O κινηματογράφος αγαπά τη Θεσσαλονίκη: το φεστιβάλ "αγκαλιάζει" την Αποθήκη 1 στο λιμάνι

Αυτή η πόλη σε εκπλήσσει ευχάριστα κάποιες φορές. Είναι μικρή αλλά όπως λένε και στο εξωτερικό έχει τελικά τόσα πολλά να δώσει σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς (πολιτισμός, διασκέδαση, τουρισμός) που δεν ξέρεις τι να πρώτο επιλέξεις.

Την εβδομάδα που διανύουμε στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται το φεστιβάλ κινηματογράφου που αισίως έφτασε στην 56η διοργάνωση του. Φέτος οι ταινίες μας έρχονται από όλο τον κόσμο. Βαλκάνια, Αυστραλία, Γαλλία,  Μαλαισία κλπ.
Άνθρωποι των τεχνών έχουν έρθει στη μικρή μας πόλη για να απολαύσουν αυτόν εδώ τον θεσμό. Να δουν ταινίες, να διαγωνιστούν, να γυρίσουν την πόλη  και να απολαύσουν αυτό που τέλος πάντων εδώ στη Θεσσαλονίκη λέμε χαλαρό τρόπο ζωής.
Πέρα όμως από το φεστιβάλ ταινιών που τελειώνει στις 15 Νοεμβρίου, ο συγκεκριμένος θεσμός μας επιφυλάσσει και άλλα αφιερώματα πέρα από την εβδομάδα ταινιών που διανύουμε.  
Η διαχείριση της Αποθήκης 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης), περνά αισίως στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο διευθυντής του ΦΚΘ Δημήτρης Εϊπίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, θα έρθουν κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και κάποιες από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου.   
Επίσης συμπλήρωσε πως η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου, θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, «δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν τα επιτυχημένα αφιερώματα της». Παράλληλα, οι ταινίες πρώτης προβολής θα φιλοξενούνται πλέον και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Τι ταινίες θα δούμε;
Όταν το φεστιβάλ τελειώσει οι ταινίες των οκτώ αφιερωμάτων που είναι προγραμματισμένα μετά την ολοκλήρωση του είναι τα εξής: «Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες V» (26-29 Νοεμβρίου 2015), «Αμερικάνικο Νουάρ Paint it Black» (3-6 Δεκεμβρίου 2015), «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς» (10-13 Δεκεμβρίου 2015), «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται» (17-20 Δεκεμβρίου 2015), «Σατγιαζίτ Ράι, ένας κλασικός από την Ινδία» (14-17 Ιανουαρίου 2016), «Ατόμ Εγκογιάν, ένας Καναδός από την Αρμενία» (21-24 Ιανουαρίου 2016), «Il signore Vittorio de Sica» (28-31 Ιανουαρίου 2016) και «Εδώ είναι Βαλκάνια» (4-7 Φεβρουαρίου 2016).
Ο διευθυντής αιθουσών του ΦΚΘ Παναγιώτης Φόρσος τόνισε από τη μεριά του ότι «το Φεστιβάλ είναι μαθημένο να βάζει στοιχήματα», αναφέροντας ορισμένα από αυτά, όπως την επιβίωση του θεσμού επί χούντας, τη διεθνοποίησή του, τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, καθώς και την επιτυχημένη πορεία των αιθουσών Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας. Όπως σημείωσε ο κ. Φόρσος, οι δύο αίθουσες της Αποθήκης 1 αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για το θεσμό. Η αίθουσα Σταύρος Τορνές θα φιλοξενεί τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ενώ η αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα λειτουργεί ως art-house με ταινίες καλλιτεχνικού χαρακτήρα.
«Στόχος μας είναι να νιώθουν οι σινεφίλ ότι εδώ είναι το σπίτι τους. Να επισκέπτονται μια αίθουσα που θα κρατά τον κόσμο και μετά την προβολή, για έναν καφέ και συζήτηση γύρω από τις ταινίες», υπογράμμισε ο κ. Φόρσος. Όπως είπε ο ίδιος, ο στόχος είναι να προβληθεί ό,τι καλύτερο από τη φετινή παραγωγή και ανέφερε ορισμένα από τα φιλμ που θα προβληθούν προσεχώς, μεταξύ των οποίων είναι και οι ταινίες έναρξης και λήξης του 56ου ΦΚΘ, δηλαδή τα φιλμ Victoria του Σεμπάστιαν Σίπερ και Τα χρυσά μας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν, αντίστοιχα. Ο κ. Φόρσος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιάννη Παντή, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η σύμπραξη ΟΛΘ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά τα οικονομικά και το προσωπικό που θα στελεχώσει τους νέους χώρους του φεστιβάλ o κ. Φόρσος συμπλήρωσε πως η παραχώρηση της Αποθήκης 1 έγινε έναντι μικρού, συμβολικού τιμήματος προκειμένου να καλυφθούν κάποια έξοδα λειτουργίας. «Ελπίζουμε τα έσοδα να είναι επαρκή για την κάλυψη του κόστους. Είναι στοίχημα να φέρουμε κόσμο στις αίθουσες. Μετά δεν θα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε» είπε.
Οι δύο αίθουσες θα λειτουργούν με το προσωπικό της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, σε κοινές μέρες προβολής.
Τα εγκαίνια των αιθουσών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα είναι το φιλμ 45 χρόνια του Άντριου Χέιγκ (από 19 Νοεμβρίου), ενώ στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην ειδική προβολή των εγκαινίων, οι θεατές θα παρακολουθήσουν το κλασικό έργο Γατόπαρδος του Λουκίνο Βισκόντι.

Καλή θέαση λοιπόν!

Σχόλια