Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες: To δράμα των προσφύγων σε μια έκθεση

 Γιάννης Μπεχράκης
Την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση που βρίσκεται κοντά μας αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά μας,  παρουσιάζει αυτές τις μέρες το Μουσείο Φωτογραφίας μέσα από τη ματιά βραβευμένων φωτογράφων που βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες που τους έμελλε η μοίρα να τραβήξουν δεινά που δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Η έκθεση “Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες”, επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών.
 Άγγελος Τζωρτζίνης
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 βραβευμένων φωτογράφων, στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.


Η έκθεση ξεκινά από τους πρόσφυγες του 1922 και 1923 μέσα από φωτογραφίες αγνώστων καλλιτεχνών που δεν έχουν καμία διαφορά με τις φωτογραφίες του σήμερα απλώς η χρονολογία αλλάζει και μας βάζει να σκεφτούμε το τότε και το σήμερα. Τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει με τους ανθρώπους αυτούς. Το 1922 και το 2016.
Η έκθεση εκθέτει πραγματικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι  πρόσφυγες σήμερα.  Βλέπουμε καρέ- καρέ το ταξίδι των προσφύγων από τα σαπιοκάραβα και τις φουσκωτές βάρκες στο Αιγαίο μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στα camps αλλά και την βίαιη συμπεριφορά ορισμένων Ελλήνων ενάντια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. 

Εικόνες που σοκάρουν. Εικόνες που δεν τις χωρά ο νους. Η έκθεση δεν χαϊδεύει αυτιά.
 Γιώργος Μουτάφης
Αντιθέτως δείχνει την προσφυγική κρίση όπως ακριβώς είναι. Δεν την δραματοποιεί αλλά ούτε και την περιφρονεί. Μέσα από τις ρεαλιστικές φωτογραφίες και τα στοιχεία που μας παραθέτει περνούμε μια σαφή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει λίγο έξω από την πόρτα μας σε έναν πληθυσμό που αναγκάστηκε να ξεριζωθεί λόγω πολέμου εν έτη 2016. 

Πέρα από τις φωτογραφίες στην έκθεση βλέπουμε και αποκόμματα από ΜΜΕ με δημοσιευμένες τις φωτογραφίες των δημιουργών αλλά και ένα κολάζ από εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού με σχόλια αρνητικά και θετικά για την προσφυγική κρίση. Για να μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε όλοι αλληλέγγυοι στο θέμα αυτό που μαστίζει την Ευρώπη και δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ελλάδος. 

 Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, πέρα από τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις που θα διοργανώσει για όλες τις ηλικίες, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στις οικογένειες των προσφύγων που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

 Νίκος Πηλός
Τα προγράμματα αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου με τους πρόσφυγες που διαμένουν σε υποδομές εντός του Λιμένα της πόλης, περιλαμβάνουν γνωριμία με τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής αντικειμένων με διάφορα υλικά, ξεναγήσεις κ.ά. και θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τη διάρκειά της, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών), οργανώνει συγκέντρωση ειδών (σχολικά αντικείμενα, είδη ζωγραφικής και σχεδίου, παιδικά παιχνίδια κ.ά.) στον χώρο του, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν σε οικογένειες προσφύγων.  


 Αλέξανδρος Αβραμίδης
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει παράλληλες δράσεις (προβολές, εκδηλώσεις λόγου, συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά.), το ακριβές περιεχόμενο και οι ημερομηνίες των οποίων θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Οι φωτογράφοι που εκθέτουν στην έκθεση είναι: Αλέξανδρος Αβραμίδης – Reuters / Πέτρος Γιαννακούρης – Associated Press / Λουίζα Γκουλιαμάκη – Agence France Presse / Γιώργος Καραχάλης – Associated Press / Γιώργος Κατσάγγελος / Αλέξανδρος Κατσής / Γιάννης Κολεσίδης – Εuropean Pressphoto Agency, ΑΠΕ / Γιάννης Κόντος – Polaris / Άλκης Κωνσταντινίδης – Reuters / Γιώργος Μάκκας – Panos Pictures / Άρης Μεσσήνης – Agence France Presse / Σάκης Μητρολίδης – Agence France Presse / Δημήτρης Μιχαλάκης / Γιώργος Μουτάφης / Γιάννης Μπεχράκης – Reuters / Γιάννης Παπανίκος – Fos Photos, Associated Press / Αντώνης Πασβάντης / Νίκος Πηλός – LAIF / Λευτέρης Πιταράκης – Associated Press / Θανάσης Σταυράκης – Associated Press / Άγγελος Τζωρτζίνης / Δημήτρης Τοσίδης – INTIME / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης – SOOC / Κώστας Τσιρώνης / Milos Bicanski – Getty Images / Enri Canaj
 Erni Canaj

Διάρκεια:Έως 15/11/2016Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πέτσινη.


 1923, Aγνώστου Φωτογράφου


 1923, αγνώστου φωτογράφου
 1923, αγνώστου φωτογράφου

Σχόλια