Είναι ο πολιτισμός πολυτέλεια το ελληνικό καλοκαίρι του 2015: το φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών αντιστέκεται στην κρίση



Φέτος είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν μπορείς να σταθείς στον ήλιο ούτε μισό δευτερόλεπτο χωρίς να σου ρθει σκοτοδίνη από τη ζέστη,  όσοι ήτανε να φύγουν για τα ξένα φύγανε και για φέτος (οι υπόλοιποι από Σεπτέμβριο πάλι), και όλοι οι υπόλοιποι που ξεμείναμε στην πόλη το παλεύουμε όσο μπορούμε. Το «υπέροχο» όμως του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα είναι η πολιτική της κατάσταση.
Δεν μας έφτανε το χάλι μας κάθε καλοκαίρι κολλημένοι μέσα στα ντουβάρια ήρθε και το δημοψήφισμα και η άμοιρη συμφωνία και μας αποτελείωσε.
Εκεί που κάθε καλοκαίρι ξεθάβαμε ότι τελειωμένο θέμα θέλεις για να γεμίσουμε ιντερνετικές και μη σελίδες φέτος είναι ...η χαρά του δημοσιογράφου. Όχι απλά έχουμε θέμα αλλά ταυτόχρονα και μια αγωνία για το που πάει επιτέλους αυτή η χώρα.
Έπειτα από την δύσκολη εβδομάδα που βιώσαμε όλοι πριν το δημοψήφισμα, με τον ατέλειωτο πόλεμο των ΜΜΕ που προπαγάνδιζαν τόσο δυνατά το ΝΑΙ, αισθάνθηκα την ανάγκη να μην γράψω τίποτα τότε και να εμπλακώ σε έναν  κυκεώνα ατέλειωτων συζητήσεων που δεν είχαν νόημα, καθώς οι μισοί λέγαμε ναι και οι άλλοι μισοί όχι . Η μικρή μας χώρα χωρίστηκε στα δυο, με τους μεν και τους δεν να υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη τους με αποτέλεσμα καυγάδες, θεωρίες συνωμοσίας («θα γίνει πραξικόπημα στην περίπτωση του ΟΧΙ»-ναι το άκουσα και αυτό) και ατέλειωτες συζητήσεις που δεν οδηγούσαν πουθενά.
Προσωπικά εκείνη την δύσκολη εβδομάδα προσπάθησα να είμαι αντικειμενική και να μην βάλω την προσωπική μου άποψη επάνω από την ενημέρωση. Και γι’ αυτό δεν τοποθετήθηκα υπέρ του ναι ή του όχι, προωθώντας την άποψη μου αν και πολλοί φίλοι και γνωστοί μου έλεγαν να το κάνω. Έκανα τα πολιτιστικά μου θέματα, όσα μπορούσα να ανακαλύψω καθώς όλα είχαν ακυρωθεί ή κάθε βδομάδα ακυρώνονταν λόγω της κατάστασης.
Και κάπως έτσι ανάμεσα σε ατέλειωτα Eurogroup, ένα σκληρό μνημόνιο και μια διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος σε δυο παρατάξεις (προς το παρόν), ήρθε και το τελευταίο ελπίζω για φέτος διάγγελμα του πρωθυπουργού που μας βάζει σε mood εκλογών. Τι άλλο να ζητήσει κανείς δηλαδή σε μια χώρα που παραπαίει; Φταίει ο Τσίπρας; Φταίνε οι φορείς; Η ιστορία θα μας δείξει τελικά τι ακριβώς έγινε το άτυχο αυτό καλοκαίρι για την Ελλάδα του 2015.
Κι ο πολιτισμός;
 Και ο πολιτισμός; Η παιδεία; Το θέατρο, η μουσική, η πολιτιστική μας περιπλάνηση στα μουσεία και στο εξωτερικό; Τι απέγιναν όλα αυτά;
Ξεχάστηκαν. Ακυρώθηκαν. Όπως γίνετε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις χάους μιας χώρας. Πρώτα ο πολιτισμός και η παιδεία ακυρώνονται. Και ο λαός σιγά-σιγά αποχαυνώνεται και χάνεται. Χάνεται η παιδεία και η μόρφωση και απομένουμε πια να πλέουμε σε έναν κυκεώνα άχρηστων ειδήσεων και πολιτικής τρομοκρατίας.
Σε πείσμα των καιρών στη Θεσσαλονίκη η Μονή Λαζαριστών αντιστέκεται. Και προχωρά προωθώντας τον πολιτισμό σε άλλα, ανώτερα επίπεδα. 
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο καφέ Σάρωθρον στα Λαδάδικα σήμερα ο Υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγράμματος Λάζαρος Κωνσταντινίδης στην αρχή ήταν λίγο διστακτικός σαν να απολογούνταν που κάνει τα αυτονόητα. Δηλαδή που προάγει τον πολιτισμό. Είπε μεταξύ άλλων: «ίσως οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να φαίνονται μια πρόσθετη πολυτέλεια στους καιρούς που ζούμε, αλλά είναι μια ωφέλιμη διαδικασία που έχει να προσφέρει στη κοινωνία, τόσο οικονομικά όσο και αισθητικά».
Μέσα σε ένα διστακτικό κλίμα  περιέγραψε το πρόγραμμα ως «πυκνό και ισορροπημένο», εξήγησε πως οι πολλές εκδηλώσεις του πρώτου μέρους του Φεστιβάλ που είχαν αναβληθεί εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων και των καιρικών συνθηκών, θα γίνουν κανονικά τώρα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τις πολλές συνεργασίες και την εξωστρέφεια που πλέον διαθέτει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.
«Αυτές οι συνεργασίες», είπε, «είναι πλέον απαραίτητες, εκτός από ευκταίες. Συνεργαστήκαμε με επιτυχία στο πρώτο μέρος με το Δήμο Θεσσαλονίκης για το τριήμερο Jazz Festival στο Θέατρο Κήπου, ενώ τώρα πάμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Mime Festival. Φυσικά όλα αυτά γίνονται χάρη και στη βοήθεια του ΕΣΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει στις μέρες μας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να υλοποιηθούν τόσο μεγάλα γεγονότα».   
Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε, ακόμα, στη συναυλία που θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τετάρτη 9/9),  με ελεύθερη είσοδο, στον πολύ «ιδιαίτερο και ωραίο χώρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης», αλλά και στο «μ», «το ηλεκτρονικό περιοδικό της Μονής Λαζαριστών  που υπάρχει στο isuue και είναι μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων που παρουσιάζει συγκεντρωτικά όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, είναι εξαιρετικό σαν ποιότητα και φιλοδοξούμε να το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο».
Τέλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών δήλωσε πως η αύξηση του ΦΠΑ απορροφήθηκε για να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές των εισιτηρίων και για να κρατηθεί ο κόσμος κοντά στον πολιτισμό, αν και «έχει αποδείξει ότι όταν βρίσκει κάποιο λόγο να συμμετέχει δεν περιορίζεται από οτιδήποτε κι έρχεται στις εκδηλώσεις».
Επαναστάτης ο Κωνσταντινίδης!
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε μεταξύ άλλων και το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ  Άκης Σακισλόγλου, συμφωνώντας επίσης με τον κ. Κωνσταντινίδη: «είναι οξύμωρο να ζητάς από τον κόσμο να παρακολουθήσει τέχνη όταν έχει ανάγκη από βασικά αγαθά, αλλά είναι μια ανάγκη κι αυτό. Προσπαθήσαμε να έχουμε και εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο, με ελεύθερη είσοδο και ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά σε όλες τις κινήσεις μας».
Ωστόσο, όπως είπε, «αναμετρηθήκαμε με τους πραγματικούς στόχους του Φεστιβάλ και συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς χρήματα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κάποια πράγματα. Παρόλα αυτά φροντίσαμε να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μικρό αυτό Φεστιβάλ να παρέχει στο κοινό ενδιαφέροντα πράγματα, συναυλίες και  εκδηλώσεις ακόμη και χωρίς εισιτήριο, όπως ο Στρατηγός μια πολύ φιλόδοξη και πρωτότυπη παραγωγή».
 Ο πολιτισμός στις μέρες μας θεωρείτε πολυτέλεια. Ανάμεσα στα capital controls, σε εκλογές και πλαστικό χρήμα ο πολιτισμός φεύγει. Εξαφανίζεται.
Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε και ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης, που θα παρουσιάσει το «SummerExit Vintage Edition» με τους Puppeteears (Πέμπτη 27/8) στη Μικρή Σκηνή, «οργανωνόμαστε πολιτιστικά και είναι μια μορφή αντίστασης και αυτό. Ο Λάζαρος (Κωνσταντινίδης) σε λίγα χρόνια θα θεωρείτε επαναστάτης με το φεστιβάλ!» και πρόσθεσε: «το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και ειδικότερα στο δυτικό της κομμάτι».
Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών  αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί πολυτέλεια και με την στήριξη μας θα συνεχίσει να υπάρχει.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλούσιο και για όλα τα μουσικά γούστα πρόγραμμα: http://www.monilazariston.gr

Σχόλια