Η "Μπλε Βασίλισσα" κατακτά το 58οΦΚΘ! Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Α. Σιπσίδη


 O σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σιπσίδης 

Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια «μπλε ιστορία» με πολλές διαφορετικές εκδοχές – τόσες όσες και οι διακριτές οπτικές γωνίες τεσσάρων άπληστων χαρακτήρων που συναγωνίζονται με φόντο τη «Μπλε Βασίλισσα», ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Ανάμεσά τους κι ο Γιάννης, που μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μετατρέπεται από θύτης στο ιδανικό θύμα… Αυτό το σενάριο διάλεξε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σιπσίδης για να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη και να μας δώσει την ταινία “Μπλε Βασίλισσα”.


Με αφορμή την προβολή του film στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  συνομιλήσαμε με τον κ. Σιπσίδη αναλύοντας την υπόθεση της ταινίας, την εμπειρία του από τα γυρίσματα και την όλη διαδικασία, όπως το κάστινγκ κλπ. καθώς η “Μπλε Βασίλισσα” είναι η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία που σκηνοθετεί αλλά και τι μέλλει γενέσθαι για το μέλλον και τα επόμενα σχέδια του!



Πώς προέκυψε η ιδέα μιας αστυνομικής ταινίας και μάλιστα ελληνικής; Μιλήστε μου λίγο για την “Μπλε Βασίλισσα”.

Η αλήθεια είναι πως το σενάριο ήρθε έτοιμο στα χέρια μου, γραμμένο από το Δημήτρη Ευλαμπίδη και την Απολλωνία Τσαντά. Μου άρεσε πάρα πολύ από την πρώτη φορά που το διάβασα και έτσι αποφάσισα να το γυρίσω. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις στην Ελλάδα αστυνομική περιπέτεια. Έχοντας όμως στα χέρια μου ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορούσα να μην το επιχειρήσω. Είναι η ίδια ιστορία από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες, κάθε μία από τις οποίες προσθέτει νέες πληροφορίες και ανατροπές. Σου κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό. 

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετείτε. Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας αυτή; Τα γυρίσματα, το κάστινγκ, κλπ.

Σίγουρα υπάρχει πάρα πολύ άγχος όταν επιχειρείς να πεις μία ιστορία της οποίας η διάρκεια είναι πάνω από μία ώρα. Οφείλεις να είσαι πολύ συγκεντρωμένος στο γύρισμα και άρτια προετοιμασμένος κι αν είσαι τυχερός να έχεις πολύ καλούς συνεργάτες – συνδημιουργούς ώστε να μπορούν να δίνονται λύσεις στα απρόοπτα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα. Το να δημιουργείς είναι μοναδική εμπειρία πάντα.

Τι θα θέλατε να συζητάνε οι θεατές μόλις βγουν από την κινηματογραφική αίθουσα;

Το prequel και το sequel. 

Πώς αντέδρασαν οι ηθοποιοί όταν είδαν πρώτη φορά ολοκληρωμένη την “Μπλε Βασίλισσα"; Αναλύστε μου τη σχέση σας μαζί τους. 

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν δει ακόμα την ταινία ολοκληρωμένη και θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η γνώμη τους. Με τον καθένα είναι σίγουρα ξεχωριστή η σχέση γιατί έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και ερμηνεύουν διαφορετικούς ρόλους. Κάποιοι προσεγγίζουν και δουλεύουν τους χαρακτήρες με τον δικό τους τρόπο και για αυτό έπρεπε να προσαρμόσω τις σκηνοθετικές μου οδηγίες για τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά. Θεωρώ τη συνεργασία μου μαζί τους μια εξαιρετική εμπειρία και τους ευχαριστώ όλους.  

Που θα δούμε έπειτα από το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ταινία;

Στο σινεμά. 

Υπάρχει κάποιο καινούριο πρότζεκτ στα μελλοντικά σας σχέδια; 


Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με ένα νέο σενάριο με προσωρινό τίτλο «Το χαμόγελό της».

Η Μπλε Βασίλισσα

Υπόθεση
Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια «μπλε ιστορία» με πολλές διαφορετικές εκδοχές – τόσες όσες και οι διακριτές οπτικές γωνίες τεσσάρων άπληστων χαρακτήρων που συναγωνίζονται με φόντο τη «Μπλε Βασίλισσα», ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Ανάμεσά τους κι ο Γιάννης, που μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μετατρέπεται από θύτης στο ιδανικό θύμα.

Πρόγραμμα Προβολών

ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 15:00

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία:
Αλέξανδρος Σιπσίδης
Σενάριο:
Δημήτρης Ευλαμπίδης, Απολλωνία Τσαντά
Διεύθυνση φωτογραφίας:
Χριστίνα Μουμούρη
Μοντάζ:
Κωνσταντίνος Αδραχτάς
Ήχος:
Βασίλης Ηπειρώτης
Μουσική:
DNA
Ηθοποιοί:
Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλης Οικονόμου, Φωτεινή Λεβογιάννη, Δημήτρης Ήμελλος, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Καπετανάκος, Τζο Παπανικολάου, Προμηθέας Νερρατίνι, Πάνος Δημητράς
Παραγωγή:
WeThePeople
Παραγωγός/Παραγωγοί:
Λίζα Αποστολοπούλου, Αλέξανδρος Σιπσίδης
Κοστούμια:
Ελευθερία Τζίβα Πέτροβα
Σκηνικά:
Ελευθερία Τζίβα Πέτροβα
Μακιγιάζ:
Γιάννα Μαρματάκη
Φορμάτ:
DCP
Χρώμα:
Χρώμα
Χώρα Παραγωγής:
Ελλάδα
Έτος Παραγωγής:
2017
Διάρκεια:
90'
Ελληνική διανομή:
Odeon AE
Παγκόσμια εκμετάλλευση:
Θοδωρής Καραμανώλης

Σχόλια