Αφιέρωμα στον J. Williams: Το πάντρεμα της Ζ. Τσόκανου με την ΚΟΘ πέτυχε και απέδωσε τα μέγιστα






Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αγαπά το σινεμά και πραγματοποιεί με κάθε αφορμή θεματικές συναυλίες  καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Έτσι και πριν από λίγες μέρες για την έναρξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδος διοργανώθηκε εναρκτήρια συναυλία -αφιέρωμα στον συνθέτη-θρύλο του αμερικάνικου κινηματογράφου John Williams υπό τις οδηγίες της διευθύντριας της ΚΟΘ Ζωής Τσόκανου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 Τη βραδιά της συναυλίας δίπλα μου βρέθηκαν νοητά για λίγη ώρα ο ατρόμητος Ιντιάνα Τζόουνς, ο φανταστικός Χάρι Πόττερ, ο τρομερός Νταρθ Βέιντερ, ο ήρωας Σίντλερ και μια ντροπαλή αλλά θαρραλέα γκέισα μεταξύ άλλων. Όλοι αυτοί οι ήρωες ξεπήδησαν μέσα από τις ταινίες που έντυσε μουσικά ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης του Χόλιγουντ John Williams και τίμησε η ΚΟΘ παίζοντας κομμάτια από τα Θέματα και τις Σουίτες των φιλμ των παραπάνω χαρακτήρων όπως αυτή μοναδικά ξέρει. 

Περίμενα με αγωνία να δω την Ζωή Τσόκανου να διευθύνει την ΚΟΘ. Από τότε που ανέλαβε την Ορχήστρα της πόλης δεν κατάφερα να παραστώ σε καμία συναυλία της. Κι έτσι αυτή τη φορά ήταν μια καλή ευκαιρία.



Όταν η κ. Τσόκανου ανέλαβε την ΚΟΘ τον Ιούνιο του 2017 προσωπικά θεώρησα την κίνηση αυτή ελπιδοφόρα. Μια γυναίκα μαέστρος (με χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό με σπουδαίες συνεργασίες)  θα έδινε μουσικά, έναν αέρα ανανέωσης στην ορχήστρα -ορόσημο της Θεσσαλονίκης. 

Και έτσι ακριβώς έγινε. Στη συναυλία για τον John Williams η κ. Τσόκανου με εξέπληξε ευχάριστα. Είναι μια μαέστρος που δεν έχει απλώς σπουδάσει μουσική αλλά η μουσική παίρνει υπόσταση και αναβλύζει μέσα από την μπαγκέτα της. 

Η ενέργεια της ήταν μοναδική. Την εξέπεμπε στο κοινό και στην ορχήστρα σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς και δεν άφησε στιγμή να πάει χαμένη. 

Η μουσική κυλάει στο αίμα της και τρέχει προς την σωστή κατεύθυνση. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.  Η σωστή απόδοση της ορχήστρας σε συνδυασμό με τις οδηγίες της μαέστρου μετέδωσαν στο κοινό μια ενέργεια που κράτησε μέχρι το τέλος και κατέληξε με τους θεατές όρθιους να χειροκροτούν ζητώντας κι άλλο. Το πάντρεμα με την ΚΟΘ πέτυχε και απέδωσε τα μέγιστα. 




Τις συναυλίες της ΚΟΘ τις παρακολουθώ κλείνοντας τα μάτια. Όλοι οι μουσικοί γίνονται ένα και ακολουθούν πιστά τη διεύθυνση της ορχήστρας προσφέροντας μια ηρεμία στα αυτιά και κατ’ επέκταση στην ψυχή χωρίς να απογοητεύουν ποτέ. 

Ανεπανάληπτη στιγμή της βραδιάς το σόλο του Α’ βιολιού της ορχήστρας Αντώνη Σουσάμογλου στο Θέμα από την ταινία “Η λίστα του Σίντλερ”. Το κοινό συγκινημένο φώναζε μπράβο, εκστασιασμένο μόλις τελείωσε το σόλο. 



Κάτι παράξενα όμορφο συνέβη εκείνη τη νύχτα στο Μέγαρο Μουσικής. Το κοινό σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε στο τέλος της συναυλίας κάνοντας την κ. Τσόκανου να βγει δυο φορές ακόμη στη σκηνή και να καθοδηγήσει τους μουσικούς της, αποδίδοντας μουσικά ξανά και ξανά για να ευχαριστήσει το κοινό για την ενθουσιώδη αποδοχή τους. 

Πηγή φωτογραφιών: ΚΟΘ 





Σχόλια