Μια βραδιά μυσταγωγίας στην Ροτόντα με την ΚΟΘ

Τα βράδια στη Θεσσαλονίκη μπορούν να σε βγάλουν σε απίστευτα μονοπάτια. Είτε είσαι με παρέα είτε είσαι μόνος. Μια τέτοια βραδιά με οδήγησε στην Ροτόντα και στην προγραμματισμένη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.  

Είχα ξαναβρεθεί σε αυτό το επιβλητικό μνημείο ξανά και έπειτα που ξανάνοιξε για το κοινό και σε άλλη εκδήλωση αλλά δεν είχα ενθουσιαστεί και ιδιαίτερα με το αισθητικό αποτέλεσμα της τότε συνεργασίας.
Αυτή τη φορά λοιπόν δεν πήγα με τον ίδιο ενθουσιασμό της πρώτης φοράς καθώς η Ροτόντα είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο και ο ήχος παίζει τα δικά του παιχνίδια μέσα της και η φωνή ταξιδεύει και όχι πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Η μουσική όμως έλυσε επιτυχώς τα οποιαδήποτε προβλήματα ήχου και η ΚΟΘ σύνθεσε ένα μπουκέτο κλασικών κομματιών προετοιμάζοντας τους Θεσσαλονικείς για τις ιερές μέρες του Πάσχα που έρχονται. Το κοινό στο τέλος χειροκροτούσε συγκινημένο.
Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου και σε άριστη συνεργασία όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας Γεώργιο Βράνο μας έδωσαν μια συναυλία δομημένη υπέροχα που ταίριαξε άψογα με την αισθητική του χώρου.
Η συναυλία ήταν μια ωδή στις θρησκείες του κόσμου. Τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα εγώ. 
 Η Εισαγωγή από ''Μεγάλο Ρωσικό Πάσχα", έργο 36 του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, η Lacrimosa του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε συνδυασμό με την Συμφωνία αρ. 3 (3ο μέρος) του δικού μας Μίκη Θεοδωράκη αλλά και τον Μεσσία (Alleluja) του Γ. Φ.Χάιντελ ήταν μεταξύ άλλων τα κομμάτια που ακούστηκαν και σε έβαζαν μοναδικά μέσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατάνυξης. 
Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού έσπασε την στιγμιαία σιωπή του τέλους από ένα συγκινημένο κοινό που “ανάγκασε” τους μουσικούς να μείνουν στις θέσεις τους και να υποκλιθούν ξανά και ξανά στο κοινό τους. 

Για όσους δεν κατάφεραν να παραστούν στην βραδιά, η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (29/4), ώρα 23:30 και σε επανάληψη τη Δευτέρα του Πάσχα (2/5) στις 9:00 το πρωί.

Φωτογραφίες: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Σχόλια