Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Και για φέτος το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και θα αποτελείται από καθιερωμένες συναυλίες της ΚΟΘ αλλά και νέες με αφιερώματα όπως στον μεγάλο συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν, στην Ρωσία, στα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αλλά και με μια συναυλία αφιερωμένη στον κινηματογράφο.
Το εκπληκτικό γεγονός που συμβαίνει για φέτος είναι η υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και οι εκπλήξεις που φέρνει η συνεργασία αυτή όπως το ταξίδι της ΚΟΘ στο Μόναχο για μια συναυλία προς τιμήν των Ελλήνων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα με εξ ολοκλήρου πληρωμένα τα έξοδα από το προξενείο.
“Πραγματοποιούμε το ταξίδι της ορχήστρας στο Μόναχο, το επόμενο 6μηνο και η συναυλία που θα γίνει, θα δοθεί στη διατήρηση της μνήμης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Το ταξίδι χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το προξενείο της Γερμανίας με κόστος 82 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα και θα γίνει στις 10 Μαρτίου 2017. Θα ακούσουμε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών” ανέφερε ο διευθυντής της ΚΟΘ Γιώργος Βράνος.
Να σημειωθεί πως φέτος η ΚΟΘ έχει και την στήριξη της Ένωσης Ρώσων Συνθετών στο πλαίσιο της οποίας θα δούμε συναυλίες μέσα στη χρονιά.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα της ΚΟΘ είναι αυτό της στέγασης της. Η Ορχήστρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πραγματοποιεί τις συναυλίες της σε διάφορους χώρους και μνημεία της πόλης μέχρι σήμερα.
“To σημαντικό μας πρόβλημα παραμένει και είναι αυτό της στέγασης” είπε ο κ. Βράνος και συμπλήρωσε “σε 9 χώρους πραγματοποιούμε τις συναυλίες μας και αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις”.
Συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους
Ο διευθυντής της ΚΟΘ δεν άφησε όμως ασχολίαστο και το θέμα που δημιουργήθηκε με την μη πραγματοποίηση της συναυλίας της ορχήστρας στην Πλατεία Αριστοτέλους.
“Η συναυλία στην Αριστοτέλους δεν έγινε για οικονομικούς λόγους. Θα έμπαινε μέσα το ταμείο μας. Θα την προγραμματίσουμε παρ’ όλ’ αυτά προς το τέλος της σεζόν. Θα αλλάξουμε τη νοοτροπία για φέτος και θα την έχουμε σαν το κλείσιμο της σεζόν. Και ευτυχώς που την ακυρώσαμε γιατί έβρεχε καρεκλοπόδαρα εκείνη την ημέρα!” είπε χαριτολογώντας ο κ. Βράνος.
“Για να γίνει σωστά η συναυλία θέλει χρηματοδότηση. Όλη η υποδομή είναι ακριβή και θέλουμε βοήθεια από φορείς. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 6 με 7 χιλιάρικα. Και δυστυχώς δεν έχουμε βοήθεια από φορείς. Είναι ναι μεν η συναυλία της πόλης αλλά σας παρακαλώ βοηθήστε μας. Δεν στοχοποιώ τον δήμο, είναι και άλλοι οι φορείς. Τέτοιες συναυλίες πρέπει να γίνονται με συνέργειες. Δεν θεωρώ πως πρέπει να κάνω αυτήν την συναυλία και να καταχρεώσω την ορχήστρα” είπε.
Επιπλέον ο πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της ΚΟΘ Ούβε Μάτσκε συμπλήρωσε πως με χρηματοδότηση θα γίνε η συγκεκριμένη συναυλία και συγκεκριμένα με χορηγό.
Επίσης ο κ. Βράνος αναφέρθηκε και στη συναυλία της ΚΟΘ που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη λέγοντας: “Στην Κρήτη ανακαλύψαμε τι δίψα υπάρχει στην περιφέρεια για την κλασική μουσική. Το πως οργανώθηκε η συναυλία στην Κρήτη είναι αξιοθαύμαστο. Ετοίμασαν τα πάντα. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Κατάφεραν να κατεβάσουν την ΚΟΘ στην Κρήτη με μεγάλη επιτυχία” είπε μεταξύ άλλων.
Πρόγραμμα της φετινής χρονιάς
Όσον αφορά τον φετινό προγραμματισμό ο κ. Βράνος δήλωσε πως ξεκινάνε όπως κάθε χρονιά με το Gala Maria Callas.
Ο κ. Λουκάς Καρυντινός θα διευθύνει την ορχήστρα και έπειτα από την ξαφνική αποχώρηση για λόγους υγείας της σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου θα αναλάβει η Κλέλια Κωστέα.
Ο κ. Βράνος συμπλήρωσε πως θα συνεχιστεί και φέτος ο κύκλος Μπετόβεν, ξεκινά ο κύκλος του υπερβατικού Μάγιερ, θα γίνει ένα αφιέρωμα για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ αλλά και ένα αφιέρωμα στην Βιέννη, στον κινηματογράφο, μια συναυλία για τον Σοπέν, αλλά και τα καθιερωμένα κονσέρτα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.
Επιπλέον η ορχήστρα φέτος θα ανοίξει τις πόρτες της σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το Μουσικό παραμύθι: Ο Πέτρος και ο Λύκος.
“Ανοίγουμε τους χώρους μας στο Παλλάς, συνεχίζουμε τις επισκέψεις μας στα σχολεία και στην Περιφέρεια, αλλά και το φιλανθρωπικό έργο με τη ΧΑΝΘ και επίσης τα Κυριακάτικα Πρωινά αφιερώνονται στον σκοπό αυτό” συμπλήρωσε.
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί όσο τον δυνατόν ένα μεγαλύτερο ποσό φέτος για τη στήριξη της ΧΑΝΘ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του σωματείου, καθώς τα χρήματα αυτά ενισχύουν το σκοπό της ΧΑΝΘ για υποτροφίες απόρων οικογενειών, προγράμματα εθελοντικής προσφοράς για τους πρόσφυγες κ.α.
Έλληνες συνθέτες στην ΚΟΘ
Επιπροσθέτως η ΚΟΘ τιμά τους Έλληνες συνθέτες, επιλέγοντας τους σχεδόν σε όλες τις συναυλίες της.
Ακόμη για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί και η συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.
Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα ακουστεί το ολοκληρωμένο έργο του Φρεντερίκ Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα στην Ελλάδα.
Οι σολίστες θα είναι 6 νέοι Έλληνες πιανίστες έως 30-35 ετών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
“Χρέος μας είναι να στηρίξουμε τους νέους καλλιτέχνες πιανίστες που είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουν με μεγάλες ορχήστρες”.
O κ. Μάτσκε αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού που είχε η ΚΟΘ μαζί με το Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Θεσσαλονίκης.
“Η Θεσσαλονίκη απέχει πολύ από τις υποδομές και τη χρηματοδότηση της Αθήνας. Ο Υπουργός μας ζήτησε άλλη μια συνάντηση με όλους τους φορείς σε έναν μήνα για να καταθέσουμε ένα συνολικό budget μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το τι χρειαζόμαστε για την επόμενη χρονιά. Τα προβλήματα μας και το τι θέλουμε. Όπως τις άμεσες προσλήψεις σε προσωπικό που χρειαζόμαστε άμεσα και έχουμε πρόβλημα, αλλά και χώρους, που θα μπορούσαμε να κάνουμε το έργο μας αισθητά καλύτερα”.
Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα στέγασης στην περιφέρεια λέγοντας πως “πολλοί μας ζητάνε να πάμε στην περιφέρεια αλλά το πρόβλημα είναι που θα στεγάσουμε τα πάντα. Θα στείλουμε ένα πρόγραμμα στο υπουργείο με όλα τα παραπάνω”.
Μειώσεις των δαπανών
H αναπληρώτρια διοικητική διευθύντρια ΚΟΘ Χρυσή Γκαρίπη μίλησε για τα οικονομικά της ΚΟΘ αναφέροντας: “Από τη ώρα που ανέλαβα θέλησα να κλείσουμε τις υποχρεώσεις μας. Να είμαστε συνεπείς στους τρίτους. να πετύχουμε χαμηλότερες συμφωνίες χωρίς να μειώνεται το επίπεδο του προγράμματος, και άλλωστε φυσικά αυτό φαίνεται και από το κοινό μας που είναι μεγάλο” είπε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, “έχουμε μειώσει τις δαπάνες και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο ευχάριστα σε συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια” .
“Η λύση είναι να μηδενίσουμε τα κόστη χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα. Η χρυσή κουβέντα είναι η συνεργασία. Δεν γίνετε ο καθένας να πηγαίνει μόνος του. Και να βασιζόμαστε στο κράτος. Και να μην μας νοιάζει τι θα γίνει” συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΚΟΘ.
Να σημειωθεί πως το ταμείο της ΚΟΘ βρίσκεται πια στο Παλλάς στη Λ.Νίκης και όχι στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους. Ακόμη η δωρεάν είσοδος φοιτητών για τις συναυλίες του ΑΠΘ θα συνεχιστεί και φέτος και ακόμη δρομολογείται για το 2017 η δωρεάν είσοδος για τριάντα ανέργους ανά παράσταση.
Η ΚΟΘ σε αριθμούς:
Για την περίοδο 2015-16
62 συναυλίες, 37.150 θεατές
Συναυλίες σε 9 διαφορετικούς χώρους:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
Αίθουσα ΕΜΣ
Βασιλικό Θέατρο
Ροτόντα
Κλειστό Γυμναστήριο ΧΑΝΘ Μίμης Τσικίνας
Αμφιθέατρο Τελετών ΠΑΜΑΚ
Αίθουσα Συναυλιών ΚΟΘ Σολων Μιχαηλίδης
Λιμάνι
15 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες
2 νέες κυκλοφορίες CD
Κυπουργός, Sweet Suite & Film suite
ΚΕΘΕΑ, Μια Συμφωνία για την Ιθάκη
2 ανοιχτές συναυλίες μπροστά σε 9000 θεατές
8 συναυλίες για 6000 μαθητές, 18 διαφορετικών σχολείων της πόλης
8 τριήμερα μουσικά εργαστήρια με συναυλίες σε μουσικά σχολεία της Β. Ελλάδος
1532 μαθητές από 39 σχολεία της Β. Ελλάδος παρακολούθησαν δωρεάν μια γενική δοκιμή της ΚΟΘ
20 συναυλίες Μουσικής Δωματίου
15 Κυριακάτικα Πρωινά
Εβδομάδα Μπετόβεν στο ΠΑΜΑΚ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου