Λατρεύοντας τα αεροδρόμια: Μίνι οδηγός επιβίωσης


Αεροδρόμια. Έχω πιάσει "φιλίες" τελευταία με πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης. Αναζητώντας το τέλειο οικονομικό και άνετο ταξίδι έχω μετατραπεί σε αφηνιασμένο tour operator ψάχνοντας κάθε φορά το  ιδανικό εισιτήριο που θα με πάει με το σωστό τρίπτυχο στον προορισμό μου.
 Δηλαδή άνετο, οικονομικό και ασφαλές.  Το αποτέλεσμα είναι βέβαια τις περισσότερες φορές να ταξιδεύω Θεσσαλονίκη-Μάλτα μέσω … Γερμανίας. Εν έτη 2017 αρνούμαι να πληρώσω σε πολυδιαφημιζόμενη ελληνική εταιρεία 300 ευρώ το εισιτήριο για διαδρομή μισής και μίας ώρας π.χ. το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Αθήνα. Προτιμώ να κάτσω μια ώρα παραπάνω σε ένα άσχετο αεροδρόμιο της Ευρώπης παρά να χάσω στην κυριολεξία τα λεφτά μου στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το θέμα όμως σήμερα είναι τα αεροδρόμια. Αφορμή για αυτό το κείμενο το Ντίσελντοφ Βέετσε. Το μικρό αεροδρόμιο της ομώνυμης πόλης στη Γερμανία. Μου θύμισε το Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Μικρό, χωρίς κυλιόμενες σκάλες, ναι ναι με τις παραδοσιακές σαν Θεσσαλονίκη… με δυο καφέ πανάκριβα και με χάλια σάντουιτς και γλυκά αλλά  πολυπολιτισμικό και με wifi που λειτουργεί.

Τα λατρεύω τα αεροδρόμια. Ζω μέσα τους άνετα. 
Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Είναι η αναμονή, είναι το ταξίδι, ο προορισμός, κάτι με τραβάει κοντά τους. Όσο πιο μεγάλα φυσικά, τόσο το καλύτερο. Έχουν φτάσει στις μέρες μας ορισμένα να αποτελούν ολόκληρες πολιτείες. Μπορείς άνετα πλέον να εγκατασταθείς σε αυτά.   
Όχι στο Μακεδονία δεν θα έμενα, αλλά ούτε και στο Βέετσε. Προφανώς. 

Ωστόσο στα αεροδρόμια η διαδικασία που ακολουθούμε ως συνήθως είναι πολύ συγκεκριμένη και θα την ακολουθήσουμε μαζί νοερά, σκεπτόμενοι το επόμενο μας ταξίδι.

Η διαδικασία που ακολουθούμε στα αεροδρόμια είναι η εξής. Φτάνουμε πάντα μια ώρα πιο μπροστά από το boarding ή το check in, αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε το αεροπλάνο. Τα γράφω φυσικά για να το βλέπω και εγώ, γιατί ουκ ολίγες φορές δεδομένη την αργοπορία μου έφτασα στο gate 5 λεπτά πριν αναχωρήσει το αεροπλάνο και εννοείται πως έχω χάσει και πτήση.  

Τέλος πάντων φτάνοντας στο αεροδρόμιο, περνάμε τον έλεγχο, αφού έχουμε ξεφορτωθεί  νερά, καφέδες και ροφήματα και δεν κουβαλάμε ποτέ υγρά άνω των 100ml όπως πανάκριβες κρέμες, λακ κλπ (τα βάζουμε στη μεγάλη βαλίτσα που δίνουμε στο check in και όχι στην χειραποσκευή που περνούμε μαζί στο αεροπλάνο) γιατί δεν πρόκειται να τα ξαναδούμε θα μας τα κρατήσουν οι σεκιούριτι. 

Ντυνόμαστε ελαφρά, δεν φοράμε κοσμήματα και δεν κουβαλάμε "εκκλησία" τα κέρματα επάνω μας. Όσο λιγότερα φοράμε τόσο το καλύτερο. Χειμώνα -καλοκαίρι. Δεν πάμε μπουζούκια, πάμε ταξίδι. Επιπλέον όχι περίπλοκα παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά για να μην μπούμε στην διαδικασία βάλε -βγάλε. 

Στη βαλίτσα που θα έχουμε μαζί μας, όχι φαγητά, υγρά. Και επιπλέον τις ηλεκτρονικές συσκευές στο χέρι γιατί θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε βαλίτσες και να τις βγάλουμε για έξτρα έλεγχο. Αποφεύγουμε τα αιχμηρά αντικείμενα. Τσιμπιδάκια, ψαλιδάκια κλπ αναγκάζουν τους σεκιούριτι να σας ανοίξουν τη βαλίτσα. Χάσιμο χρόνου…
Πάντα με σταματάνε και με ελέγχουν για όλους τους λάθος λόγους οπότε πλέον έχω μάθει. 




Μετά τον έλεγχο τσεκάρουμε το gate μας και αν έχουμε χρόνο ξεχυνόμαστε προς κάθε κατεύθυνση για να εξερευνήσουμε το αεροδρόμιο. Αν είναι μικρό και δεν έχει τίποτα το αξιόλογο, πίνουμε έναν ως συνήθως πανάκριβο καφέ και τσιμπάμε τίποτα περιμένοντας να έρθει η ώρα για την αναχώρηση μας. Απαραιτήτως να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο, περιοδικό και καμία ταινία στο λάπτοπ για να περάσει η ώρα αν έχετε μεγάλη αναμονή. Τα αεροδρόμια πάντα έχουν φυσικά όλων των ειδών τις εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά στην περίπτωση που ξεχάσατε τα δικά σας.

Απαραιτήτως μια βόλτα από τα duty free, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι προσφορές θα συναντήσεις. Ισχύει και για τα δυο φύλα καθώς τα θαυματουργά αυτά μαγαζιά προσφέρουν τα πάντα και ως συνήθως σε πολύ καλές τιμές.

Στα μεγάλα αεροδρόμια πριν περάσετε τον έλεγχο υπάρχουν διάφορα επώνυμα καταστήματα, ιδανικά για χάσιμο χρόνου. Περπατήστε τα όπου τα βρείτε.

Όταν πια φτάσετε στο gate σας και έρθει η ώρα του boarding, σας παρακαλώ μην περιμένετε στις ατέλειωτες ουρές σαν ανυπόμονες γάτες, αλλά χαλαρώστε, καθίστε, διαβάστε το περιοδικό που λέγαμε και περιμένετε να τελειώσει όλη αυτή η απίστευτη ουρά επιβατών. Λίγο πριν το τέλος της, σηκωθείτε, δείξτε την ταυτότητα-διαβατήριο σας που θα έχετε ετοιμάσει από πριν και όχι να την ψάχνετε τελευταία στιγμή μπροστά στον υπάλληλο και μαζί με την κάρτα επιβίβασης περάστε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο.


Στο επόμενο επεισόδιο, θα μπούμε και μέσα στο αεροπλάνο! Προς το παρόν…


Καλό ταξίδι!

Σχόλια