κυριαρχούν έργα της φτιαγμένα από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά. Ορισμένα από αυτά τα υλικά τα έχει χρησιμοποιήσει η εικαστικός σε έργα της στο παρελθόν και τώρα τους δίνει μια νέα μορφή. Η εικαστικός δουλεύει με υλικά για τις δημιουργίες της όπως το ξύλο και το γυαλί. Ακόμη στην συγκεκριμένη έκθεση έχουμε και πίνακες ζωγραφικής της κ. Nam.
Να σημειωθεί πως ορισμένα έργα της σπουδαίας αυτής εικαστικού είναι και κυριολεκτικά φτιαγμένα από υλικά που ανακάλυψε στις αποθήκες του μουσείου,  όλο το διάστημα που διέμενε στην πόλη μας. Επιπλέον φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, δούλεψαν μαζί με την καλλιτέχνιδα και διδάχτηκαν από αυτήν τις τεχνικές που χρησιμοποιεί με σύρμα, σε ένα workshop, που οργανώθηκε με τον συντονισμό του Ιστορικού Τέχνης και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., κ. Χάρη Σαββόπουλο. Το έργο που έφτιαξαν μαζί εκτίθεται στην αυλή του μουσείου.
Τα έργα της κ. Nam είναι διασκορπισμένα σε όλο το μουσείο μέσα και έξω από αυτό, σε απίστευτους χώρους και μέρη που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει ένα έργο τέχνης. Όπως για παράδειγμα το έργο Athena, που είναι μια πανέμορφη κουκουβάγια από μέταλλο και άλλα σαφώς υλικά, βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω μέρος του μουσείου και δίπλα στο καφέ, επάνω σε ένα δέντρο!
Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Την έκθεση στηρίζει η Πρεσβεία της Δημοκρατία της Κορέας στην Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού. 
Περισσότερες πληροφορίες για την εικαστικό Hijo Nam στη σελίδα: http://www.hijonamart.com

Σχόλια