56ο φεστιβαλ κινηματογραφου Θεσσαλονίκης: η μοναδική ιστορια της EvaNova


Στο 56ο φεστιβαλ κινηματογραφου Θεσσαλονίκης ειναι εκπληκτικό το πόσες ταινίες- αριστουργήματα μας έρχονται απο ολα τα μέρη και πλάτη της γης. 
Στη δεύτερη προβολή της, ειδα την εκπληκτική Eva Nova που μας ηρθε απο την Σλοβακία. Στον πρωταγωνιστικό ρολο η ηθοποιός Emília Vášáryová κάτω απο τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάρκο Σκοπ.
Στην Eva Nova παρακολουθούμε μια ιστορία ζωής. Μια ιστορία που δεν μένει μονο στην ασημένια οθόνη και μόλις φύγουμε απο την αιθουσα θα την ξεχάσουμε, αλλα μια ιστορία καθημερινή που συμβαίνει στο σπίτι μας, στον γείτονα μας η σε ένα σπίτι παραδίπλα. Ειναι η ιστορία ενός ανθρώπου που το μονο που θελει ειναι αγάπη όπως είπε και ο σκηνοθέτης λιγο πριν ξεκινήσει η ταινία. 
Μια ιστορια μιας γυναίκας που προσπαθεί να απεξαρτοποιηθει απο το αλκοόλ και έπειτα απο τα λάθη μιας ζωής θελει να βρεθεί και παλι κοντα στους δικούς της ανθρώπους που εχει πληγώσει, που εχει ραγίσει τις καρδιές τους. Θα την δεχτούν; 

Η ηθοποιός που κρατά τον κυρίως ρόλο, νιώθεις πως βιώνει την κατάσταση της ηρωίδας της και δεν αποκλείει απο τον ρόλο της ουτε δευτερόλεπτο. Μια συγκλονιστική ερμηνεία που σου δίνει να καταλάβεις πραγματικά τι περνά ένας άνθρωπος που βιώνει αυτη την διαδικασία. Μεσα απο σιωπές, μεσα απο φωνές εξευτελισμούς, δάκρυα, μοναξιά και τελικά μια εξιλέωση που περιμενει με αγωνία να έρθει. Θα έρθει; 
Ένα φιλμ που βασίζεται έξ' ολοκλήρου στην ερμηνεία της πρωταγωνίστριας του και αυτη με τη σειρά της το δικαιώνει. 
Όπως είπε και η ιδια μετα την προβολή της ταινίας δίνοντας νόημα στα λεγόμενα της ηρωίδας της "αυτο που μετράει στο τέλος ειναι η οικογένεια, η αγάπη που τελικά περνούμε απο αυτήν. Ολα τ αλλα σβήνουν με τον καιρό."

Πληροφορίες


Εύα Νόβα / Μάρκο Σκοπ
Η Εύα Νόβα, ξεπεσμένη αστέρας του κινηματογράφου, δίνει μάχη με τον εθισμό της στο αλκοόλ, ενώ προσπαθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος που της έχουν κοστίσει ακριβά. Η επανασύνδεση με τον γιο της που κάποτε εγκατέλειψε στο βωμό της καριέρας, θα είναι η πιο τραυματική και λυτρωτική εμπειρία της ζωής της. Ο σκηνοθέτης, αντλώντας έμπνευση από μια συνέντευξη που του είχε δώσει πριν από χρόνια η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό, χτίζει ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο και, μέσα απ’ αυτό, αναμοχλεύει ζητήματα όπως το πέρασμα του χρόνου, οι οικογενειακοί δεσμοί, οι δεύτερες ευκαιρίες και η δύναμη της συγχώρεσης.


Σκηνοθεσία: Μάρκο Σκοπ
Σενάριο: Marko Škop
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ján Meliš
Μοντάζ: František Krähenbiel, Marina Andree Škop
Ήχος: Jan Čeněk
Με τους: Emília Vášáryová (Eva), Milan Ondrík (Ďoďo), Anikó Vargová (Helena) Žofia Martišová (Maňka)
Παγκόσμια εκμετάλλευση: LOCO FILMS | 16 rue Claude Tillier 75012 Paris Direct 33 7 62 99 49 19 www.loco-films.com info@loco-films.com
Σχεδιασμός Παραγωγής: Erika Gadus
Παραγωγός: Marko Škop, Ján Meliš
Παραγωγή: Artileria, Slovakia & Sirius Films, RTV ilmpark Production Slovakia
Χώρα Παραγωγής: Σλοβακία
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Διάρκεια: 106'
Έτος Παραγωγής: 2015
Βραβεία:
Βραβείο FIPRESCI, τμήμα Discovery –Toronto IFF 2015, Canada



Σχόλια