Γιώργος Βράνος: Μεγάλη πρόκληση για την ΚΟΘ η «Συμφωνία των Άλπεων»

Η νέα καλλιτεχνική σεζόν για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης άνοιξε την προηγούμενη Παρασκευή με το γκαλά για την Μαρία Κάλλας και προχωρά με μια νέα συναυλία την Παρασκευή 23/9, την “Συμφωνία των Άλπεων” , έργο 64 του Ρίχαρντ Στράους με την ορχήστρα να διευθύνει ο διευθυντής της ΚΟΘ Γεώργιος Βράνος.


Ο κ. Βράνος μίλησε για την προσπάθεια της ΚΟΘ επάνω σε αυτό το έργο στο thousandnews και συμπλήρωσε πως ήταν μια ευκαιρία για τον ίδιο να διευθύνει την ορχήστρα με ένα τόσο σημαντικό έργο.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία «Συμφωνία των Άλπεων»;
Ένα ανεπανάληπτο έργο το οποίο παίζεται σπανίως όχι μόνο λόγω των υψηλών μουσικών απαιτήσεων αλλά και λόγω της τεράστιας διανομής των μουσικών που απαιτεί. Ένα έργο σταθμός που και οι μεγάλες ορχήστρες του κόσμου σπάνια το ερμηνεύουν.

Οι πληροφορίες μου, μου λένε πως ήταν ένα όνειρο ζωής για εσάς να διευθύνεται την ΚΟΘ με αυτό το έργο. Αληθεύουν;
Νομίζω για κάθε μαέστρο τέτοια έργα αποτελούν σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία αλλά και μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον αν κανείς διαθέτει μια ορχήστρα σαν την ΚΟΘ. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη!

Πως το αντιμετωπίσατε; Ήταν δύσκολο στις πρόβες;
Εδώ τώρα προσγειωνόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Και δεν εννοώ μουσικά. Το επίπεδο της ΚΟΘ, οι μουσικοί της με το ταλέντο και τη μακροχρόνια εμπειρία τους είναι μια πολύ καλή αφετηρία και βάση για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εννοώ δυστυχώς υλικοτεχνικά, όσον αφορά την στέγη που δεν έχουμε. Τέτοια έργα απαιτούν και κατάλληλους χώρους κυρίως όσο αφορά την χωρητικότητα της ορχήστρας, και όχι μόνο, τους οποίους δεν διαθέτουμε.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΜΜΘ που εκτάκτως μας διέθεσε την μεγάλη του αίθουσα για δύο επιπλέον δοκιμές, λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρεθήκαμε.
Κατά τα άλλα η μουσική αυτή μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστές όλων αυτών των μεγάλων συμφωνικών σχημάτων σε όλο τον κόσμο που ερμηνεύουν τέτοια έργα. Και να το διασκεδάζουμε!

Είναι ένα έργο που απαιτεί μία κολοσσιαίων διαστάσεων ορχήστρα, ή έναν μεγάλο αριθμό μουσικών, η «Συμφωνία των Άλπεων», δεν είναι ένα τολμηρό εγχείρημα για εσάς και την ΚΟΘ;
Ακριβώς, είναι όπως το περιγράφετε.
Και τέτοια εγχειρήματα τα οποία για την μια εκ των δύο μεγάλων ορχηστρών αυτής της χώρας, ανήκουν στα " ων ουκ άνευ" πρέπει να σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά για να μην δημιουργήσουν οικονομικά ανεπανόρθωτες ζημιές. Με λίγα λόγια να είμαστε και ρεαλιστές. Έτσι λοιπόν προτού σκεφτώ καλλιτεχνικά αυτό το τολμηρό εγχείρημα έπρεπε να βρω τρόπους να χρηματοδοτηθεί. Και ο χορηγός ήταν και πάλι το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που για ακόμη μια φορά, χρηματοδότησε σχεδόν αποκλειστικά αυτή τη μεγάλη συναυλία και το ευχαριστούμε θερμά.

Πρόκειται για την πρώτη συναυλία του νέου προγράμματος που γίνεται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μου γι' αυτή την συνεργασία της ΚΟΘ.
Η συνεργασία της ΚΟΘ με το Γερμανικό Προξενείο ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, με μια συναυλία στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στη μνήμη του ολοκαυτώματος των Εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φέτος αρχίζουμε με αυτή τη σύμπραξη και η συνεργασία μας κορυφώνεται το Μάρτιο με ένα ταξίδι της ΚΟΘ στο Μόναχο το οποίο χρηματοδοτεί αποκλειστικά το Γερμανικό Προξενείο, για μια συνέχεια της πρώτης δράσης με μία συναυλία αφιερωμένη στα θύματα αυτού του ολοκαυτώματος, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τις Εβραϊκές Κοινότητες Θεσσαλονίκης και Μονάχου καθώς και με το Σύλλογο Ελληνικών Κοινοτήτων Μονάχου.
Νομίζω ότι στις μέρες που ζούμε τέτοιοι χορηγοί κρατάνε τον πολιτισμό εκεί που πρέπει και εμείς έχουμε χρέος προτού "ονειρευτούμε" να τους αναζητούμε και γενικά να συμπράττουμε για να μην είναι η μουσική απόλαυση, ακόμα και σε τέτοια έργα όπως η "Συμφωνία των Άλπεων", εφήμερη και επιζήμια.

 "Συμφωνία των Άλπεων"
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος
Πρόγραμμα:
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Συμφωνία των Άλπεων, έργο 64
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €
Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
Καθημερινά 10:00-18:00
τηλ. 2310 236990
και από το www.tsso.gr
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:  thousandnews.gr

Σχόλια