71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών: Oι Έλληνες, η Θεσσαλονίκη και όλο το πρόγραμμα!


Το 71ο Φεστιβάλ των Καννών 2018 βρίσκεται προ των πυλών και θα σηκώσει αυλαία στις 8 Μαΐου στη γαλλική Ριβιέρα.


Τα ευχάριστα νέα είναι ότι φέτος στο 71ο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν δύο ελληνικές μικρού μήκους ταινίες.

Άρωμα Ελλάδας λοιπόν με το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και το «Third Kind» του Γιώργου Ζώη.

Το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου με πρωταγωνιστές τους Σοφία Κόκκαλη και Νίκο Ζεγκίνογλου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν: ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει.
Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται, δημιουργώντας το ερώτημα αν έχει χάσει ήδη την καρδιά της.



Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί το νέο μικρού μήκους φιλμ του Γιώργου Ζωή, «Third Kind», στο οποίο σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη είναι πλέον ένα εγκαταλελειμμένο μέρος, καθώς η ανθρωπότητα έχει βρει καταφύγιο σε άλλους πλανήτες.
Τρεις αρχαιολόγοι επιστρέφουν στον πλανήτη για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους σήματος που έχουν λάβει. Στην ταινία που γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Βαρδάξογλου, η Έφι Ραμπσίλμπερ και ο Νίκος Χανακούλας.



Στο 71ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, πρόεδρος της επιτροπής θα είναι για φέτος η Κέιτ Μπλάνσετ και 18 επιλεγμένες ταινίες θα συμμετάσχουν στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία του Ασγκάρ Φαραντί «Everybody Knows» με την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. 

Ακόμη, ο 87χρονος πια σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ επιστρέφει για έβδομη φορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με την ταινία του «Le livre d’image». 

 Ενώ ο 61χρονος Αμερικανός Σπάικ Λι, επιστρέφει με νέα ταινία με τον τίτλο «BlacKKKlansman».


Οκτώ σκηνοθέτες έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή  όπως ο Κινέζος Τζια Ζανγκ-Κε που συμμετέχει με την ταινία του «Ash is Purest White» και ο Ιάπωνας Χιροκάζου Κορε-Εντα με το «Shoplifters». 
Από τη Μέση Ανατολή, η Λιβανέζα ηθοποιός και η σκηνοθέτης Ναντίν Λαμπακί επιστρέφει επτά χρόνια μετά τη βράβευσή της για την ταινία της «Όταν θέλουν οι Γυναίκες» (Where Do We Go Now), με το «Capharnaüm».

Να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ  για φέτος προσκάλεσε τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί να παρουσιάσει την ταινία του «Τρία πρόσωπα». 





Οι 18 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα φέτος είναι:

«En Guerre» του Στεφάν Μπριζέ

«Dogman» του Ματέο Γκαρόνε

«Netemo Sametemo» του Ρουσούκε Χαμαγκούτσι

«Plaire Aimer Et Courir Vite» του Κριστόφ Ονορέ

«Le Livre D’Image» του Ζαν Λικ Γκοντάρ

«Les Filles Du Soleil» της Εύα Χάσον

«Ash Is The Purest White» του Τζια Ζανγκ-Κε

«Shoplifters» του Χιροκάζου Κορε-Εντα

«Capharnaum» της Ναντίν Λαμπακί

«Buh-Ning» του Λι Τσανγκ – Ντονγκ

«BlacKKKlansman» του Σπάικ Λι

«Under The Silver Lake» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

«Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί

«Zimna Wojna» του Παβέλ Παβλικόφσκι

«Lazzaro Felice» της Αλις Ρορβάχερ

«Yomeddine» του Α. Β. Σόκι

«Leto» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

Thessaloniki goes to Cannes 



Nα μην ξεχάσουμε επίσης και τη συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη Γαλλική Ριβιέρα. 

 5 Works in Progress θα συμμετάσχουν στη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο του τμήματος Marché du Film του φετινού 71ου Φεστιβάλ Καννών.

Η συμμετοχή της Αγοράς του ΦΚΘ στο «Thessaloniki Goes to Cannes» είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Καννών. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση του Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο.

Οι 5 ταινίες σε εξέλιξη (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που θα παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου οι οποίοι θα είναι παρόντες στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, είναι οι εξής:

Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει, Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου, Συμπαραγωγή: Μαρί-Πιέρ Μασιά και Κλερ Γκαντεά (MPM Film France), ΕΡΤ, NOVA, με την υποστήριξη του Κοινού Ταμείου ΕΚΚ / CNC για την οικονομική υποστήριξη της συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων, Εταιρεία παραγωγής: Blackbird Production, 97’, Ελλάδα.

Αντισυμβατική κωμωδία, με έναν γάλλο Ευρωβουλευτή, μια νεαρή οικονομολόγο, έναν οραματιστή δάσκαλο και μια σκληραγωγημένη χήρα οι οποίοι συναντιούνται κατά τύχη στο Αρμενάκι, ένα νησάκι χαμένο κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος που έχει τη θαυμαστή ικανότητα να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.
Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads του 56ου ΦΚΘ 2016

Open Door, Σκηνοθεσία: Φλόρενς Πάπας
Παραγωγή: Ένο Μιλκάνι, Συμπαραγωγή: Μπεσνίκ Κραπί, Εταιρεία παραγωγής: Bunker Film+, 85’, Αλβανία, με χώρες συμπαραγωγής UMNI Κόσοβο, ΠΓΔΜ.
Η Έλμα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, επιστρέφει από την Ιταλία στην Αλβανία. Μαζί με την αδελφή της, Ρουντίνα, ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να επισκεφτούν τον αυστηρό και παραδοσιακό πατέρα τους, ελπίζοντας –καθ’ οδόν- να βρουν έναν άνδρα που θα «υποδυθεί» τον σύζυγο της Έλμα.


Seeds of Columbus Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Παραγωγή: Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Εταιρεία παραγωγής: Stefi/Lynx Productions, Anemon Productions, 52’ / 70’, Ελλάδα.
Ένα μικρό αγροτικό χωριό στην Κεντρική Ελλάδα αργοπεθαίνει καθώς η σοδειά του  καταστρέφεται. Μέχρι που δύο αγρότες, ο Αλέξανδρος και ο Χρήστος, θυμούνται τους σπόρους ντομάτας που κρατάνε φυλαγμένους οι γυναίκες του χωριού για εκατοντάδες χρόνια. Αυτοί οι σπόροι θα τους οδηγήσουν στο μέλλον.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο 2|35 στο τμήμα Agora Docs in Progress του 20ού ΦΝΘ 2018

The Waiter, Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής
Παραγωγή: Στηβ Κρικρής, Συμπαραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Εταιρεία παραγωγής:  Filmiki Productions, 97’, Ελλάδα.
Νέο-νουάρ με ήρωα τον Ρένο, έναν επαγγελματία σερβιτόρο του οποίου η μονότονη και προστατευμένη καθημερινότητα ανατρέπεται, όταν πρέπει να αντιμετωπίσει ξαφνικά ζητήματα που σχετίζονται με τον έρωτα, τον θάνατο και το τι σημαίνει να υπερβαίνεις τα όρια του ίδιου σου του εαυτού.
Η ταινία παρουσιάστηκε στο τμήμα Agora Works in Progress του 58ου ΦΚΘ 2017

Where Art Thou? Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
Παραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφαλάς, Εταιρεία παραγωγής: Faliro House Productions, Ελλάδα.

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης, γεμάτο σασπένς που παρακολουθεί τις προσπάθειες του καλλιτεχνικού διευθυντή της Documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ, καθώς στήνει την κορυφαία έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα και στο Κάσελ. Οι αγωνίες, οι οικονομικές προκλήσεις και πάνω απ’ όλα ο θρίαμβος της τέχνης που αντανακλά την ίδια μας την θνητή ύπαρξη.


Το 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 19 Μαϊου 2018.


Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Σχόλια