Παίζοντας την "μαγεμένη" κιθάρα του Απόλλωνα στη ΔΕΘ...

Ιστορία no 5

 Ελάτε να πάμε μια βόλτα στην μοναδική ...κυρία που κάθε Σεπτέμβριο μας κάνει την τιμή και μας υποδέχεται στην αγκαλιά της, την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).  

Η κυρία αυτή μεγάλωσε με τα χρόνια, όπως όλοι μας άλλωστε και φέτος συμπληρώνει τα 80!
Όμως κάτι υπέροχα πολιτιστικό συμβαίνει στο περίπτερο 3. Ένας απέραντος χώρος απλώνεται σε  όλη του την έκταση και είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην αρχαία Ελλάδα.
Στην πρώτη τεράστια αίθουσα του περιπτέρου που είναι χωρισμένο στα δυο, μας υποδέχονται οι Μαγεμένες. Ή καλύτερα τα αντίγραφα τους (προς αποφυγή παρεξηγήσεων).
 Τα γνήσια αγάλματα βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου στο  Παρίσι. 

Ποιες είναι όμως οι κυρίες αυτές;


Οι τέσσερις «Μαγεμένες» ή «Είδωλα», ή «Las Incantadas» στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα μ. Χ.
Η θέση του ήταν κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγιο Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους.
Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξήλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντας το βίαια και  με κατάληξη το μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία.
Ολόλευκες και περήφανες στέκουν σε ένα μοναδικά μαύρο σκηνικό δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βλέπει κάτι πολύτιμο, λουσμένο στο φως και αγέρωχο. Σου κόβεται η αναπνοή στη θέα τους...
Στα πλην, για όσους έχουν πάει στο Λούβρο και τις έχουν δει και γνωρίζουν γι’ αυτές (καθώς εκεί υπάρχει κόσμος που απλώς περνάει και δεν τις ρίχνει μια ματιά...), τα αντίγραφα απλώς δεν μπορούν να αντικαστήσουν στις καρδιές τους τις γνήσιες Μαγεμένες. Μόλις είδα τα αντίγραφα με έπιασε μια μελαγχολία οφείλω να ομολογήσω καθώς αμέσως μου ήρθαν στο νου οι original Incantadas…
Προχωρώντας στο δεύτερο κομμάτι του περιπτέρου βλέπουμε τις απίθανες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, μια προσφορά του Κώστα Κοτσανά και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Μέσα από τα εκθέματα μαθαίνουμε μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που μας αφήνει έκπληκτους καθώς βλέπουμε ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας!
Το πρώτο ρομπότ-υπηρέτρια, ο κινηματογράφος, το ξυπνητήρι, το κουκλοθέατρο, το laptop και η πρώτη έξυπνη οικιακή συσκευή είναι εδώ για να σας καταπλήξουν.
Μέσα από τα απίθανα αυτά εκθέματα του κ. Κοτσανά μαθαίνουμε και βλέπουμε με τα μάτια μας πόσο πρωτοπόροι ήταν οι πρόγονοι μας! Επιπλέον το εξυπηρετικότατο προσωπικό της ΔΕΘ μέσα στο περίπτερο μέσα από διαδραστικές επεξηγήσεις μας αναλύει ορισμένες από τις πιο περίπλοκες κατασκευές.
Τα  εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.
Δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σχετικά άγνωστη αυτή πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει πως η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Στη διπλανό τμήμα του περιπτέρου βρίσκονται τα αρχαία μουσικά όργανα.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης περί τα 40 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων τα οποία είναι πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα και η κατασκευή τους βασίζεται αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις.
 Η λύρα, η κιθάρα του Απόλλωνα, το τύμπανο, ο δίαυλος και ότι ακόμη έχουμε δει σε τοιχογραφίες, αγγεία και αγάλματα είναι εδώ. Όλα ζωντανά. Σου έρχεται να τα βγάλεις από τη θέση τους και να αρχίζεις να παίζεις!
Πληροφορίες:































































Σχόλια