Είναι περίεργο καμία φορά πως μας έρχονται οι συμπτώσεις στη ζωή. Από τις μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δηλαδή πέρυσι είχα την τιμή να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης. Σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς και να κάνουμε μαζί συζητήσεις με ενδιαφέρον επάνω από ένα φλιτζάνι καφέ και ένα μαγνητοφωνάκι και αυτές οι στιγμές να αποτυπωθούν στο χαρτί με τη μορφή μιας συνέντευξης ή ενός κειμένου για την ταινία που παρουσίαζαν στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ.
Από την Κύπρο είχαμε την τιμή στο Φεστιβάλ να μας έρθει η ταινία “Το αγόρι στη γέφυρα” του σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους. Με τον Πέτρο κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία έδωσε μια όμορφη συνέντευξη. Τότε του είχα υποσχεθεί πως θα καταφέρω να δω την ταινία που δημιουργήθηκε στο νησί του και κατέληξε να βγει από τα σύνορα του και να ταξιδέψει στα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.
Εν τέλει την ταινία δεν πρόλαβα να τη δω καθώς έτρεχα σαν την τρελή από το ένα ραντεβού στο άλλο με σκηνοθέτες, ηθοποιούς κλπ. για να προλάβω και ανάμεσα στα ραντεβού απομαγνητοφωνήσεις, κριτικές, συνεντεύξεις Τύπου, σεμινάρια, κάποιες προβολές ταινιών, όταν βόλευαν οι ώρες και οι μέρες.
Έπειτα από τόσο καιρό όλη αυτή η τρέλα του Φεστιβάλ ξεχάστηκε, όπως μαζί της και οι τόσες ταινίες και προβολές.
Μια μέρα κοιτώντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλτας στα γραφεία του θεσμού στη Βαλέτα, διαπίστωσα πως μια ταινία μου είναι ιδιαίτερα γνωστή και πως της χρωστάω μια προβολή. Το αγόρι, στεκόταν εκεί, μέσα στο γραφείο των εκδοτηρίων του φεστιβάλ να διασχίζει τη γέφυρα με το μπλε του πουκάμισο μέσα από την τεράστια αφίσα που κοσμούσε τον χώρο.
Ήρθε ο καιρός. Το αγόρι δεν γινόταν να περιμένει άλλο.
Το κοινό της Μάλτας τίμησε την ταινία σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα.
Μέσα σε 85 λεπτά ο Πέτρος Χαραλάμπους έδωσε μια σφιχτοδεμένη ιστορία που δεν σου δίνει ούτε ένα λεπτό να χαλαρώσεις.
Ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία …
Σ’ ένα ειδυλλιακό κυπριακό χωριό, ο 12χρονος Σωκράτης βρίσκεται αναμειγμένος σε μια υπόθεση φόνου που συγκλονίζει αυτόν και την οικογένεια του. Καθώς ο Σωκράτης πλησιάζει στην αλήθεια, ξεδιπλώνονται μπροστά του στοιχεία που συνδέουν αυτούς που αγαπά με το έγκλημα, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τη δική του ύπαρξη. Ακολουθούμε τον Σωκράτη σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας, καθώς ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα της αγάπης, της οικογενειακής θαλπωρής και του θάρρους.
Ο μικρός Σωκράτης (Κωνσταντίνος Φαρμακάς) δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία χωρίς να φεύγει από τον ρόλο του, χωρίς να προσποιείται, καθώς είναι απλά ο Σωκράτης.
Ένα 12χρονο παιδί που κλαίει, θυμώνει, βάζει φωτιές μεταφορικά και κυριολεκτικά και πείθει το κοινό χωρίς να χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους του.
Η φωτογραφία του Γιώργου Ραχματούλιν αναδεικνύει σωστά το τοπίο και τις ομορφιές της εικόνας χωρίς να αποσπά τον θεατή σε περιττές αναζητήσεις.
Η μουσική του εκπληκτικού Andrey Dergachev κορυφώνει την ένταση στην ταινία απλώς δίνοντας τον απαραίτητο τόνο εκεί που χρειάζεται.
Μόλις τελείωσε το φιλμ αναρωτήθηκα πως και δεν την είχα δει τόσο καιρό ή δεν την αναζήτησα. Ακόμη παρατήρησα πως όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, κανένας στην αίθουσα δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του. Κανένας δεν μιλούσε για αρκετά λεπτά. Είχαν μείνει όλοι εκστασιασμένοι!
Η πολυβραβευμένη ταινία μέσα από τη ματιά του δημιουργού της Πέτρου Χαραλάμπους, πέρασε πραγματικά τον μικρό Σωκράτη από την αθωότητα στην ενηλικίωση δίνοντας στον θεατή την αγωνία, το γέλιο, τη θλίψη αλλά και την κάθαρση που σου δίνει μια εξαιρετική ταινία στο φινάλε της.
Ένα μικρό διαμαντάκι από την Κύπρο. Μην την αφήσετε να σας ξεφύγει.
Trailer:
Η συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Πέτρο Χαραλάμπους: εδώ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους
Σενάριο: Σταύρος Παμπαλλής & Eve Makis
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Μοντάζ: Σωτήρης Χρίστου
Ήχος: Χρίστος Κυριακούλλης
Μουσική: Andrey Dergachev
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνίου
Κοστούμια: Κρίστυ Πολυδώρου
Με τους: Κ. Γεωργίου, Κ. Φαρμακάς, Μ. Μιχαήλ, Τ. Δημητρίου, Α. Τσέλεπος, Χ. Μαρτάς, Θ. Δρακόπουλος, Γ. Δημητρίου, Κ. Δημητρίου, Σ. Σταυρινίδης
Παγκόσμια εκμετάλλευση: AMP Filmworks marios@filmworks.com.cy www.filmworks.com.cy
Ελληνική διανομή: AMP Filmworks marios@filmworks.com.cy www.filmworks.com.cy
Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης, Janine Teerling
Παραγωγή: AMP Filmworks marios@filmworks.com
Χώρα Παραγωγής: Κύπρος
Συμπαραγωγή: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου, John Papadouris Foundation
Φορμά: Έγχρωμο
Διάρκεια: 85'
Έτος Παραγωγής: 2016
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου