Mama Napoli: Μικρά tips για μια μεγάλη πόλη


 H πόλη από ψηλά


Οι Ιταλοί λένε συχνά την έκφραση “Τη Νάπολη να δω και ας πεθάνω”. ΟΚ, νομίζω λοιπόν πως τώρα ήρθε η ώρα. Για ένα μικρό tour στα νότια. Εκεί ξεχνάς ότι έχεις δει μέχρι τώρα στην Ιταλία. Η Νάπολη είναι μια πόλη που ακολουθεί τη δική της πορεία. Θορυβώδης, βρώμικη, με απίστευτα τολμηρούς οδηγούς, φτώχεια στα όρια της εξαθλίωσης και πλούσια στα όρια της τρέλας. Οι αντιθέσεις απίστευτες και η ζωή ιλιγγιώδης. 




Αυτό που είδα φτάνοντας εκεί πρώτα από όλα ήταν οι βιαστικοί οδηγοί στους δρόμους. Για να περάσουν σε πατάνε πολύ άνετα, κορνάροντας συνεχώς, σκαρφαλώνοντας στα πεζοδρόμια και οδηγώντας τόσο άναρχα που σου ‘ρχεται τρέλα. Αν έχεις ζήσει στην Ελλάδα, που και εδώ είμαστε όλοι super οδηγάρες, η κατάσταση στη Νάπολη είναι ΟΚ, αλλά για Ιταλία, που στη Ρώμη οι οδηγοί σταματάνε για να περάσεις με το που σε βλέπουν να στέκεσαι στο πεζοδρόμιο, η Νάπολη είναι μεγάλο σοκ. Το επίσης αστείο είναι πως όλα τα αυτοκίνητα είναι τρακαρισμένα. Όλα. Από βαθουλώματα, γρατσουνιές μέχρι και σπασμένα φανάρια και φτερά. Είναι απίστευτο! 

Τη Νάπολη όμως την επισκέπτεσαι για τρεις λόγους. Για να φας pizza, να τη δεις από ψηλά και να περιηγηθείς στο μουσείο με τα εκθέματα της Πομπηία. 

 pizza στο χέρι
Δεν έχω απολαύσει πουθενά αλλού καλύτερη pizza στη ζωή μου. Με μόνο 2 ευρώ, ίσως λέω και πολλά, απολαμβάνεις μια τεράστια pizza διπλωμένη στα 4 και τυλιγμένη σε λαδόκολλα για να τη φας στο δρόμο καταπίνοντας την σε δυο δευτερόλεπτα από την απόλαυση. Το περίεργο με την pizza της Νάπολης είναι πως αποτελείται από 2 με 3 υλικά χωρίς να έχει τίποτα ιδιαίτερο επάνω καθώς όπως λένε και οι ίδιοι οι Ναπολιτάνοι, μια φορτωμένη pizza δεν είναι pizza. Ίσως το μυστικό τους να βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας ή στη ζύμη. Μια δοκιμή θα σας πείσει. 

 suppli και pizza
Μια ακόμη ένοχη απόλαυση παρέα με την pizza είναι και το Suppli. Με γέμιση από τυρί, αρακά μέχρι και κιμά, το Supli είναι μια τηγανητή στρόγγυλη λιχουδιά που σε χορταίνει και συνοδεύει άριστα το φαγητό σου με οτιδήποτε γέμιση και αν επιλέξεις. Το φαγητό στη Νάπολη είναι και οικονομικό και γευστικό. Απολαύστε υπεύθυνα. 

Για να χωνέψεις όμως όλες αυτές τις ένοχες απολαύσεις καλό θα ήταν να περπατήσεις μέσα στο τεράστιο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας με συλλογές να προέρχονται κατά κύριο λόγο, από ευρήματα των ανασκαφών της Πομπηία και του Ερκολάνο αλλά και εκθέματα από την συλλογή Φαρνέζε.

Εδώ θα δεις και το διάσημο ψηφιδωτό με τη μάχη της Ισσού μεταξύ του Μέγα Αλέξανδρου και του Δαρείου, γνωστό και σαν το ψηφιδωτό του πρώτου. Επιπλέον χαρακτηριστικό έκθεμα της συλλογής Φαρνέζε είναι το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του Ηρακλή, με το οποίο η οικογένεια Φαρνέζε ήθελε να συμβολίσει την ισχύ της.  




 Αλέξανδρος και Δαρείος
Αλλά άξιος προσοχής είναι και ο "Ταύρος των Φαρνέζε", το μεγαλύτερο σωζόμενο μαρμάρινο άγαλμα του κόσμου. Είναι πράγματι τεράστιο! 
Γενικότερα η συλλογή αποτελείται από εντυπωσιακά μεγάλου μεγέθους υπέροχα σμιλεμένα αγάλματα και νωπογραφίες με τις περισσότερες εξ αυτών να προέρχονται από τοίχους κτισμάτων της Πομπηία και να αποτελούν εξαίρετο δείγμα της ρωμαϊκής ζωγραφικής. Καλύπτουν μια χρονική περίοδο περίπου δύο αιώνων και η θεματολογία τους είναι ευρεία, καλύπτοντας θέματα της καθημερινής ζωής, σκηνές της μυθολογίας και τοπία.  Στα συν η μυστική αίθουσα (Gabinetto Segreto): Περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την ερωτική και σεξουαλική τέχνη της ρωμαϊκής εποχής. Ευχάριστη έκπληξη από τους αρχαίους…


Για εσένα που βαριέσαι τα μουσεία, περπάτησε στα στενά και βίωσε αυτό που είδε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ το 1950 και περιέγραψε στην ερωμένη του Όλγα Κοζάκιεβιτς και που υπάρχει ακόμη στις μέρες μας. 
Την παρακμή που χαρακτηρίζει αυτή την πόλη μέσα από σπιτάκια ισόγεια, ανθρώπους που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο και μοιράζονται τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους μέσα σε ένα συνονθύλευμα χρωμάτων και ιδιαίτερης αισθητικής. 
Οι μπουγάδες που κρέμονται στα μπαλκόνια, οι μαντόνες που διακρίνονται μέσα σε κάθε σπίτι και στενό αλλά και η εξαθλίωση και ανέχεια αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν να επιβιώνουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες που επιβίωναν από το ’50 μέχρι και τις μέρες μας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. 

Η Νάπολη από ψηλά σου δίνει όμως μια άλλη αίσθηση. Νομίζεις πως  βρίσκεσαι σε άλλη πόλη. Το λιμάνι, τα κόκκινα κτίρια και η ιδιαίτερη αισθητική της από ψηλά φαντάζουν αλλιώς. 
Ανεβείτε στο Castel Sant’Elmo, για την υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά, είτε για φωτογραφίες είτε για μια στάση να πιείτε ένα εσπρέσο, απολαμβάνοντας τον ήλιο που δύει. Ρομαντσάδα αλά ιταλικά.  Για να δεις τη θέα πρέπει να περπατήσεις μια μεγάλη ανηφόρα, για να φτάσεις στο σημείο που η πόλη παραδίδεται απέραντη στα μάτια σου. 




Με το περπάτημα και καθώς οι θερμίδες που κατανάλωσες πέφτουν, μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου. 
Στις πλατείες του κέντρου της πόλης μπορείς να τα βρεις παντού. Η Sfogliatelle riccia e frolla είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Νάπολης που το βρίσκεις σε δυο μορφές. Μέσα σε γλυκό ψωμάκι τύπου τσουρέκι με κρέμα στη μέση και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και επίσης κρέμα με τραγανή σφολιάτα σε στρώσεις. Τι να φας από τα δυο; Φυσικά και τα δυο, όπως έκανα και εγώ. Και φυσικά γύρισα στην Ελλάδα σε plus size νούμερο. 
Και τα δυο είναι εξίσου απολαυστικά και δεν θα έφευγα από την Νάπολη αν δεν τα δοκίμαζα. Μου τα πρότεινε μια φίλη, Ναπολιτάνα, και σας τα προτείνω με τη σειρά μου και εγώ. Το ζαχαροπλαστείο Saint Honore τα σερβίρει πάντα φρέσκα. Συνδυάστε τα με ένα καφέ εσπρέσο. 

Η Νάπολη δεν στερείτε σε τίποτα από τις υπόλοιπες κοσμοπολίτικες πόλεις της Ιταλίας. Εδώ όλα είναι φθηνότερα, νοστιμότερα και χαλαρότερα. Αξίζει λοιπόν να τη δείτε, να τη γευτείτε και να απολαύσετε ότι έχει να σας προσφέρει σε αφθονία. Μετά τη Νάπολη τίποτα πια δεν θα σας φαίνεται το ίδιο. 









 Άποψη της πόλης

 Suppli





 Γλυκό και εσπρέσο

 δεύτερη παραλλαγή του γλυκού της Νάπολης



 Μέσα στο μουσείο






Σχόλια