Madonna: Το είδωλο πάτησε τα 60! - Μια ζωή γεμάτη!



Τραγουδίστρια, χορεύτρια, σκηνοθέτης, ηθοποιός, performer, ιέρεια της μόδας, influencer και πολλές άλλες ιδιότητες χαρακτηρίζουν το είδωλο που ακούει στο όνομα Μαντόνα. 


Κανείς πλεον δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Μαντόνα αισίως στα 60 της χρόνια μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει καταφέρει να κρατηθεί στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια ξεκινώντας από το μηδέν από την δεκαετία του 1980 και φτάνοντας στο 2018 σούπερ σταρ με κερδισμένο επάξια τον τίτλο της βασίλισσας της ποπ.

Η ιέρεια της ποπ μουσικής δεν καθόταν όμως πάντα στον βασιλικό θρόνο που τις έχτισαν και την  κάθισαν οι θαυμαστές της αλλά πάλεψε για την κορυφή μέσα από πολλές δυσκολίες και περίεργες καταστάσεις για να φτάσει εκεί. 

Με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων προχθές, ας κάνουμε μια μικρή διαδρομή στην ζωή και στην καριέρα του διάσημου ποπ συμβόλου.



Άγουρα χρόνια 

Η Μαντόνα Λουίζα Βερόνικα Τσικόνε γεννήθηκε στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Αυγούστου 1958. Οι ρίζες της είναι Ιταλοαμερικάνικες από την πλευρά του πατέρα της ενώ από τη μεριά της μητέρας της γαλλοκαναδικές. Η παιδική της ηλικία σημαδεύτηκε από τον θάνατο της μητέρας της από καρκίνο του μαστού μόλις στα 31 της χρόνια και άφησε την 6χρονη Μαντόνα σημαδεμένη ανεπανόρθωτα από ένα γεγονός που σαν μικρό κορίτσι δεν μπόρεσε να καταλάβει. Αργότερα η διάσημη τραγουδίστρια είπε πως το γεγονός αυτό την άλλαξε μια για πάντα και την διαμόρφωσε σε αυτό που είναι σήμερα. 



Η Μαντόνα μεγάλωσε με αυστηρή καθολική ανατροφή και φοίτησε σε καθολικά σχολεία ζώντας ταυτόχρονα με τα αδέλφια και τον πατέρα της που ξαναπαντρεύτηκε, πράξη που η Μαντόνα δεν του συγχώρησε ποτέ.  

Η Μαντόνα κατάλαβε από νωρίς ότι το Μίσιγκαν δεν θα της πρόσφερε διέξοδο για να πραγματοποιήσει τα όνειρα της, οπότε αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

“Όταν πήγα στη Νέα Υόρκη, ήταν η πρώτη φορά που ανέβαινα σε αεροπλάνο, η πρώτη φορά που έπαιρνα ταξί, η πρώτη φορά για όλα. Και ήρθα με 35 δολάρια στο πορτοφόλι μου. Είναι το πιο γενναίο πράγμα που έκανα στη ζωή μου” είπε για την απόφαση της να μεταβεί στο Μεγάλο Μήλο. 
Εκεί μεταξύ άλλων άρχισε να εργάζεται ως εφεδρική χορεύτρια για άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. 

Για τα πρώιμα χρόνια της Νέας Υόρκης μίλησε πρόσφατα σε γνωστό περιοδικό αποκαλύπτοντας μάλιστα και τον βιασμό της από δύο άντρες. 
 “Το επεισόδιο ήταν μια γεύση της αδυναμίας μου, μου έδειξε ότι ακόμα δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ποτέ δεν θα το ξεχάσω”  είπε.

Λίγο πριν την υπογραφή του πρώτου της συμβολαίου με την δισκογραφική εταιρεία Sire, η Μαντόνα πέρασε από διάφορες δουλειές όπως σερβιτόρα, χορεύτρια, μουσικός σε μπάντα, πριν τελικά επιλέξει να κάνει σόλο καριέρα σαν τραγουδίστρια και μέσω γνωριμιών να καταφέρει να γνωρίσει τον ιδρυτή της Sire Records, Seymour Stein και να υπογράψει και το πρώτο της συμβόλαιο.



Μπαίνοντας στη μουσική βιομηχανία

Και κάπως έτσι η Μαντόνα το 1982 καταφέρνει να βγάλει το πρώτο της single “Everybody” και το δεύτερο “Burning Up” την επόμενη χρονιά που γίνονται αμέσως επιτυχίες ανοίγοντας τον δρόμο για το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ που περιλαμβάνει την επιτυχία “Holiday” την ίδια χρονιά. Έξι μήνες μετά το 1984 έφτασε στο νούμερο οκτώ στα Billboard 200 charts. Έπειτα η Μαντόνα εδραιώνεται σαν ποπ τραγουδίστρια με δύο ακόμη singles, τα "Borderline" και "Lucky Star" τα οποία είχαν και αυτά τεράστια επιτυχία στα Hot Dance Club Songs τσάρτς.



Την δεκαετία του 1980 κανείς δεν περίμενε ότι το αστέρι της Μαντόνας θα έφτανε αισίως στο 2018 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Οι περισσότεροι την θεωρούσαν σαν μια εφήμερη καλλιτέχνη που έτυχε να κάνει κάποια χιτ της εποχής. 

Αλλά το φαινόμενο Μαντόνα τα κατάφερε και με τη βοήθεια του στιλ- χαμαιλέων προσαρμόστηκε ανά τις τάσεις και τις εποχές με βάση της το σεξ και την προκλητικότητα.  Να σημειωθεί πως την δεκαετία του 1980 καθιέρωσε το στιλ με τα δαντελωτά καλσόν και μπλούζες, κολάν καπρί, βραχιόλια και σταυρούς. 



Becoming Madonna 



Tο τραγούδι “Material Girl” έμεινε στην ιστορία της μουσικής για το βιντεοκλίπ του. 
Η Μαντόνα ντυμένη με μια ροζ τουαλέτα μιμούμενη την Μέριλιν Μονρόε, απ' το τραγούδι της "Diamonds Are a Girl's Best Friend" (1953), ανταλλάζει διαμάντια και χορεύει κατεβαίνοντας μια υπέροχη σκάλα παρέα με ένα γκρουπ άντρες μοντέλα λικνιζόμενη στους ρυθμούς του τραγουδιού. 


Όλες οι εμφανίσεις της αλλά και οι παγκόσμιες περιοδείες της ήταν πάντα απόλυτα προσεκτικά σχεδιασμένες και σημείωναν τεράστια επιτυχία. Η συνεργασία με τον Ζαν Πώλ Γκοτιέ για τα κουστούμια (κορσέδες) του Blond Ambition Tour συζητιούνται ακόμη και σήμερα. 

Το στιλ της προκάλεσε κατά καιρούς τις αντιδράσεις της εκκλησίας αλλά και την κατακραυγή των media με αποτέλεσμα να “ηρεμήσει” το σέξι προκλητικό προφίλ της μέσα στα χρόνια. 


Παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο 

Η Μαντόνα καταφέρνει να βρίσκεται παντού σε όλη την ποπ κουλτούρα. Στη μουσική, στα πανίσχυρα μουσικά τηλεοπτικά κανάλια, στο ραδιόφωνο, σε εξώφυλλα περιοδικών ακόμα και στα βιβλιοπωλεία με φωτογραφικά βιβλία που έχει εκδώσει κατά καιρούς, ακόμη και παιδικά! 

Κατάφερε να γίνει παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο και να εισχωρήσει παντού σε μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Και η δημοφιλία της συνεχίστηκε non stop μέχρι και σήμερα. 


Σύμφωνα με τα περιοδικά TIME και Forbes, είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου και από το 2012 κατέχει πάνω από είκοσι ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες. Είναι η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες #1 επιτυχίες στα διεθνή τσαρτς, ενώ έχει αναγνωριστεί ως η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 330 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το 2013, η περιουσία της είχε ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί η πιο ακριβοπληρωμένη μουσικός στον κόσμο.



Όλη της η καριέρα βασίστηκε στο σεξ. Προκλητική και υπέρ σεξουαλική κατάφερε να περάσει μηνύματα και ερωτήματα για την ίδια την σεξουαλικότητα, τον φεμινισμό και τα gay δικαιώματα απογειώνοντας ταυτόχρονα την καριέρα της βασιζόμενη σε κάτι που πουλούσε, πουλάει και συνεχίζει να πουλάει. Το σεξ. 




Από τον πρώτο της δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1983, η Μαντόνα έχει πουλήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια άλμπουμ, μεταξύ αυτών δίσκοι επιτυχίες όπως το "True Blue", "Like a Prayer" και "Ray of Light" που κατέκτησαν την κορυφή των μουσικών τσαρτ σε ολόκληρο τον κόσμο.



«Υπήρξε πρωτοπόρος στην τέχνη της επανεφεύρεσης, στο να αλλάζει την εικόνα της με κάθε τραγούδι, με κάθε βίντεο, κάτι που πλέον αναμένουμε από τους αστέρες της ποπ τώρα, όμως εκείνη την εποχή ήταν ριζοσπαστικό» εξήγησε στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συγγραφέας Ματ Κέιν, ο οποίος έγραψε ένα μυθιστόρημα αντλώντας έμπνευση από τη Μαντόνα.

Aναμένουμε λοιπόν τι άλλο θα δούμε τα επόμενα χρόνια από το παγκόσμιο φαινόμενο που ακούει στο όνομα Μαντόνα. 




























πηγή φωτό: google 

πληροφορίες: wikipedia, thetoc.gr 

Σχόλια