Θεόφιλος Καρδόπουλος: Συνομιλώντας με τον συγγραφέα του τρυφερού βιβλίου "Τρεις μικροί σε Μπελάδες"

 Ο συγγραφέας Θ. Καρδόπουλος
Τι συμβαίνει όταν 3 μικροί φίλοι μπλέκουν σε μπελάδες; Πηγαίνουν μια... βόλτα στο δάσος, μπλέκουν σε μια περιπέτεια με τον γίγαντα Πελοπίδα και τελικά μένουν για πάντα φίλοι!
Αυτές τις 3 όμορφες ιστορίες έπλασε ο συγγραφέας Θεόφιλος Καρδόπουλος και τις μετέφερε σε ένα τρυφερό βιβλίο για να "διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά" όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Ο κ. Καρδόπουλος μας έβαλε στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και των γλυκών ιστοριών, εκεί που κατοικούν 3 αγαπημένοι φίλοι που τραγουδούν και σκαρώνουν σκανταλιές μα πάνω από όλα μένουν για πάντα φίλοι!

Πως προέκυψε η ιδέα του βιβλίου “Τρεις μικροί σε μπελάδες” και τι σας οδήγησε να το γράψετε;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να αναφέρω ότι το βιβλίο και το CD έχουν δυο πνευματικούς γονείς-δημιουργούς. Εμένα σαν συγγραφέα και τον Γιώργο Μπάκα σαν τραγουδοποιό. Πήραμε από κοινού αποφάσεις και την ευθύνη για όλα και έτσι πορευόμαστε. 
Όλες οι ιστορίες που υπάρχουν στο βιβλίο ήταν η προσπάθεια μου να περάσω με εύσχημο τρόπο κάποιες πολύτιμες αξίες της ζωής στο παιδί μου κατά τη διάρκεια του ύπνου γιατί για ένα χρονικό διάστημα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ήταν η μοναδική κοινή επαφή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λίγο η προτροπή μιας φίλης, λίγο η απόφαση να δημιουργήσω κάτι που θα είναι αφιερωμένο στο παιδί μου και θα το κάνει επιπλέον περήφανο όταν μεγαλώσει έφεραν και την απόφαση μου να γράψω το βιβλίο και έπειτα να το εκδώσουμε. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μια προσωπική επιλογή απόδρασης από την εργασιακή καθημερινότητα σε κάτι δημιουργικό, αγνό και καθάριο. Ήθελα να καθαρίσει η ψυχή μου και να αναγεννηθεί. Και έτσι όπως φαίνεται από τα γεγονότα μάλλον το πέτυχα.

Το βιβλίο “Τρεις μικροί σε μπελάδες” πραγματεύεται τη φιλία, τη φιλοζωία, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια. Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι. Σωστά; Τι θα αποκομίσουν οι μικροί μας φίλοι διαβάζοντας το;

Ναι όντως θα έλεγα ότι είναι ένα διδακτικό βιβλίο για τα παιδιά. Είναι τρεις γλυκές ιστορίες, που μπλέκουν στα δίχτυα τους το πραγματικό με το φανταστικό, τον κόσμο του σήμερα με τον κόσμο του ονείρου. Τρεις ιστορίες που έχουν σκοπό να διδάξουν στους μικρούς μας φίλους αξίες της ζωής όπως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η δύναμη της φιλίας, η συνεργασία και η φιλοζωία. Τρεις ιστορίες που εστιάζουν σε τρόπους και σε πρότυπα καλής συμπεριφοράς. Τρεις ιστορίες για να μάθουν στα παιδιά και να υπενθυμίσουν στους μεγάλους ότι όλα τα πλάσματα της φύσης είναι ίσα μεταξύ τους. Τρεις ιστορίες που φέρνουν απορίες στα παιδιά και εποικοδομητικό διάλογο με τους γονείς.


Τα παιδιά είναι ένα δύσκολο κοινό, το οποίο δεν μπορείς να κοροϊδέψεις. Από την μέχρι τώρα υποδοχή του βιβλίου (παρουσιάσεις κλπ) πως αντιδρούν όταν βλέπουν και διαβάζουν τους "Τρεις μικρούς σε μπελάδες";

Στις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει έως τώρα το δείγμα που παίρνουμε από την αποδοχή των παιδιών αλλά και των γονιών είναι πολύ καλό. Η δομή των παρουσιάσεων μας είναι τέτοια που κεντρίζει με επιστημονικές ομιλίες τους γονείς αλλά και τα παιδιά με δραστηριότητες και αφήγηση. Όταν βλέπεις τα παιδιά να ακούν με προσήλωση την αφήγηση των παραμυθιών αλλά και τους γονείς να ενδιαφέρονται κατά τη διάρκεια των ομιλιών τότε νιώθεις ότι πέτυχες τον σκοπό σου. Το πιο ωραίο όμως δείγμα είναι τα σχόλια των γονιών μετά την παρουσίαση όταν μας περιγράφουν την ευχαρίστηση των παιδιών τους όταν διαβάζουν μαζί τα παραμύθια ή όταν τα ακούν. Εκεί η αποδοχή που έχουμε εισπράξει είναι καθολική.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο; Να απευθυνθείς σε παιδιά και να τους “δώσεις” μια ιστορία;

Η συγγραφή για έναν ερασιτέχνη είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Είναι μεγάλη η ευθύνη να είσαι σωστός στη συγγραφή, στην εξαγωγή εννοιών αλλά και στην εικόνα. H εικονογράφηση έγινε κατόπιν δικής μου έμπνευσης. Για εμένα η δημιουργία ενός παραμυθιού είναι κάτι εύκολο, έμφυτο και ευχάριστο. Τρομερά δημιουργικό, φανταστικό και παιχνιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα τρομερά υπεύθυνο γιατί στα παιδιά, ο λόγος είναι που μένει χαραγμένος.

Μιλήστε μου για την υλοποίηση του βιβλίου και του CD που το συνοδεύει. Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά;

Όταν πήρα την απόφαση να γράψω το βιβλίο ήθελα να κάνω μια ολοκληρωμένη δουλειά με την προσθήκη αφηγήσεων αλλά και τραγουδιών. Έτσι απευθύνθηκα στον καλό μου φίλο Γιώργο που είναι τραγουδοποιός. Απευθύνθηκα σε μια ευαίσθητη ψυχή, σ΄ έναν άνθρωπο με αστείρευτη πηγή μουσικής δημιουργίας που σκαρώνει τραγούδια για τα παιδιά του και όχι μόνο. Ο Γιώργος είναι αυθεντία στην δημιουργία τραγουδιών. Πήρε εικόνες, στιγμές και συναισθήματα και τα έκανε νότες και λόγια. Μουσική και στίχους που συγκινούν, ηρεμούν, ταξιδεύουν. Μαζί του πήρα θάρρος και εγώ και έβαλα το λιθαράκι μου σε στίχους και μουσική.
Σαφέστατα όμως μιλάμε για μια άκρως άρτια και ολοκληρωμένη δουλειά που για να υλοποιηθεί επιστρατεύτηκαν κορυφαίοι στο είδος τους επαγγελματίες. Σε όσους χτυπήσαμε την πόρτα και τους εξηγήσαμε το σχέδιο και το όραμα μας, χωρίς δεύτερη σκέψη, μας στήριξαν θερμά. Επίσης θα ήθελα να δηλώσω ότι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.
Η γραφίστρια Ελευθερία Καστρινάκη έδωσε ζωή στα κείμενα των παραμυθιών με την υπέροχη εικονογράφησή της.
Η υπέροχη ηθοποιός Νικολέτα Κοτσαηλίδου μας χάρισε την γλυκιά και παραμυθένια φωνή της για την αφήγηση δύο παραμυθιών. Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Ραγκάτσης μας δάνεισε την ζεστή και χαρακτηριστική φωνή του για την αφήγηση ενός παραμυθιού.
Η μουσικός Έλενα Χαλάτση έδωσε ζωή στα τραγούδια μας με τις μαγικές της ενορχηστρώσεις.
Η τραγουδίστρια Μαρία Άρνη μας δάνεισε τόσο απλόχερα τη μελωδική φωνή της για τα τραγούδια μας.
Οι εξαίρετοι ηθοποιοί Δέσποινα Μπιμπίκα, Ηλίας Καπούλας και Δέσποινα Ασλιχανίδου δώσανε πνοή σε όλους τους ήρωες των παραμυθιών με τις διαφορετικές και παραμυθένιες φωνές που σκαρφίστηκαν.
Οι μουσικοί Μιγκέλ Μιχαηλίδης (βιολί), Στέλλα Αβραμίδου (φλάουτο) και Ειρήνη Χίσσα (τσέλο) ντύσανε εκπληκτικά με την όμορφη μελωδία τους τα αγαπημένο μας τραγούδια.
Τελος οι Λεωνίδας Μπεϊλής και Μέρκος Ζήκασας (ηχολήπτες) μας καθοδήγησαν άψογα κατά την διάρκεια της ηχογράφησης στο στούντιο.



Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός, για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

Κάπου είχα διαβάσει πως "οι σελίδες ενός βιβλίου είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεσαι”, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Είναι υπέροχο να διαβάζεις με ένα παιδί, αλλά είναι μαγικό να διαβάζεις σε ένα παιδί! Τα βιβλία δημιουργούν έναν κόσμο που οποιοσδήποτε τα διαβάζει γίνεται κομμάτι του. Χωρίς να έχει σημασία η ηλικία του παιδιού, διάβασε του, διάβασε της, διάβασε μαζί τους! Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου, μου διάβαζαν πάντα»! Διαβάστε στα παιδιά σας όσο περισσότερο μπορείτε.

Θα υπάρξει και επόμενο βιβλίο;

Όσο αφορά για την συγγραφή ενός καινούργιου βιβλίου, τα νέα παραμύθια υπάρχουν, και οι νέες ιδέες επίσης. Προς το παρόν τα απολαμβάνει ο γιος μου και αν νιώσω την ανάγκη να τα δημοσιοποιήσω ίσως και να το κάνω.


Που μπορούμε να προμηθευτούμε το βιβλίο;

Για να προμηθευτείτε το δικό σας βιβλίο με τα τρία παραμύθια και το cd με τις αφηγήσεις και τα τραγούδια, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους :
1. Μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα που θα βρείτε στην σελίδα μας στο facebook (Τρεις μικροί σε μπελάδες - Treis mikroi se mpelades) και να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για παραγγελία ή στέλνοντας inbox -μήνυμα με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση παράδοσης, ταχυδρομικό κώδικα, πόλη, τηλ. επικοινωνίας).
2. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ιανός σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο e-shop του.
3. Μπορείτε να το παραγγείλετε από το αγαπημένο βιβλιοπωλείο σας και η Συμμετρία Α.Ε. (εταιρία διακίνησης βιβλίων με την οποία συνεργαζόμαστε) θα το παραδώσει χωρίς τη χρέωση μεταφορικών.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι ταυτόχρονα με την απόφαση να υλοποιηθεί το βιβλίο και το CD δεν θέσαμε σαν στόχο τις πωλήσεις αλλά μας ένοιαζε η διαδρομή σε αυτό το ταξίδι δημιουργίας αλλά και η ενασχόληση μας με κάτι που θα μας έδινε απλόχερα, χαρά. Άλλωστε από κάθε βιβλίο ένα ποσό θα δοθεί με μορφή τροφίμων στην ομάδα εθελοντών Θεσσαλονίκης “Αρωγή”. Έχουμε δωρίσει αντίτυπα σε παιδιατρικές κλινικές και παιδικούς σταθμούς. Επίσης το βιβλίο έχει μετατραπεί με μορφή κώδικα Μπράιγ για τα παιδιά με δυσκολία στην όραση και βρίσκεται στην βιβλιοθήκη της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδας.










Σχόλια