Picasso- Miro: The flesh and the spirit”: Δυο Ισπανοί σε καλλιτεχνική έξαρση

 Χουάν Μιρό 
Πάντα ήμουν λάτρης των τεχνών και δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη δύσκολα θα έρθει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός όπως μια έκθεση διάσημων καλλιτεχνών από το εξωτερικό καθώς αν έχουμε την τύχη και ταξιδέψει στην Ελλάδα θα περάσει μια βόλτα για λίγο από την Αθήνα και τέλος.


Εδώ στην Μάλτα, η κακή μου τύχη συνεχίζεται γιατί πρόκειται για ένα νησάκι στη μέση του πουθενά και τίποτα καλό πολιτιστικά δεν συμβαίνει. Είναι ένα μεγάλο χωριό. Αλλά φέτος με την Βαλέτα πολιτιστική πρωτεύουσα η προσοχή της Ευρώπης στράφηκε εδώ. 

 Έτσι, διάφορες εκδηλώσεις “τρέχουν” καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε και η έκθεση  Picasso- Miro: The flesh and the spirit”. Πρόκειται για 144 έργα μοναδικής αξίας στο σύνολο και των δυο καλλιτεχνών.

 Πάμπλο Πικάσο 
Τα έργα του Πάμπλο Πικάσο είναι σχέδια και σκετς σε άσπρο και μαύρο (μολύβι) σε αντίθεση με τα έργα του Χουάν Μιρό που είναι πλημμυρισμένα στο χρώμα. Εντυπωσιακή αντίθεση. 

Το πρώτο μέρος (Πικάσο) περιλαμβάνει ολόκληρη την σειρά του Vollard Suite, από το Fundación MAPFRE και περιλαμβάνει 100 χαρακτικά του καλλιτέχνη της περιόδου μεταξύ 1930  με 1937.

 Πάμπλο Πικάσο 
Τα μοτίβα στη δουλειά του Πικάσο είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο Μινώταυρος, ο ταύρος, η γυναίκα, ο βιασμός, ο άντρας κυρίαρχος. Όλα αυτά τα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται και στη συγκεκριμένη έκθεση. Αλλά ο Πικάσο είναι πάντα ένας Πικάσο και έχει πάντα ενδιαφέρον γιατί μέσα στα χρόνια που περνάς μέσα από τους πίνακες του στην έκθεση βλέπεις την εξέλιξη του ως καλλιτέχνη και διαπιστώνεις πως δεν χάνει την ταυτότητα του. Και αυτό είναι που τον κάνει βασικά, μεγάλο δημιουργό. 

Όσον αφορά τον Χουάν Μιρό, εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Πάντοτε είμαι επιεικής με τον Μιρό καθώς τον αγαπώ λίγο παραπάνω από τους άλλους. 

 Χουάν Μιρό 
Σαράντα τέσσερις πίνακες δουλεμένοι από το 1960 μέχρι το 1970 αντανακλούν το πάθος του δημιουργού τους για το χρώμα σαν στοιχείο της έκφρασης του. Μέσα από το χρώμα περνούσε συναισθήματα και σκέψεις και το αποτέλεσμα πάντα ήταν άψογο. 


 Τα έργα του μπορεί να φαντάζουν παράταιρα στο μάτι αλλά το χρώμα που σε “τυφλώνει” σου δίνει το πάθος του δημιουργού να αναβλύζει μπροστά στα μάτια σου. 


 Άποψη της έκθεσης με έργα του Χ. Μιρό

Η έκθεση φιλοξενείται στο ανεκτίμητης αξίας παλάτι του Grand master της Μάλτας στο κέντρο της Βαλέτας και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 30 Ιουνίου. Η είσοδος είναι στα 10 ευρώ και βλέπεις και όλο το παλάτι, για το οποίο είναι ένα κείμενο από μόνο του. Στο επόμενο επεισόδιο …

H έκθεση πραγματοποιείται από το ίδρυμα Mapfre και το Fondazzjoni Patrimonju Malti σε συνεργασία με το Εθνικό μουσείο Πικάσο στο Παρίσι.

Για όσους λοιπόν περάσουν από την πόλη μας, αξίζει μια επίσκεψη. Όχι δεν θα κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη… 


 Χουάν Μιρό



Πάμπλο Πικάσο



Σχόλια