Περί ανέμων και υδάτων...

Δεν ξέρω τι κάνετε εκεί πέρα στην Ελλάδα αλλά εδώ στη Μάλτα, άρχισαν οι βροχές και μάλιστα καταρρακτώδης. Βέβαια  η ζέστη καλά κρατεί και με ένα κοντομάνικο πεθαίνεις, αλλά ο δρόμος είναι πλημμύρα και εσύ… μούσκεμα. Το πρωί πριν τις 9 έχει ένα μικρό κρύο αλλά με ένα μπουφανάκι παλεύετε! 

Ας μη γελιόμαστε το φθινόπωρο (όσο θα υπάρχει ακόμη…) είναι προ των πυλών και εσείς οι -   καλοκαίρι μέχρι τελικής πτώσης- δεχτείτε το πια. Αλλά πέρα του ότι το φθινόπωρο είναι μια μελαγχολική εποχή έχει και τα καλά της. 

Δεν βαρεθήκατε να λιώνετε από τη ζέστη, να κλείνει ο λαιμός σας από το A/C και να βήχετε ενώ το κορμί είναι μούσκεμα από τον ιδρώτα; Ε, όλα αυτά θα λάβουν τέλος. Καλώς ήρθες φθινόπωρο! Ζεστός καφές, τζάκι, καλοριφέρ, πουλόβερ και αγκαλιές. 

Εδώ στη Μάλτα, καθώς Μεσογειακή χώρα, ο χειμώνας κρατά 3 μήνες το πολύ και δεν είναι αλά Θεσσαλονίκη. Είναι μαλακός κάτι σαν Κρητικός Δεκέμβρης. 


Το καλό με τις μεσογειακές χώρες είναι αυτό. Ο καιρός δεν διαφέρει και πολύ. Άσε που σε λίγα χρόνια με την αλματώδη κλιματική αλλαγή παντού το ίδιο κλίμα θα επικρατεί. Τι Ελλάδα, τι Ιταλία, τι Μάλτα. Τα ίδια! 

Η πρωτεύουσα του νησιού, Βαλέτα, το χειμώνα ερημώνει τις βραδινές ώρες, λίγο νωρίτερα από ότι το καλοκαίρι. Και γενικότερα όλα είναι πιο έρημα και ήσυχα σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Όσοι σκέφτεστε να έρθετε από εδώ μια βόλτα ίσα που προλαβαίνετε. Αλλιώς καλύτερα από Μάη μήνα.  
Φέτος με την έλευση του 2018 η Μάλτα γίνετε και επίσημα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και οι εκδηλώσεις θα πέφτουν βροχή. Οπότε μπαίνοντας η Άνοιξη, το μικρό αυτό νησί θα ανθήσει πάλι και θα προσφέρει στον επισκέπτη ότι λαχταρά η ψυχή του. Η Βαλέτα θα μετατραπεί σε μια πόλη- γιορτή. Θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη- πολιτιστική πρωτεύουσα σαν ένα όνειρο. Παντού χαρά, εκδηλώσεις, κόσμος, φώτα. Κάπως έτσι θα μεταμορφωθεί και η πρωτεύουσα εδώ του νησιού. Άσε που οι Μαλτέζοι αγαπούν τις γιορτές (φιέστες, τις αποκαλούν) και κάθε τρεις και λίγο γεμίζουν τον τόπο με πυροτεχνήματα, φαγητό, ποτό και λαμπιόνια! Κάτι σαν γιορτή αλά Αβραμόπουλος, για τους παλιότερους που θυμούνται…


Το θέμα όμως είναι ο καιρός και πως τώρα πια, όπως λέει και ο λαός τα κεφάλια μέσα. Φήμες λένε πως και στην Ελλάδα ο καιρός μας τα χάλασε. Αληθεύουν; 

Σχόλια