Δ. Ασλάνογλου: "Το βίωμα της συμφωνικής μουσικής είναι δικαίωμα όλων"




Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εκτός από τις συναυλίες κλασικής μουσικής που δίνει απλόχερα στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης προσφέρει επίσης κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Μέσα από ειδικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε όλους, ξεκινώντας μάλιστα από τη βρεφική ηλικία, προσφέρει μια εξοικείωση με την κλασική μουσική καταργώντας τα σύνορα και ταξιδεύοντας σε μέρη που κανείς δεν φαντάζονταν να ακούσει αυτού του είδους τη μουσική!


Η ορχήστρα ανοίγει τον δρόμο σε όλες και σε όλους δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν και να χαρούν αυτό που δεν θα μπορούσαν χωρίς την χαρούμενη παρουσία της ΚΟΘ. Τη συμφωνική μουσική.

Συνομιλώντας με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Κ.Ο.Θ. Δήμητρα Ασλάνογλου συζητήσαμε μεταξύ άλλων για τα προγράμματα της Ορχήστρας.  Τι προσφέρουν στο κοινό, που θα πραγματοποιηθούν και ποιοι είναι οι στόχοι της ΚΟΘ για αυτά στο μέλλον.


Μιλήστε μου για τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα της ΚΟΘ. Ποιες είναι οι δράσεις, ποιος ο σκοπός τους, που απευθύνονται και τι προσφέρουν.


H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σχεδίασε και πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, σε σχολεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ δίνουν κίνητρα στους συμμετέχοντες να ακούσουν ενεργητικά μέσα από διαδραστικές παραστάσεις, μέσω της εξοικείωσης με τις ψηφίδες που συνιστούν μια ορχήστρα κ.α.

Σκοπός των προγραμμάτων είναι η μέγιστη δυνατή διεύρυνση του κοινού που θα εξοικειωθεί  με τη συμφωνική μουσική και το βίωμα της το οποίο, πέρα από την αισθητική απόλαυση που προσφέρει, συμβάλλει καίρια στην προσωπική και κοινωνική δόμηση.

Με δεδομένο ότι το βίωμα αυτό αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα όλων χωρίς χωρικούς, κοινωνικούς ή άλλους αποκλεισμούς, στόχος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι η ευρύτερη δυνατή διασπορά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πέρα από τα στενά όρια της έδρας της, σε περιοχές δυσπρόσιτες, παραμεθόριες και υποβαθμισμένες.

Αναλυτικά τα προγράμματα μας:



1. Κυριακή πρωί, ΜΟΥΣΙΚΗ! Μουσική δωματίου για όλη την οικογένεια:

α) 0-3 ετών: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου για βρέφη μαζί με το γονέα, διάρκειας 40΄ . Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από διαδικασίες της καθημερινότητας των πολύ μικρών παιδιών με επίκεντρο τη μουσική ακρόαση. Η συμμετοχή του γονέα είναι απαραίτητη και καθοριστική καθώς ενθαρρύνει το παιδί να συγκεντρωθεί, να εκφραστεί, να κοινωνικοποιηθεί και να αναπτύξει το λεξιλόγιο του .
β) Pocket Orchestra: Vivaldi Four seasons mini: Ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου, εργαστηριακού χαρακτήρα, με αφήγηση, για παιδιά 4-10 ετών κι ενήλικες, διάρκειας 50'. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από τις 4 εποχές του Βιβάλντι. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη μουσική, στις εποχές του χρόνου, στα συναισθήματα, στα χρώματα, στις μυρωδιές μέσω αφήγησης, δραστηριοτήτων ακρόασης και κίνησης, μουσικών παιχνιδιών και αυτοσχεδιασμών. Ο γονέας ή ο δάσκαλος λειτουργεί βοηθητικά αφού το πρόγραμμα στοχεύει στο να διαπραγματευτεί με τις αυθόρμητες αντιδράσεις και πρωτοβουλίες των παιδιών. 



2. Πάμε ΟΡΧΗΣΤΡΑ! 9-15 ετών κι ενήλικες: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει την ξεκαρδιστική συμφωνική κωμωδία ''Πάμε ΟΡΧΗΣΤΡΑ!'', η οποία μετά τη μεγάλη της επιτυχία, επιστρέφει και φέτος με παραστάσεις για σχολεία και για όλη την οικογένεια, αποδεικνύοντας πόσο επιτυχημένα συναντάται η μουσική και το θέατρο σε μια κοινή προσπάθεια με αποδέκτες τα παιδιά. 
Πέντε σπουδαστές ηθοποιοί  καλούνται να παρουσιάσουν τη συναυλία, ένας μαέστρος τους καθοδηγεί γεμάτος υπομονή και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύει επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις!
Πρόκειται για μια παράσταση με πλήρες το σώμα της ορχήστρας, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της οποίας, απευθύνεται σε παιδιά και νέους ανεξαρτήτως μουσικού υπόβαθρου, προσφέροντας στον καθένα ευφάνταστα κίνητρα για να ακούσει ενεργητικά, σημαντικά μουσικά έργα εκτελεσμένα ζωντανά από μια συμφωνική ορχήστρα.
Την καλλιτεχνική περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 η παράσταση ταξιδεύει στην Περιφέρεια με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.





3. Ανοιχτή δοκιμή: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν δωρεάν τις γενικές δοκιμές της, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με ένα συμφωνικό μουσικό σύνολο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. 




4. Disney in concert: Around the world, σε συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης: Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταυτόχρονα αποσπάσματα συμφωνικής μουσικής και αυθεντικών σκηνών από αγαπημένες ταινίες της Disney όπως “Η μικρή γοργόνα”, “Η Πεντάμορφη και το Τέρας", “Οι Πειρατές της Καραϊβικής”, “Ο βασιλιάς των λιονταριών” κ.α.. Αυτή η ιδιαίτερη συναυλία μπορεί να κάνει κάποιον από οποιαδήποτε γενιά να χαμογελάσει ταξιδεύοντας τον στον μαγικό κόσμο της μουσικής και των κινουμένων σχεδίων!



Τι αποκομίζει η ΚΟΘ από αυτά τα προγράμματα; 


Είναι γνωστό ότι  η Ελλάδα έχει μικρή παράδοση και το κοινό της χώρας περιορισμένη πρόσβαση  στην κλασική μουσική. Το να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μας γνωρίσουν καλύτερα, να νιώσουν άνετα μέσα στους χώρους και στις συναυλίες μας, να φέρουμε κοντά μας βρέφη από μηδενική ακόμη ηλικία, και άρα μαζί και τους γονείς τους, είναι για εμάς πολύ σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών και προσπαθούμε να χτίζουμε συνεχώς ελκυστικά προγράμματα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πραγματική τους ζωή. Το τελευταίο είναι καθοριστικής σημασίας διότι μόνο με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν πραγματικά να ωφεληθούν, να αποκομίσουν θετικά στοιχεία από τις εκπαιδευτικές μας παραστάσεις και τέλος να εξοικειωθούν και να αποτελέσουν ένα νέο κοινό το οποίο είναι εξοικειωμένο με τη συμφωνική μουσική και συνεχώς διευρύνεται.


Το κοινό της πόλης έχει αγκαλιάσει τα προγράμματα αυτού του είδους της ΚΟΘ;


Είναι πραγματικά πολύ όμορφο αυτό που εισπράττουμε από το κοινό. Οι παραστάσεις του προγράμματος για βρέφη και της συμφωνικής κωμωδίας ''Πάμε ΟΡΧΗΣΤΡΑ'' είναι ήδη sold out. Για εμάς όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Το κλίμα που επικρατεί στις παραστάσεις, οι συνεχείς ευχαριστήριες επιστολές των εκπαιδευτικών και των γονέων, η αύρα και ο ενθουσιασμός των παιδιών, των ίδιων των μουσικών της ορχήστρας και όλων των συντελεστών, αποτελούν για εμάς την απόδειξη της αναγκαιότητας ύπαρξης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.



Εσείς πως αισθάνεστε που διευθύνετε ένα τόσο ιδιαίτερο κομμάτι της Κρατικής Ορχήστρας; 

Η μουσική εκπαίδευση αποτελεί το κύριο ενδιαφέρον μου. Νιώθω λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επιμελούμαι τα εκπαιδευτικά προγράμματα μιας από τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχία τους και η συνεχής εξέλιξη τους είναι μια τεράστια ευθύνη κι ένα στοίχημα για εμένα προσωπικά. Το κλειδί σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός τομέας της ορχήστρας στηρίζεται με μεγάλη εμπιστοσύνη από τη διεύθυνση και αγκαλιάζεται καθημερινά από όλο το προσωπικό της ορχήστρας και γι’ αυτό τους ευχαριστώ θερμά.




Από την Κυριακή αρχίζει μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ορχήστρας για βρέφη και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την εμπειρία σας, πως νομίζεται πως ένα μικρό παιδί και ένα βρέφος ακόμη, αντιδρά στο άκουσμα της κλασικής μουσικής. 

Ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας συναυλίας και τι θα αποκομίσει το παιδί από αυτήν;


Πρόκειται για το πιο ευαίσθητο και τρυφερό μας πρόγραμμα! Σχεδιάστηκε με πολλή αγάπη και προσοχή καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι τα πιο καθοριστικά για την ανάπτυξη διάφορων ικανοτήτων του. Έτσι εστιάζουμε στη ζωντανή μουσική εμπειρία σαν ερέθισμα που εκλαμβάνεται από τα παιδιά, εντυπώνεται μέσα τους και σταδιακά αναπτύσσεται μια φυσική σχέση αποδοχής όπως αυτή της μητρικής γλώσσας. 
Η αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. ''Σόλων Μιχαηλίδης'' θα μετατραπεί σε ένα άνετο περιβάλλον με μαξιλάρια, χρώματα και πολύ ζεστό κλίμα ώστε τα πολύ μικρά παιδιά να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και άνεση μέσα σε αυτό.



Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα από την ΚΟΘ στον τομέα αυτό; 



Όπως θα διαπιστώσατε παραπάνω, έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αξίζει να αναφέρουμε την πρώτη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσικής Εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και την προετοιμασία ενός καινούριου προγράμματος για παιδιά, το οποίο αφορά τη ζωή και το έργο του Μότσαρτ και θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2019. Ο κόσμος που ενδιαφέρετε μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνετε για ότι νεότερο καθώς μπορεί να μας βρει και σε απίθανα μέρη!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΟΘ 

Σχόλια