Αισίως φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έκλεισε τα 83 της χρόνια.
Εγκαινιάστηκε ακόμη μια φορά από τον πρωθυπουργό της χώρας μέσα στη ΔΕΘ κάτω από χειροκροτήματα και έξω από αυτήν με μολότοφ, δακρυγόνα, ξύλο, τραυματίες και ένα ολόκληρο κέντρο πνιγμένο στα χημικά.
Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι. Αυτή είναι η ΔΕΘ που θέλουμε; Γιατί κάθε χρόνο ολόκληρο το κέντρο να γίνεται απροσπέλαστο από την αστυνομία και να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε κουνούπι; Γιατί να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος στα εγκαίνια της έκθεσης κάθε χρόνο ενώ μπορούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε ειρηνικά αυτό τον μοναδικό θεσμό της πόλης; Μήπως τελικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει τη συνήθεια να παρουσιάζει το πρόγραμμα του που δεν πρόκειται να τηρήσει καθ’ όλη τη χρονιά, στη ΔΕΘ; Προφανώς δεν τον χρειαζόμαστε να εγκαινιάζει την έκθεση πια, αφού κάθε χρόνο η παρουσία του μόνο προβλήματα φέρνει στην πόλη. Η ΔΕΘ μπορεί άνετα να εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο της πόλης μαζί με τους πολίτες και επισκέπτες σε αυτήν χωρίς προβλήματα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς επεισόδια και χωρίς δακρυγόνα.
Η κίνηση αυτή των εκάστοτε πρωθυπουργών της χώρας, να εγκαινιάζουν δηλαδή την έκθεση κάθε χρόνο, μόνο αρνητική εντύπωση κάνει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε τον ίδιο, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τη ΔΕΘ μα ούτε και τον κόσμο που θέλει να επισκεφτεί το κέντρο της πόλης και την έκθεση την ίδια στα εγκαίνια της. Ο μόνος κερδισμένος είναι η αντιπολίτευση που καταφέρνει να τσιτώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση με ανακοινώσεις που κατηγορούν την όλη κατάσταση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι μια κίνηση παρωχημένη πια. Ξεκίνησε μεταπολεμικά το 1953 και πήρε μεγάλη δημοφιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετά τη χούντα για να καταλήξει το 2000 και ίσως λίγο νωρίτερα, να απαξιωθεί σαν κίνηση από τους πολίτες της πόλης που πια δεν πιστεύουν τις εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού αφού δεν βλέπουν να γίνονται πράξη. Άλλωστε είναι γνωστή η φράση “είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ στο κέντρο σήμερα μην τολμήσεις να πλησιάσεις” από στόμα σε στόμα των Θεσσαλονικέων…
Η "ανάσταση" της ΔΕΘ
Η ΔΕΘ είναι ένας θεσμός που ενώ είχε παρακμάσει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη και να συναγωνιστεί με επιτυχία αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού. Και το οφείλει σε δυο ανθρώπους που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Στον Δρ. Κυριάκο Ποζρικίδη, διευθύνων σύμβουλο και στον Αναστάσιο Τζήκα πρόεδρο της ΔΕΘ.
Οι δύο παραπάνω κύριοι και η ομάδα τους έχουν καταφέρει να αναστήσουν την έκθεση και να την παραδώσουν ζωντανή πίσω στους Θεσσαλονικείς. Με έξυπνες κινήσεις όπως η τιμώμενη χώρα κάθε χρόνο, με εκδηλώσεις, με συναυλίες, με εκθέσεις, με καινοτομίες αλλά και με events έχουν καταφέρει να προσελκύσουν εκθέτες, επαγγελματίες και μη και να γεμίσουν όλο αυτόν τον απέραντο χώρο καθημερινά και για όλη τη διάρκεια του μοναδικού θεσμού της πόλης.
Έτσι φέτος συνολικά η 83η ΔΕΘ καλύπτει 32.075 τετραγωνικά, έναντι 27.191 το 2017 (υπαίθριους και στεγασμένους χώρους), ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, που επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από χρόνια- έχουν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012.
Η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, ενώ η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών.
"Εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου. Ο ημιόροφος του περιπτέρου 16 είχε να ανοίξει 25 χρόνια, αλλά φέτος τον χρειαστήκαμε κι αυτόν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποζρικίδης.
Για φέτος τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν πράγματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ενδεχομένως συνολικά στα Βαλκάνια.
Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς.
Ακριβώς απέναντι, το περίπτερο 12 υποδέχεται 130 ελληνικές startups, στο πλαίσιο του θεματικού πάρκου «Ψηφιακή Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.
Στην έκθεση συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Συνολικά 48 Επιμελητήρια από όλη την χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 πέρυσι) θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.
Οι επιμέρους ενότητες της 83ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία κα., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα Music Events της 83ης ΔΕΘ περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση). Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται το «the Mindspark» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, το Hall Of Games και η Cheapart.
Πιο αναλυτικά, στο περίπτερο 17 διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Hall Of Games, που είναι ένα entertainment πάρκο, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Ενώ για 5η χρονιά, η Cheapart υποδέχεται τους φιλότεχνους και το κοινό της πόλης, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών από οκτώ χώρες.
Στις φετινές συναυλίες η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το «The Blues Brothers Approved Show».
Πρόγραμμα Συναυλιών της 83ης ΔΕΘ
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου: «Μέλιsses» και Βασίλη Καρρά
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου: Νατάσα Θεοδωρίδου και Γιώργος Παπαδόπουλος
Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης – μουσικό αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα.
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου: Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Σταύρος Ξαρχάκος
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου: Κωνσταντίνος Αργυρός,
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου: Άννα Βίσση και «Onirama«
Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου: Ελένης Φουρέιρα
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου: «The Blues Brothers Approved Show«
Smoke free και check in
Η φετινή έκθεση είναι Smoke Free, ενώ όσοι εκθέτες και επισκέπτες της ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, θα μπορούν εύκολα να κάνουν check in και να παραδώσουν τις αποσκευές τους στο περίπτερο της Fraport μέσα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον δωρεάν προληπτικό κλινικό έλεγχο μαστού διοργανώνει σήμερα, 09/09/2018, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι η Κινητή Μονάδα του Θεαγενείου θα βρίσκεται ανάμεσα στα περίπτερα 2 και 3 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της προσφοράς αυτής, με την οποία αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην 83η ΔΕΘ!
Tα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης με καινοτομίες στη ΔΕΘ
Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα δυναμική θα είναι φέτος η παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην 83η διοργάνωση της ΔΕΘ με το δικό του εκθεσιακό χώρο στο Περίπτερο 14 (σταντ 3), στον οποίο θα παρουσιάζονται οι επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα θα φιλοξενούνται οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου, το TEDxUniversityofMacedonia, καθώς και η διάσημη, πλέον, Ακαδημία Ρομποτικής.
Αλλά και το ΑΠΘ θα βρίσκεται και φέτος στο Περίπτερο 14 (stand 25) με ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι άνθρωποι και το έργο του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα, στο Περίπτερο του ΑΠΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν:
Το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) - DELAER RX-3
Το αγωνιστικό μονοθέσιο ART18
Το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle
Την καινοτόμο δραστηριότητα «Brain Run meets Remedes», που μετρά τις νοητικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά των χρηστών, μέσα από ένα παιχνίδι
Την πρωτότυπη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας «StayConn App»
Την καινοτόμο εφαρμογή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού iCRY2Talk
Το ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ
Τις συνεργασίες του ΑΠΘ με Ιδρύματα των ΗΠΑ.
Το θρυλικό Φαρ Ουέστ ζωντανεύει στην φετινή Έκθεση
Οι καουμπόηδες από την Άγρια Δύση της Αμερικής φτάνουν στην 83η ΔΕΘ, ιππεύουν ακούραστα, πετούν λάσο και μαρκάρουν τα ζώα σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα είναι πιο συναρπαστική από τη φαντασία...
Το δικό της Μουσείο Άγριας Δύσης αποκτά η 83η ΔΕΘ, που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε μια εποχή κατά την οποία οι σκληροί πιστολάδες, τα ροντέο, οι σερίφηδες και οι χρυσοθήρες ήταν η καθημερινότητα στο θρυλικό Φαρ Ουέστ.
Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00. Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.
Τις καθημερινές το ωράριο της Έκθεσης θα είναι 16:00 με 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 22:00.
H 83η ΔΕΘ θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Φωτογραφίες: wepost, ΔΕΘ-HELEXPO
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου