H Θεσσαλονίκη δημιουργεί: Ο Γιάννης Μαλεζάς "ράβει" κουτσομπολιά!

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την όρεξη για δημιουργία που κατακλύζει τους νέους  της παρά τις δυσκολίες που έχουν γιγαντώσει και μας περιβάλουν τώρα με την οικονομική κρίση.
Νέοι άνθρωποι δημιουργούν ομάδες, συγκροτήματα και ομίλους και δημιουργούν τέχνη παρά τις αντιξοότητες.
Μια τέτοια ομάδα που φτιάχνει θέατρο είναι και η Omerta. Μετά την υπερ-επιτυχημένη παράσταση της Αντιγόνης επιστρέφει φέτος με το έργο “Ράφτης Κυριών” του George Feydeau και για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Σοφούλη, για να προσφέρει γέλιο και σοφά διδάγματα σε όσους θέλουν να δουν και να ακούσουν. 
Ανάμεσα στις πρόβες της ομάδας κατάφερα να κλέψω λίγα λεπτά και να συνομιλήσω με τον Γιάννη Μαλεζά, ηθοποιό και νεοσύστατο μέλος της ομάδας που κρατά τον ρόλο του μπάτλερ Ετιέν στην παράσταση και να πούμε λίγα λόγια για τον κουτσομπόλη υπηρέτη του αλλά και για τον ίδιο. 



Μίλησε μου για τον ρόλο σου

Παίζω τον Ετιέν, τον μπάτλερ του γιατρού που προσποιείται τον ράφτη. Αυτό που εντοπίσαμε από την αρχή και στις πρώτες αναγνώσεις του κειμένου ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος, προσπαθεί να προσεγγίσει την αστική τάξη. Βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Δεν είναι και ο απλός υπηρέτης αλλά είναι ο μπάτλερ και προσπαθεί να γίνει βεζίρης στη θέση του βεζίρη. Έχει κάποια στοιχεία κουτσομπολίστικα και προσπαθεί να γίνει ο έμπιστος φίλος αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί είναι κουτσομπόλης!
Προσπαθήσαμε να πατήσουμε κυρίως επάνω σε αυτό το στοιχείο και στην πορεία βγήκανε χίλια δυο άλλα σε συζητήσεις που κάναμε με όλη την ομάδα μαζί. Ξεκινήσαμε με αναγνώσεις του κειμένου και μετά φτιάξαμε με αυτοσχεδιασμούς τους ρόλους με τον τρόπο  που το οργάνωσε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ζώτος. Έκαναν όλοι προτάσεις για όλους τους ρόλους. Οπότε πήραμε και συλλέξαμε στοιχεία και έτσι ουσιαστικά χτίστηκε ο ρόλος. Πολλά πράγματα βγαίνουν και επάνω στη σκηνή, στις πρόβες, αυτοσχεδιασμοί και άλλα πολλά. Μπορεί ας πούμε εσύ να ετοιμάζεις κάτι, αλλά στη σκηνή να βγει μια άλλη ενέργεια που να είναι και πολύ πιο ζωντανή και πολύ πιο φυσική. Όταν νιώσεις αυτό που κάνεις και το νιώθεις “ζωντανό”, λες το κρατάω. Και αυτό κάναμε.

Ήταν εύκολο να προσεγγίσεις τον ρόλο;

Και εύκολο και δύσκολο. Μου ήταν σχετικά εύκολο γιατί σκηνοθέτησα σε πολύ πιο ερασιτεχνικό επίπεδο μια θεατρική ομάδα πρόπερσι και ήταν πάλι Feydeau. Το “Κούκου”. Επειδή όμως είχα την ανάγκη να παίξω και λίγο, γιατί δεν γίνεται να σκηνοθετείς και να παίζεις και εγώ ήθελα κυρίως να παίζω, με βρήκαν τον πιο έμπειρο και είπαν σκηνοθέτησε κιόλας! Επέλεξα λοιπόν τον ρόλο του υπηρέτη που ήταν και ο πιο μικρός και για να έχουν και τα παιδιά να παίζουν. Παρατήρησα πως έχει κάποια κενά σημεία στον τρόπο που φτιάχνει συγκεκριμένους ρόλους ο Feydeau. Οπότε μου ήταν εύκολο από αυτήν την άποψη. Μπάτλερ και εδώ αλλά και στο προηγούμενο. Ήμουν τυχερός!

Μίλησε μου για εσένα. Για την πορεία σου στο θέατρο.  Είσαι μέλος στην ομάδα Ομερτά;

Είμαι ολοκαίνουριος. Μπήκα φέτος στην ομάδα. Επειδή έχουμε ξανασυνεργαστεί με τον Δημήτρη Ζώτο δύο φορές ανεπιτυχώς για πρακτικούς λόγους καθαρά, αλλά γνωριζόμαστε, υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Οπότε με πρότεινε φέτος στην Ομερτά. Μου αρέσει πολύ που δουλεύω με την ομάδα αυτή. Μέχρι τώρα και για καμιά δεκαριά χρόνια ήμουν σε ερασιτεχνικές ομάδες του πανεπιστημίου και σε άλλες ομάδες. Επίσης κάναμε και μια ταινία η οποία συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και βραβεύτηκε κιόλας την Dark Illusion και ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα καθώς συνεργάστηκα με μεγάλα ονόματα όπως την Κατερίνα Διδασκάλου. Είμαι ίσως ο μόνος που βγήκα από ερασιτεχνικό θέατρο καθώς όλοι οι υπόλοιποι στην ομάδα έχουν βγάλει μια δραματική σχολή και αυτό για μένα είναι μια πρόκληση παραπάνω. Το να σταθώ δίπλα σε επαγγελματίες. Αλλά έχω τις εμπειρίες μου από τις ταινίες κλπ. Έχω ξανασυνεργαστεί και με τον σκηνοθέτη και έτσι πορευόμαστε. 

Πληροφορίες για την παράσταση
«Ράφτης Κυριών» στο Θέατρο Σοφούλη
Ο θεατρικός οργανισμός “Omerta” παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Ράφτης Κυριών».

Συντελεστές
• Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζώτος
• Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κακλίδου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
• Βαλάντης Γαργάνης
• Χρήστος Γκουτσίδης
• Δημήτρης Δάγκαλης
• Γιώτα Λιάμπου
• Γιάννης Μαλεζάς
• Λιλιάνα Νίγκρο
• Ιωάννα Ρέτσα
• Ιωάννα Σιδηροπούλου

Σκηνικά : Πάλλας Μανώλης , Χατζάκη Ζηνωβία
Κουστούμια : Στεφανίδου Αριάνα
Οργάνωση Παραγωγής : Σπανός Ζαχαρίας , Τριανταφυλλίδου Κυριακή.
Πληροφορίες
Πότε: 2 με 8 Μαΐου (εκτός Τρίτης)
Που: Θέατρο Σοφούλη
(Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη Καλαμαριά, τηλ.2310 423925)
Έναρξη στις: 21.30
Σημεία προπώλησης:
Ιανός (Αριστοτέλους 7, 2310277004)
Stereodisc Record Shop (Αριστοτέλους 4, 2310 262912)
Σάρωθρον Café Bar (Κατούνη 17, Λαδάδικα, 2310 538282)
Διώροφον Café Bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά, 2310 453998)
Musicland Ticket House (Μητροπόλεως 102, 2310 264880)
Αρκούδα (Κ.Μελενίκου 20, 2315 505898)
Ή ηλεκτρονικά από το:

www.ticketarena.gr

Σχόλια