Taratsa International Film Festival: Οι ταράτσες της Θεσσαλονίκης αποκτούν επιτέλους νόημα!

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν αγαπούσε το σινεμά. Είτε καλοκαιρινό, με κρύες μπύρες και ζεστό ποπ κορν, είτε χειμερινό μέσα σε αίθουσες κλιματιζόμενες με ζαχαρωτά και ντορίτος. 


Οι αίθουσες του φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ κάθε χρόνο είναι sold out. 
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει παρατηρηθεί μια νοσταλγία για το σινεμά το καλοκαίρι. Παίζονται έργα σε ταράτσες και με τη συνοδεία ποτού οι παρέες γεμίζουν ασφυκτικά αυτούς τους χώρους και παρακολουθούν ταινίες που τις έχουμε δει 800 φορές αλλά και πάλι δεν χορταίνουμε και τις ζητάμε ξανά και ξανά. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και την ταινιοθήκη της ΕΡΤ3 που εδώ και κάποια χρόνια από τότε που έπεσε το "μαύρο" από τον Αντώνη Σαμαρά προβάλει δωρεάν ταινίες από το αρχείο της μέσα από αφιερώματα που αξίζουν την προσοχή μας σε αίθουσες της πόλης. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά στο thousandnews.gr.
Αλλά σήμερα θα επικεντρωθώ στο Φεστιβάλ ταράτσας που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) σε συνεργασία με το 3ο Taratsa International Film Festival, σε ταράτσες τις Θεσσαλονίκης εντελώς δωρεάν. Αγαπημένες 10 ταινίες σε 7 ταράτσες της Θεσσαλονίκης σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε, ξεκινώντας από αύριο και μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου. 

Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και τον Γούντι Άλεν ως στον Λεός Καράξ και τον Νόα Μπάουμπαχ, το ΦΚΘ προτείνει στο 3ο Taratsa IFF μια επιλογή ταινιών αγαπημένων σκηνοθετών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εμβληματικές κωμωδίες από το χθες: τη μαύρη κωμωδία Ποιος σκότωσε τον Χάρι; / The Trouble with Harry του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1955), την αλληγορική σάτιρα Ζέλιγκ / Zelig του Γούντι Άλεν (1983) και την σουρεαλιστικών αποχρώσεων Μέρα της Μαρμότας /Groundhog Day του Χάρολντ Ράμις (1993). Επίσης, έξι σύγχρονες ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση: Αγόρι συναντά κορίτσι / Boy Meets Girl του Λεός Καράξ (1984), Αγοροκόριτσο / Tomboy της Σελίν Σιαμά (2011), Τυραννόσαυρος / Tyrannosaur του Πάντι Κονσιντάιν (2011), Τα παιδιά του πολέμου / Lore της Κέιτ Σόρτλαντ (2012), Τα μυθικά πλάσματα του Νότου / Beasts of the Southern Wild του Μπεν Ζάιτλιν (2012) και Frances Ha του Νόα Μπάουμπαχ (2012). 

Oι χώροι προβολής ταινιών είναι:  Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσ/νίκης, Τσιμισκή 29,– Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης,  Στρ. Καλλάρη 5,  – ΔΕΘ-HELEXPO (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) Εγνατία 154, – Δικηγορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης,  Τσιμισκή 103 & Βύρωνος (είσοδος από Ισαύρων).


Να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Taratsa International Film Festival θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του επερχόμενου 57ου ΦΚΘ, με μια κινηματογραφική έκπληξη που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Taratsa International Film Festival είναι ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο, καθώς και το παράλληλο πρόγραμμα με διακεκριμένες ταινίες από το παρόν και το παρελθόν. Φέτος, στο 3ο Taratsa IFF, 7 ταράτσες της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν πάνω από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες.

Το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 3ου Taratsa IFF είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.taratsaiff.com.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
www.filmfestival.gr
www.facebook.com/filmfestival.gr
https://twitter.com/filmfestivalgr

Taratsa International Film Festival
www.taratsaiff.com
www.facebook.com/360TaratsaFilmFestival

Σχόλια