Αναδεύω, οσφραίνομαι, γεύομαι ή αλλιώς Βοροινά 2015...

Ιστορία no 7

Αναδεύω, μυρίζω, πίνω. Αυτή την «διαδικασία» ακολουθήσαμε όσοι βρεθήκαμε το απόγευμα του Σαββάτου  στην προβλήτα 1 του λιμανιού Θεσσαλονίκης επάνω από ένα γυάλινο ποτήρι γευσιγνωσίας κρασιού στην εκδήλωση Βοροινά 2015.

«Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009, τα Βοροινά η ιδιαίτερα δημοφιλής οινική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει ακάθεκτα  προσελκύοντας πλήθος κόσμου κάθε φορά» είπε ο διευθυντής της ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" (που διοργανώνει την εκδήλωση) Γιάννης Αλμπάνης.
 Την εκδήλωση πέρυσι επισκέφτηκαν 2000 άτομα και σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη φέτος ξεπεράστηκε η περσινή προσέλευση.

«Εικοσιδύο οινοποιοί συμμετείχαν φέτος και από τις οκτώ διαδρομές του κρασιού σε αντίθεση με πέρυσι που πήραν μέρος εικοσιεννιά. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όπως ο τρύγος δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν» πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.
Λίγες μέρες πριν την γιορτή του κρασιού στο λιμάνι, τα Βοροινά συνεργάστηκαν και με επιλεγμένα σημεία εστίασης της πόλης, πραγματοποιώντας με ένα μικρό αντίτιμο, ποικίλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με τα κρασιά και τα αποστάγματα των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”.
 O διευθυντής της ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" 
Να σημειωθεί πως στα Βοροινά φέτος συμμετείχε και το «Χασαπάκι» από την Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, προσφέροντας delicatessen λιχουδιές από βουβαλίσιο κρέας στο κοινό.
Ευγενικοί και χαρούμενοι οινοπαραγωγοί προσέφεραν τα κρασιά τους αλλά και πληροφορίες για το εκάστοτε κρασί που δοκίμαζαν οι επισκέπτες.
Ανάμεσα τους και το κτήμα Χατζηβαρύτη από τα Γιαννιτσά με το εκπληκτικό πολυβραβευμένο κόκκινο κρασί Γουμένισσα από τις ποικιλίες ξινόμαυρο 70% και νεγκόσκα 30%.
 Αλλά και το κτήμα Στεργίου από την Καστοριά με το μοναδικό πορφυρό κρασί  Κόκκινη Πέτρα, που αποτελείται από 60% cabernet sauvignon και 40% merlot  και με τις βιολετί ανταύγειες του εντυπωσιάζει.
Μια έκπληξη μας περίμενε στο κτήμα Βογιατζή από το Βελβεντό, με το ελκυστικό κρασί Τσαπουρνάκος (cabernet franc) με την ασπρόμαυρη ετικέτα και την γεύση λουλουδιών και φρούτων στο στόμα.

Επιπλέον το οινοποιείο του Στέλιου Κεχρή με το ιδιαίτερο λευκό κρασί, το δάκρυ του πεύκου, από 100% ασύρτικο με πολλά βραβεία «στην πλάτη του» πίνετε άνετα και χωρίς απαραίτητα την συνοδεία φαγητού.
Όλοι οι οινοπαραγωγοί της Ένωσης Οίνοι Βορείου Ελλάδος έχουν έναν κοινό στόχο. Να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας με ταυτότητα και χαρακτήρα που τιμούν τον τόπο καταγωγής τους και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες: www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr.































Σχόλια