Βραβείο Πούλιτζερ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουάινσταϊν


Οι Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times


Mε βραβείο Πούλιτζερ βραβεύτηκαν οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Weinstein στο Χόλιγουντ.

Οι Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times και ο Ronan Farrow του The New Yorker βραβεύτηκαν στην κατηγορία δημοσιογραφικού έργου προς υπηρεσία του πολίτη για τα εκτενή ερευνητικά ρεπορτάζ τους που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2017.


Τα ρεπορτάζ τους που ενέμπνευσαν τα κινήματα #MeToo και  Time's Up. 


Ο Ρόναν Φάροου, που είναι γιος του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου, έχει δημοσιεύσει και πολλά άρθρα στον New Yorker για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Πολύ, πολύ, πολύ περήφανη για τον @RonanFarrow», έγραψε η ηθοποιός και μητέρα του στο Twitter.

 Ronan Farrow
To ρεπορτάζ των New York Times αποκάλυπτε ότι ο Weinstein πλήρωσε ποσά αποζημίωσης σε τουλάχιστον 8 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και στην ηθοποιό Rose McGowan που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση. Παράλληλα, άλλες γυναίκες όπως η Ashley Judd κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες παρενόχλησης από τον διάσημο παραγωγό.


Το ρεπορτάζ του Ronan Farrow δημοσιεύτηκε στον New Yorker λίγες ημέρες αργότερα, αφού το αρχικό του δημοσιογραφικό "σπίτι", NBC News, αρνήθηκε να το δημοσιεύσει. Η έρευνά του περιελάμβανε μαρτυρίες από τις ηθοποιούς Mira Sorvino και Asia Argento αλλά και ένα ηχητικό απόσπασμα όπου ο Weinstein ακούγεται να παραδέχεται ότι φέρθηκε ανάρμοστα στην ηθοποιό Ambra Battilana.

Harvey  Weinstein 


Τα δύο αυτά ρεπορτάζ στάθηκαν η αρχή για το κίνημα #MeToo και την οργάνωση Time's Up και έγιναν η αφορμή να μιλήσουν δημόσια πολλές άλλες γυναίκες με αντίστοιχα βιώματα αλλά και να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το ζήτημα της ισότητας, των δικαιωμάτων και της προστασίας των γυναικών στο χώρο του θεάματος, του modeling και όχι μόνο. 

Τα βραβεία  Πούλιτζερ απονέμονται από το 1917 και κάθε χρόνο βάσει της επιθυμίας του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ. Η 17μελής επιτροπή αποτελείται από προηγούμενους νικητές, διακεκριμένους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς.

Σχόλια